Ruhban okulu açılmalıdır

Abone ol

Bartholomeos'un hukuki danışmanları Hüseyin ve Kezban Hatemi Heybeliada Ruhban Okulu açılmalıdır dedi


Fener Ortodoks Rum Patriği Bartholomeos'un hukuki danışmanları Hüseyin Hatemi ve Kezban Hatemi, ''Heybeliada Ruhban Okulu açılmalıdır'' dedi.

Mısır'da temaslarda bulunan Bartholomeos, Kahire'deki Türk Büyükelçisi Şafak Göktürk'ü ziyaret etti.


Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan patrikhane avukatlarından Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Heybeliada Ruhban Okulu'nun kapanmamasının Lozan Anlaşması'nda öngörüldüğünü, çeşitli tartışmalar ile Türkiye'nin hukuğu ihlal etmesinin doğru olmayacağını savundu.


Hatemi, patrikhanenin tüzel kişiliği olmadığı yönündeki görüşün doğru olmadığını aksine, patrikhanenin tüzel kişiliği bulunduğunu da belirterek, "Ruhban Okulu ve yetimhane açılmalıdır" dedi.


Kişisel olarak Yunanistan'da cami açılması isteğini desteklediğini de belirten Hüseyin Hatemi, "ama biz cami, onlar da Ruhban Okulu derse bu sorun karmaşık bir hal alır. Biz gerekeni yapalım okulu ve yetimhanenin açılmasını sağlayalım. Karşılıklı barış ortamı oluşsun" diye konuştu.

"Ekümeniklikle ilgisi yok"


Patrikhanenin ekümenliğe doğru gittiği iddialarını kabul etmeyen Hatemi, ekümenliğin devletlerin kabulü ile olmadığını, bunun ne Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın elinde olduğunu, ekümenliğin kiliselerin kabulü ile olacağını söyledi.


Devlet ve dinin ayrı olduğunu belirten Hatemi, Ruhban Okulu'nun açılmasını laikliğe aykırı olmadığını söyleyerek, "aksine vicdan özgürlüğünü destekleyen yönü vardır. Kapatılması hukuka aykırıdır" ifadesini kullandı.


Kezban Hatemi de, Atina'da cami açılması ile Ruhban Okulu meselesinin karşı karsıya getirilmesinin bilinçli kavram kargaşaları olduğunu ileri sürdü.


"Türkiye'de atamalar diyanet kanalı ile yapıldığı için Yunanistan da atama ile yapıyor" diyen Kezban Hatemi, "elbetteki biz Batı Trakya'daki Türklerin haklarına da sahip çıkacağız ama kendi vatandaşımız olan Ortadoksları da mağdur etmeyeceğiz. Türkiye yıllardan beri 10 milyonluk Yunanistan ile sorun yaşıyor ama 300 milyonluk Ortodoks dünyasını da karşısına alıyor" diye konuştu.


Patrik Bartholomeos, sabah Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmüştü.


Ruhban okulu tartışmaları

Aralarında Patrik Bartholomeos’un da bulunduğu binlerce öğrenci yetiştiren ve Lozan Anlaşması ile güvence altına alınan Heybeliada Ruhban Okulu, 1971 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu çerçevesinde kapatıldı.

Bugün Ruhban Okulu'yla ilgili tartışmalar, daha çok 'yüksekokul mu, lise mi?' tartışması etrafında dönüyor.

Hükümet okulun açılması yerine ilahiyat fakültesi bünyesinde Hristiyan din adamı yetiştirecek yüksekokulun kurulmasını tercih ederken, Fener Rum Patrikhanesi buranın Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı lise düzeyinde eğitim veren bir okul olduğu konusunda ısrar ediyor.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ise, Ruhban Okulu'nun özel bir statüde vakıf çatısı altında açılmasının mümkün olduğunu söylüyor ve bunun anayasal değişiklik gerektirmediğinin altını çiziyor.

Ruhban Okulu tartışması, Türkiye'de olduğu kadar dış ülkelerede de yankı buluyor. ABD Dışişleri'nin 2003-2004 yılı insan hakları raporunda, "ABD, en üst düzeyde Türk hükümetini Heybeliada'daki ekümenik ruhban okulunu yeniden açmaya çağırıyor" denilmişti.

Teziç'in ‘vakıf çatısı altında, Lozan Anlaşması’na dayanarak bu iş çözülür’ önerisi, Dışişleri Bakanlığı’nın da üzerinde durduğu bir çözüm formulü olarak görülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ise, her ihtimalde bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunda ısrar ediyor. Bakanlık, vakıf çatısı altında din adamı yetiştiren bir okula izin verilmesi durumunda, başka vakıfların da aynı yolu izleyebileceğinden ve aynı talebi dile getirebileceğinden endişe ediyor.

cnn türk
Günün Önemli Haberleri