'Romanlar çöp ayırsın' önerisi tartışma yarattı
Abone olİtalya'nın Roma şehrinde Roman toplumunun "çöp ayırmak" konusunda iyi olduğunu söyleyen bir belediye yetkilisi, onlara bu alanda istihdam sağlama önerisi getirdi. Öneri tartışma yarattı.
İtalya'nın başkenti Roma'da belediyenin sosyal politikalar
sorumlusu, Romanların "çöp ayırmada yetenekli" olduğunu söyleyerek
çöp toplama işinin onlara verilmesi gerektiğini söyleyince tartışma
yarattı.
Belediye yetkilisi Francesca Danese, Roma'da 300'e yakın Romanın konakladığı "Best House Rom" isimli tesisleri ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, Romanların topluma entegre edilmesi için yeni bir proje üzerinde çalıştığını belirtti. Danese, Roman vatandaşların çöplerden belli malzemeleri toplayarak bu alanda bir yetenek geliştirdiğini ve çöp toplama merkezlerinde çöplerin gruplara ayrılması için çalıştırılabileceklerini söyledi.
Danese, "Onların yetenekleriyle ilgili bir çalışma yapıyorum, mahallelerden çöpleri ve kullanılmayan eşyayı toplamakta çok başarılılar. Onlara, bu çöpleri toplayıp ayrıştırarak Roma şehri için bir işte çalışma fırsatı vermek önemli" dedi.
Danese bu şekilde iş bulamayan ve kamplardan çıkış yolu arayan Romanlara iş imkanı yaratılacağını da belirtti.
Ancak belediye yetkilisinin bu sözleri tepkiyle karşılandı. Yeni
Merkez Sağ partisi Lazio bölge başkanı Pietro Di Paolo, Danese'yi
"çöpleri karıştırma işini meşrulaştırmaya çalışmakla" suçladı. Sağ
kanattaki bir diğer parti olan Haydi İtalya'dan Belediye Meclisi
Üyesi Giordano Tredicine de bu önerinin bir "şakadan ibaret
olmasını umduğunu" söyledi.
Merkez soldaki Demokratik Parti'den Stefano Pedica ise "Romanları çöpleri geri dönüştürmek için kullanma önerisi, bir kentin kurallar çerçevesinde nasıl idare edileceğinin bilinmediği anlamına gelir" dedi.
Irkçılık suçlaması
Francesca Danese ise kendisine yönelik eleştirileri yanıtlarken "Böyle bir sorun yokmuş gibi davranmak faydasız. Bir çözüm bulmak siyasetçilerin görevidir" diye konuştu. Danese, önerisine karşı çıkanları ırkçılık yapmakla da suçladı.
Roma'da şehir merkezi dışında bulunan Roman kamplarında 5 bine yakın kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Roman hakları dernekleri, bu kişilerin standart altı koşullarda yaşadığını ve iş imkanlarının çok kısıtlı olduğunu belirtiyor.