Robotlardan futbolculara ders

Abone ol

Robotlardan oluşan takımların mücadele ettiği 2006 Robot Dünya Kupası Almanya'da başladı.

Almanya'nın Bremen kentinde düzenlenen ve bu yıl 10'uncusu yapılan RoboCup'a 400'den fazla takım katılıyor. Top süren, çalım atan, şut çeken robotlar dünya şampiyonu olmak için mücadele veriyor.

İnsansılar ve dört ayaklıların da bulunduğu 11 kategoride düzenlenen şampiyonanın organizatörleri 2050 RoboCup şampiyonu takımın, 2050 Dünya Kupası şampiyonu insanları yenebilmesini umut ediyor.

Hakemler de robot

RoboCup'ta bu yıl bir değişiklik yapıldı ve hakem olarak ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilen iki robot kullanılmaya başlandı. Sango ve Ami kuralları koyuyor ve faulleri tespit ediyor.

Carnegie Mellon RoboCup takımının başkanı Manuela Veloso, "ikisi aynı anda konuşmuyor" diyor: "Fakat biri kural açıklarken aynı zamanda bir gol olduysa, diğer robot onun sözünü kesme hakkına sahip oluyor."

Sango ve Ami farklı kişilik özelliklerine sahip. Sango son derece ölçülü bir oyun yönetimine sahipken, Ami duygusal tepkileriyle aşırılıklara kaçabiliyor. Ama hakem olsalar da gol sevinçleri aynı...

Amaç çok daha ciddi

Yeni teknolojileri sergileyici değeri olsa da RoboCup'ın asıl amacı bundan çok daha ciddi. Bu şampiyona, yapay zeka ve robot mühendisliği üzerine çalışan yaklaşık 2 bin 500 uzman için mükemmel bir test alanı.

Futbol, robotların test edilmesi ve pratikteki yeteneklerinin görülebilmesi için çok uygun bir alan, çünkü bu oyun hareket, strateji ve görüş gibi birçok etkeni içeriyor.

Satrançtan daha iyi

Bu yüzden 36 ülkeden uzmanlar, alıcılarını, yapay zeka yazılımlarını ve robotlarının hareket kabiliyetlerini test edebilmek için RoboCup'a büyük önem veriyor.

RoboCup Federasyonu Başkanı Hans-Dieter Burkhard, "yapay zeka çalışmalarında 50 yıldan sonra, bu şeylerin araştırmasında futbolun satrançtan çok daha etkili sonuçlar doğurduğunu gördük" diyor.

Büyük maça hazırlık

Bu yıl tüm gözler insansılar kategorisinde yarışacak bir Japon takımının üzerinde olacak, geçtiğimiz yılın dünya şampiyonları dört ayaklı Alman takımı da taraftarlardan büyük destek alacak.

Şampiyona 18 hazirana kadar sürecek ve daha sonra iki günlük bir konferansla sona erecek. Konferansın ana konusu ise 2050'de oynanması planlanan büyük maç için ortak hazırlık süreci oluşturulması olacak.

Günün Önemli Haberleri