Rıdvan zafer reçetesini yazdı

Abone ol

Finale sadece bir maç kaldı. Zorlu rakip Almanya engelini nasıl aşabiliriz? Rıdvan Dilmen tur için reçete yazdı.

Euro 2008'de tarihi gün. Almanya'yı geçersek final oynayacağız. Rakip zorlu da olsa elenmeyecek takım da değil. Usta yorumcu Rıdvan Dilmen maçla ilgili kritik tespitleri var.

diyerek uyarıyor. Gökdeniz'in orta sahanın önünde, stopere ise Hakan Balta'nın oynamasını istiyor. Peki Dilmen'in gerekçesi ne? Milliyet gazetesi sordu, Dilmen cevapladı.

Sakat ve cezalıların yokluğunda hangi 11’le sahaya çıkmalıyız?

Benim düşüncem kalede Rüştü devam etmeli. Geri dörtlüde Sabri, Gökhan Zan, Hakan Balta ve Uğur, orta sahada Mehmet Topal, Aurelio, Hamit ve Ayhan, önlerinde Gökdeniz veya Mevlüt, en uçta Semih. Mehmet Topal’ın stoper oynama ihtimali var deniyor. Uzun zamandır yalnızca ön liberoda oynadığı ve stoper deneyimine sahip olmadığı için riskli bir tercih olabilir. Orta saha oyuncuları savunmada görev yaptıklarında arkalarına adam kaçırıp, kartlık fauller yapabilirler. Ayrıca ofsaytı bozma konusunda da sıkıntı olur. Tabii bu konuda son kararı Fatih Terim verecek. Bana göre bizim takımımızın 11’i değil, sakatlıklar ve cezalar yüzünden yedek kulübesinin fakir olması en önemli sorun gibi görünüyor. Terim takım tam kadroyken, maçı çevirmek için her türlü riskli hamleleri yapabiliyordu. Şimdi maalesef bu imkana sahip değil.

- Almanya gibi bir rakibe karşı hangi oyun planıyla oynamalıyız?

Mümkün olduğu kadar oyunu orta sahada tutmalıyız. Savunmadaki zaaflarımızı öndeki oyuncuların yapacağı yardımla azaltabiliriz. Orta sahada topa iyi vuran oyuncularımız var. Son maçta şutu denedik. Hırvatistan maçında çok iyi oynamadık, ama doğru planla oynadık. Almanya savunmasının göbeği sıkıntılı. Hırvatistan ve Portekiz maçlarında ortadan pozisyonlar yediler. Gökdeniz gibi çabuk adamlarla rakip defansın arkasına sarkarsak etkili oluruz.

- Şimdiye kadar hep geriden geldik. Bu kez öne geçmek finalin anahtarı olur mu?

Tabii bu kez rakip Almanya da ciddi risk alacaktır. Savunmada ağır oldukları için onlar risk aldığında kontrataklara pozisyon üretiriz. Ama bu kez geriye düşmeyelim. Çünkü Almanya ceza sahasına gömüldüğü zaman disiplinli oynuyor ve çok zor pozisyon veriyor. Bu nedenle geriye düşmek önceki maçlara göre daha da tehlikeli. Öne geçersek rakibin dengesini bozabiliriz. Bu da bize final kapısını açabilir.

- Almanya’da hangi oyunculara karşı özel önlem alınmalı?

Futbolda artık özel önlem dönemi kapandı. Adam markajı da bitti. Bizim orta sahada mümkün olduğu kadar ayağa garanti paslarla oynamamız lazım. Önlem almak aslında topa sahip olmakla başlıyor. Ancak tehlikeli bölgelerde sırtı kaleye dönük oyunculara faul yapmamalıyız. Çünkü duran toplarda, daha önce karşılaştığımız rakiplerden daha tehlikeliler.

- Finale çıkarsak İspanya’yı mı, Rusya’yı mı tercih edersiniz?
Hiç fark etmez!

Günün Önemli Haberleri