RTÜK'ün kendisini kayırdığı tasarı
Abone olRTÜK için hazırlanan kanun taslağı Başbakanlığa sunuldu. Taslak RTÜK, tarafından hazırlandı. Fakat tasarının maddeleri, ileride büyük tartışmalara yol açacak.
Yeni RTÜK taslağı çok tartışılacak
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yasa taslağı tamamlanarak Başbakanlığa sunuldu. Tartışma yaratacak yeni yasa taslağı, hükümet içinde de sert muhalefete neden oldu. RTÜK tarafından hazırlanan taslağın 32'nci maddesiyle kurulun Yayıncılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (YDDK) haline getirilmesi öngörülüyor. Buna göre, RTÜK, kurul, başkanlık, merkez ve taşra teşkilatı olmak üzere 4 ana birimden oluşacak. Mevcut uygulamada Devlet Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan RTÜK, yapılan değişiklikle doğrudan Başbakan'a bağlanacak. Ayrıca, TRT ve Telekomünikasyon Kurumu'nun da üstünde yer alacak.
İki katı maaş
Taslağın 34'üncü maddesi ise üst kurul üyelerinin sayısını 9'dan 7'ye düşürüyor. Üst kurul üyelerinin maaşlarının da Başbakanlık Müsteşarı'nın iki katına çıkarılması öngörülüyor. Üyelerin maaşlarının Bakanlar Kurulu kararıyla 'en yüksek devlet memurunun maaşının iki katı' olarak belirleneceği hükmü yer alıyor.
Özel radyo ve televizyonlarda toplam yabancı sermaye payının yüzde 49'dan fazla olamayacağını öngören yasa taslağında, gazete sahiplerinin televizyon sahibi olamayacağı, bir televizyonu olanın ikinci bir televizyon kanalı açamayacağı hükmü yer alıyor.
Reklam sınırı
Dikkat çekici maddelerden biri de televizyonlardaki haber ve haber programı formatındaki programlarda sponsor kullanılmasının yasaklanması. Yasa taslağı, özel televizyon ve radyoların yayınlarının yüzde 35'inin yerli yapımlara ayrılmasını zorunlu kılıyor. Taslak, reklam yayınlarının televizyonlarda günlük yayın süresinin yüzde 15'ini, radyolarda yüzde 20'sini geçemeyeceği hükmünü getiriyor. Radyo ve televizyon kuruluşlarının hisseleri nama yazılı olacak. Bir hissedar en fazla yüzde 25'lik paya sahip olabilecek. Birden fazla yayın kuruluşunda hisse sahibi olanların toplam hissesi yüzde 25'ten fazla olamayacak.
KURUL BİNASINDA TATLI HAYAT
Yeni hazırladığı yasa teklifiyle şimşekleri üzerine çekeceği belli olan RTÜK, bünyesinde bazı çelişkiler taşıyor. Kurulduğu 1994'ten beri maddi yardıma ihtiyaç duymayan Kurul, reklam ve para cezalarından gelen bütçesi ile lüks içinde yaşıyor. Kurul'un merkezi lüks bir semt Bilkent'te. Altı katlı plazada RTÜK Başkanı ve Başkanvekili'nin odaları yaklaşık 240, diğer 7 üyenin odaları ise 140'ar metrekare. Her biri birer daireyi aratmayan makamlarda; toplantı, banyo, soyunma ve dinlenme odaları bulunuyor. Başkan ve üyelerin odalarında bulunan halı ile duvar kağıtlarının ise İtalya'dan ithal edildiği konuşuluyor. RTÜK Başkanı Fatih Karaca'nın makam otosu Mercedes, üyelerinki ise Opel Omega. Her üyenin sekreteri var. Kurul'un halen 348 personeli bulunuyor. Başkan ve 8 üye 3600'er, 6 Daire Başkanı 2500'er ve Kurul'da görev yapan 139 uzmanın her biri 1500 YTL maaş alıyor.
Haber : Ercan Yavuz
Kaynak :