Riskli mahalleler aslına uygun yapılacak
Abone olMaliye Bakanlığı'ndan Çankaya'daki iki mahalle için açıklama geldi, buralar aslına uygun restore edilecek.
Maliye Bakanlığı, Çankaya'nın Namık Kemal ve Yenişehir
mahallelerine yönelik çalışmayla, mevcut yapıların korunarak aslına
uygun şekilde restore edileceğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çankaya'nın Namık Kemal ve Yenişehir mahallelerine ilişkin basında çıkan haberler üzerine kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Mahalle sınırlarında kalan ve 75 binada 428 kamu konutu ve resmi
kurum binaları olarak kullanılan, 12'si tamamen Hazineye, 2'si
kısmen Hazineye ait 16 taşınmazdan oluşan 94 bin 262 metrekare
alanın 28 Ocak 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla "riskli alan"
ilan edildiği anımsatılan açıklamada, Danıştay 14. Dairesi'nin söz
konusu Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar verdiği ifade
edildi.
DANIŞTAY İPTAL ETMİŞTİ
Danıştayın iptal gerekçeleri dikkate alınıp, eksiklikler giderilerek söz konusu alanın, 18 Kasım 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla "riskli alan" ilan edildiğine yer verilen açıklamada, açılan dava üzerine Danıştayın, "2013/5594 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yerinde yaptırılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenecek bilirkişi raporunun alınmasından sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmesinin durdurulmasına" karar verdiği belirtildi.
Açıklamada, 5 Ağustos 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanan
2014/6645 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile söz konusu alanın
"Devlet Mahallesi" niteliği ve muhtelif kurumlara olan
tahsislerinin kaldırıldığı belirtilerek, taşınmazların ve
üzerlerindeki binaların güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının
aslına uygun bir şekilde ve ilgili mevzuatı uyarınca, Bakanlığın
koordinasyonunda ilgili kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum
kuruluşları ile işbirliği halinde yapılarak ekonomiye
kazandırılmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.
Açıklamada, bölgede hayata geçirilmesi planlanan projeye ilişkin şu bilgiler verildi:
"Anılan sahadaki taşınmazlar üzerinde bulunan kamu konutu ve resmi kurum binaları olarak kullanılan yapıların dış cephe, tesisat, altyapı, çevre düzenleme yenilemelerine ihtiyacı olduğu gibi, 8 buharlı kazan sitemi ile ısıtılması dolayısıyla yakıt giderleri de önemli bir yekün teşkil etmektedir. Yüksek yenileme harcaması yaparak yeniden kamu konutu olarak kullanılması yerine, Bakanlar Kurulu kararında belirtilen çalışmaların yapılmasının ardından tüm halkın kullanımına açılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.
Parseller üzerinde bulunan kamu konutu ve diğer ünitelerin tahliyesi çalışmaları yürütülmüş, 75 binada bulunan ve muhtelif kurumlara tahsisli 428 konuttan 341 tanesi boşaltılmıştır. Taşınmazların yaşanan süreç ile birlikte, sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ihtiyacı daha da artmıştır.
Söz konusu sahanın ve üzerindeki yapıların ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği hususunda Bakanlar Kurulu kararında belirtildiği şekilde Maliye Bakanlığının koordinasyonunda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla hareket edilmesi amacıyla Bakanlık makamından onay alınmış ve ilgili kurumların katılımı ile bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
Mevcut yapılar korunarak ve aslına uygun şekilde restore edilip, tüm halkın yararlanabileceği bir yapıya kavuşturulması, bu çerçevede kültürel, sanatsal ve sosyal öğelerin içinde yer alacağı, yeşil alanların genişletileceği, özellikle gençlere, engellilere ve yaşlılara dönük tematik alanların üretileceği bir estetik mimari projenin geliştirilmesi, bu yolla kentin marka değerinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Kamuoyundaki yanlış yönlendirmelerin aksine, söz konusu taşınmazların satılarak elden çıkarılması, sahadaki yapıların yıkılarak yerlerine alışveriş merkezi yapılması söz konusu olmadığı gibi, ağaçlar korunacak ve yeşil alanlar genişletilecektir."