Rice İranı diline doladı

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Condoolezza Rice, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Gheid'le biraraya geldi.

İkili görüşmeden sonra basının karşısına geçti. Rice görüşmelerde, özellikle İran konusunu ele aldıklarını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Mısır'a yaptığı ziyaret çerçevesinde bugün Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Gheid ile görüştü. Mısır Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmede, 2 ülke heyetleri de kendi aralarında ekonomik işbirliği ve ABD-Mısır diplomasisi konularında çeşitli temaslarda bulundu.

Daha sonra basının karşısına geçen Rice ve Gheid, birlikte basın mensuplarının sorularını cevapladılar. Mısır Dışişleri Bakanı Gheid, Filistin, Irak, Lübnan ve Suriye konularında görüştüklerini, ABD ile stratejik diyalogları bulunduğunu belirtti. Rice ise yaptığı açıklamada, "Yarın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşeceğim. Mısır'da olmaktan dolayı çok mutluyum. Mısır'la diplomatik anlamda iyi bir diyaloga sahibiz. Gelecek için beraber çalışacağız" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Gheid ile, Filistin seçimlerini, Irak, ve İran'ın nükleer durumunu görüştüklerini belirten Rice, Mısır'ın bölgede stratejik öneme sahip lider konumda bir ülke olduğunu ifade etti. Mısır'da yaşanan gemi kazasından dolayı ABD halkının büyük üzüntü duyduğunu da ekleyen Rice, 8 ay önceki Mısır ziyaretinin ardından, Mısır'da demokrasi ve reform alanında olumlu gelişmelere tanık olduğunu ve bu alandaki değişimin Mısır'ı merkez ülke haline getireceğini vurguladı.

Rice ise Filistin'in ekonomik gelişimini desteklediklerini insan haklarına dikkat ettiklerinin altını çizerek barışın devam etmesi gerektiğini, barışın devam ettiği sürece kendilerinin Filistin halkını ve hükümetini kabul edeceklerini belirtti. Rice ayrıca, ABD'nin hiçbir yere kendi demokrasisini ihraç etme durumunun olmadığını, çünkü ABD'deki demokrasinin ABDliler için olduğunu Irak ve Ortadoğu'da öngördükleri sistemin ise tamamen Irak halkının iyiliği ve gelişimi için olduğunu belirtti. Rice, Saddam Hüseyin'in dünya için tehlikeli bir lider olduğunu, fakat şu anda Irak'taki tek sorunun terörizmin olduğunu ve demokrasinin bu ülkede yerleşeceğini söyledi.

Rice, İran konusunda ise güvenlik konseyinin raporunun sonucunun beklendiğini, hiç kimsenin zorda olmadığı sürece askeri güç kullanmak istemeyeceğini, sorunun diplomatik yoldan çözüleceğine inandıklarını, fakat İran'ın nükleer programını sivil amaçlardan çok nükleer güç elde etmek olduğunu, İran'ın görüşmeler devam ederken Rusya'yı reddetmesini bunun işaret olduğunu savundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Gheid ise, Mısır'ın İran konusunda duruşunun oldukça temiz olduğunu belirterek, Uluslararası Atom Enerjisi Kurulu'nda Mısır'ın önemli bir rolü bulunduğunu, geçmişte de Mısır hükümetinin bölgede nükleer güç istemediğini belirttiğini bildirdi.

Günün Önemli Haberleri