Rumlarda Yunan Avro'dan çıkarsa paniği
Abone olKıbrıs Rum kesimi ekonomisinde, Yunanistan'ın avrodan çıkma ihtimalinin paniği yaşanıyor.
Böyle bir durumda Yunanistan'dan gelecek olumsuz sonuçlarla mücadele etmeye hazırlanan Rum yönetimi, bu doğrultuda bir dizi mekanizmayı kademeli olarak harekete geçirmeye hazırlanıyor.
Rum basın organlarında yer alan haberlerde, Rum yönetiminin planları ''Yunanistan yüzünden Kıbrıslı B planı'' olarak aktarıldı. Buna göre, Rum Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası, Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkarılması halinde mali destek alabilmek için Avrupalı yetkililerle sürekli temas içinde.
Rum Maliye Bakanlığı'nda geçtiğimiz hafta bazı teknokratlar ve bakanlık yetkililerinin katıldığı bir toplantıda, bankalardaki son durum kayıt altına alındı.
Brüksel'de Rum ekonomisiyle ilgili hakim olan olumsuz hava Rum yönetimini alarma geçirdi. Tüm AB üyeleri gibi Güney Kıbrıs'ın da Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkarılması halinde bundan ne şekilde etkileneceğiyle ilgili rapor hazırlandı.
Bir Rum hükümet yetkilisi, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkarılmasının Güney Kıbrıs için ''ciddi tehlikeler doğuracağı'' değerlendirmesini yaptı.
ÖDENEKLERE 300 MİLYON AVROLUK KESİNTİ YAPILABİLİR
Basın organlarında yer alan haberlerde, Güney Kıbrıs'ın AB'nin 2014-2020 yılları bütçesinde 300 milyon avroluk kayıp tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret ediliyor.
Haberlerde, Avrupa Komisyonu'nun ekonomik tedbir önerilerinin Güney Kıbrıs'ı da büyük ölçüde etkilediği; 2007-2013 bütçesinden Güney Kıbrıs için 640 milyon avroluk ödenek ayrıldığı, ancak 2014-2020 yılı bütçesinde, bu rakamın 350 milyon avro ile sınırlı kalması tehlikesinin bulunduğu aktarıldı.
Rum makamları bu gelişme doğrultusunda harekete geçti ve Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya, Rum ekonomisinin durumuyla ilgili mektup gönderdi.
YATIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR
Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, ekonomi konusunda hakim olan panik havasını yatıştırmaya çalışıyor.
Stefanu, Rum hükümetinin bütçeyle ilgili politikasını devam ettirdiğini ve mali konuların hükümetin denetimi altında bulunduğunu söyledi.
Stefanu, Rum ekonomisinin yaşadığı en büyük problemin, banka sermayelerinin yeniden yapılandırılması olduğunu ve hükümetin bankaların desteklenmesi için çok yönlü çaba gösterdiğini kaydetti.
EMLAK PİYASASI DA DÜŞÜŞTE
Rum kesimindeki emlak piyasası da ekonomik kriz yüzünden düşüşte.
Bankaların durumu, perakendecilik ve maaşların azalması nedeniyle Rum emlak sektörü son zamanlarda büyük sıkıntıya girdi.
Son günlerde binaların üzerinde ''kiralık'' veya ''satılık'' yazılarına daha sık rastlanır oldu.
Yatırımcılar, iş adamları ve taşınmaz almakla ilgilenen diğer kişiler bu piyasadaki faaliyetlerini durdurmuş durumda.
HER 10 İŞÇİDEN 3'Ü KAÇAK
Bu arada, Rum basını, Rum tarafındaki her 10 işçiden üçünün kaçak olduğunu duyurdu.
Rum Yönetimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sotirula Haralambus, özellikle yapı sektöründeki işverenlerin, çalıştırdıkları işçilerle ilgili Sosyal Sigortalar Dairesi'ne beyanda bulunmadığını ve bu durumun ekonominin düzelmesine yardımcı olmadığını söyledi.
Ayrıca, son zamanlarda Güney Kıbrıs'taki şirket müdürleri, Üst Yöneticiler (CEO) ve diğer yöneticilerin karıştığı ekonomik suçlarda artış olduğu belirtilerek, rüşvet, kara para aklama gibi ekonomik suçlar işleyen bu kişilere, mevkileri dolayısıyla polisin bir şey yapamadığı öne sürüldü.