Romadan acil eylem çağrısı

Abone ol

Roma Konferansı'ndan acil harekete geçme kararı çıktı. İşte ilk açıklamalar.

İtalyan Hükümeti tarafından Ortadoğu'daki gerilime son vermek amacıyla düzenlenen Roma Konferansı'ndan acil eylem kararı çıktı. Konferansın bitiminden sonra bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan şöyle konuştu:

Çabalarımız bu toplantıdan sonra da devam edecek. Barış ve istikrar getirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sureç içerisinde kalıcı bir çözüm bulmak son derece önemli. İran ve Suriye de barış çabalarına katılmalı. Bu çerçevede aynı zamanda insani yardıma ilişkin de birtakım şeyler yapmış olacağız. İki taraftaki düşmanlığın son bulması açısından BM Güvenlik Konseyi de işin içinde olacak.

RİCE: ŞİDDET SONA ERMELİ

Konuşmasına "Şiddetin sona ermesi için acilen harekete geçilmesi gerekiyor"diye başlayan ABD Dışişleri Bakanı Condollezza Ricce ise şunları söyledi:

Şüphesiz uluslararası toplumun burada yer alması bölgede olanlara ilişkin bizim endişelerimizi ortaya koyuyor. Burada bölgede acı çeken bütün insanlar için endişelerimizi dile getirdik. Konuşmakla kalmayıp harekete geçmemiz konusunda mümkün olan en kısa zamanda kalıcı çözümün tesisi konusunda karar verdik. Bu nedenle bizler uluslararası toplumun Lübnan halkına destek verdiğini biliyoruz. Lübnan Hükümeti'nin de kendi yetkisine egemen bir ülke olarak kullanabileceği konusunda mutabık olduk. Bugün Lübnan halkına söz verdik diyebiliriz. Yapılacak çok şey var. Bu süreçte herkesin rolü olacak. Hepimizin acil hemen bir harekete geçtiğimiz konusunda mutabakata geçtiğimizi söyleyebiliriz. Bizler bu bağlamda Genel Sekreter Annan'ın da elinden geleni yapacağını duymaktan memuniyet duydum.

SİNYORA ESİR DEĞİŞİMİ İSTEDİ

Bu arada Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Roma'daki konferansta İsrail ve Lübnan arasında Uluslararası Kızılhaç Komitesi gözetiminde esir değişimi yapılmasını istedi.
 
Sinyora, ayrıca çatışmaların durdurulmasını öngören yedi maddelik plan çerçevesinde Lübnan, Suriye ve İsrail'deki Şebaa çiftlikleri gibi hassas bölgelerin, statüleriyle ilgili nihai karar verilinceye dek Güvenlik Konseyi tarafından BM yönetimine verilmesini istedi.
 
Acil ateşkes çağrısını yineleyen Sinyora, Güney Lübnan'daki BM geçici barış gücü askerlerinin sayısının arttırılmasını talep etti.

Günün Önemli Haberleri