RTÜK'ten şaşırtan 21:30 itirafı
Abone olRTÜK Başkanı Davut Dursun, çocukların saat 21.30'da televizyon ekranını terk etmelerine yönelik yaptırdıkları araştırmayla ortaya çıkan çarpıcı sonucu açıkladı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, çocukların saat 21.30'da televizyon ekranını terk etmelerine yönelik bir araştırma yaptırdıklarını belirterek, "Çocuklara 'tele logo çıktığında yatağa gidiyor musunuz' diye sorduk, yüzde 80'i 'hayır' diyor" dedi.
Reklamlar
Yayıncılığın toplumu ilgilendiren en önemli boyutunun içerik ve denetim yönü olduğuna işaret eden Dursun, insanların düşüncelerini, duygularını ve beklentilerini dile getirebildikleri kanallar olan radyo ve televizyonlara ilişkin herhangi bir düzenlemenin ifade özgürlüğünün önüne konulan bir engel olarak anlaşıldığını savundu.
Dursun, vatandaşların rahatsız olduğu yayını bildirirken yayın ilkelerine aykırı olup olmadığına bakmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Bunu da tabii karşılamak yazım. Reklamcılar Derneği Başkanı beni aramıştı. Bugünlerde bir tartışma konusu var. Bir reklam prodüksiyonunda Hitler'in görüntüsü ve sesi kullanılıyor. Buna ilişkin bir tartışma var, birtakım şikayetler geldi. 'Buna ilişkin bir şey yapmayacak mısınız' dedi. Ben de konuyu incelettirdiğimizi, hukukçu arkadaşlarımızın konu üzerine çalıştıklarını ama yasa koyucunun düzenlediği yayın ilkeleri açısından bir ihlal göremediğimizi söyledim. O da biraz şaştı ama 'hocam nasıl olur?' dedi. Hitler vs. falan, evet güzel ama burada ihlal ne? Vatandaşın sevmediği bir şey olduğu doğru ama acaba ihlal var mı, yok mu, işin bu tarafından da tartışılması gerekir."
Vatandaşların rahatsız olduğu konuları RTÜK'e şikayet ettiğine, yayından kaldırılmayınca da başka mercilere başvurduklarına değinen Dursun, "Herhangi bir yayını yayından kaldırma veya yayımlanmasına müsaade etme yetkisine sahip değiliz. Bugünlerde uzun ilaç reklamları var, balla ilgili bugün de Tarım Bakanlığı'ndan bir şey geldi, 'efendim bunları yasaklıyoruz, yayından kaldırın' diyor. Yayından ben kaldıramam, yayıncıya 'şunu yayınlamayacaksın' diyemem. Çünkü öyle bir şey demek 'sansür' anlamına gelir. Biz asla sansür kurulu değiliz, yayının kurallara uygun olup olmadığına bakarız. Kurallara uygunsa mesele yok, değilse ona ilişkin müeyyide uygularız" diye konuştu.
Çocukların uyku saati
Uluslararası düzenlemelerde ve hukukta radyo televizyon yayınlarının çocuklar üzerinde olumsuz etkide bulunabileceğinin kabul edilmiş gerçek olduğunu ifade eden Dursun, konuya ilişkin birtakım düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Çocukların sosyal, ahlaki ve fiziki gelişimlerinin olumsuz etkilenebileceğine işaret eden Dursun, "Ulusal düzenlemeler çocukların ekran karşısında olacakları saatlere ilişkin düzenlemeler yapıyor. Önceki yasamızda saat 23.00'e kadar çocukların ekran karşısında olduğunu kabul etmiştik. Yeni düzenlemede bunu 24.00'e doğru çektik. Biraz problem oldu sanıyorum, o biraz sıkıntı yaratıyor. Onu belki de 23.00'e doğru geri çekmek gerekiyor" diye konuştu.
Dursun, saat 21.30'da ekrana gelen tele logo ile çocukları uyku saati konusunda uyardıklarını belirterek, velilerin teşekkür, yayıncıların da uygulamaya itibar ettiklerini bildirdi.
Dursun, şunları kaydetti:
"Çocuklar 21.30 olduğunda ekranı terk etmiyor. Bununla ilgili bir araştırma yaptırdık, henüz kamuya açıklamadık. Çocuklara bu sorulduğunda 'benim o vakitte dersim bitmemişti' diyor. 'Tele logo çıktığında yatağa gidiyor musunuz' diye sorduk, yüzde 80'i 'hayır' diyor. Nedenini sorduğumuzda, 'Benim ödevim bitmemiş oluyor, kimisi benim programım var', kimisi 'o kadar erken yatılır mı' diyor. Çocukların belli saatlerde ekran karşısında olmamaları gerektiğine ilişkin bir alışkanlık oluşmuş değil. Çocukların olumsuzluklardan korunmak için bir kere ebeveynin duyarlı olması ve saat 22.00'dan sonra, 22.30'dan sonra ekran karşısında çocuğu bırakmaması gerekiyor."