Reyhanlı’daki patlamayla ilgili bir şey gizlemiyoruz

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Reyhanlı’daki patlamada hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin herhangi bir şeyin gizlenmediğini açıkladı...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Reyhanlı’daki patlamada hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin herhangi bir şeyin gizlenmediğini açıkladı. Müezzinoğlu, “Kendi vatandaşlarımızın gerek ölümleriyle gerek sağlık durumlarıyla ilgili bir şey gizleyerek bir kazanım elde etmemiz söz konusu değil” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenen “Balkan Gençlik Forumu”nun ardından basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. Bakan Müezzinoğlu, alkolle ilgili düzenlemenin şu anda TBMM’de olduğunu belirterek, “TBMM gelecek süreçte milletimiz adına bir karar verecek. Bizim Sağlık Bakanlığı olarak arzu ettiğimiz anayasamızda da yerini bulan ve amir hükmü olan gençlerimizi ve çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan, alkolden ve uyuşturucudan korumakla ilgili sorumluluğumuz var. İstiyoruz ki, alkol tüketimi gelişi güzel olmasın. İstiyoruz ki alkol satışı gelişi güzel olmasın. İstiyoruz ki alkol reklamları gençlerimizi teşvik edici olmasın. Dolayısıyla reklam konusunda duyarlılığımız var. Çünkü bu reklam yalnız 18 yaşın üstüne hitap etmiyor, 14 yaşındaki gence de hitap ediyor. Dolayısıyla gençlerimize bir özlemi şuur altlarına yerleştirmiyoruz” dedi.

“TRAFİKTE HER YIL 5 BİN 500 İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR”
Alkol nedeniyle trafikte her yıl 5 bin 500 insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, “Trafik kazalarının büyük oranının üç nedeninin içinde alkollü araç kullanımı var. Dolayısıyla alkol kullanımını tüketimini, satışını ilkesel medeni bir düzenlemesinin olduğuna inanıyoruz. Tabi bu dönem tartışılacak dönemdir. Ama bizim bakanlık olarak istediğimiz, mutlaka bir düzenlemenin yapılması” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Reyhanlı’daki patlamalarda yaralanan vatandaşlar hakkında da bilgi verdi. Müezzinoğlu, “Şuan hastanelerde tedavi ettiğimiz 108 yaralımız var. Bunlardan 6 tanesi il dışında 2’si Ankara’da, 1’i İstanbul’da, 2’si Adana’da biri de Gaziantep’te. Adana’da olanın hayati tehlikesi devam ediyor. Diğerlerinin tedavileri devam ediyor. Ciddiyeti devam edenler var. Ama büyük oranda stabil hale gelmiş, tedavileri devamlı takip ediliyor. Ümit ederim ki, en ciddi vakamızı da yaşatabiliriz” dedi.
Bakan Müezzinoğlu, “Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun. Dünya sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalarda Türkiye’de toplumsal tuz tüketimimiz kişi başına 15 gram tespit edilmiş. Dünya Sağlık Örgütü’nün ve tıp literatürünün kabul ettiği rakam ise, günlük tuz tüketimi 5 gram olması. Biz şuanda toplumsal olarak 3 misli bir tuz tüketiminin muhatabıyız. Tuz tüketiminin azaltılmasıyla ilgili kamuoyuna daha çok bilinçlendirme ve kamuoyunu olabildiğince insanımızın elinin tuzluğa gitmemesi veya mutfakta yemek yapanların tuz kullanımında biraz daha tasarruflu davranmaları. Ekmek gibi toplu üretimlerde de mutlaka Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte çalışarak orada kullanılan tuz miktarının azaltılması yönünde zaten çalışmalarımız devam ediyor. Burada bir yasal düzenleme değil, bir teşvik düzenlemesi olacak. Aldığı pakette tuza sağlığın için dikkat etmen gerekir, az kullan sağlığını koru gibi teşvik edici kamu spotlarıyla veya tuz paketlerinin üzerine yazacağımız bu spot cümlelerle toplumsal bilinci güçlendirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

“REÇETESİZ İLAÇ SATIŞI YASAKLANMADI”
Bakan Müezzinoğlu ilaç satışının yasaklanmadığına dikkat çekerek şunları da söyledi:
“Sağlık açısından etken maddesi hayati olan veya neticede adı üstünde ilaç. Bu anlamada önemli olan ilaçlarımızı reçete kapsamına aldık. Bazen de toplu satışlarla karşılaştığımız için, toplu satışlardaki risk attığı için o nedenle onlara bir düzenleme getirdik.”
Sosyal medyada Reyhanlı’da daha fazla ölü olduğuna dair yayılan haberlere ilişkin açıklama yapan Müezzinoğlu, “Bu ülkede kamuyu yıpratmak isteyen veya kamunun ciddiyetini zedelemek isteyen bir anlayış var. Bu ülkenin en saygın kurumları, milletin önündeki temsilcilerdir. Böyle olması gerekir. O gün ben Mardin’deydim. İçişleri Bakanımızla beraberdik. Yanılmıyorsam saat 13.50 civarında telefon geldi. Bizim ilk bildiğimiz 4 ölü 18 yaralıydı. 15 dakika sonra bilgiler hızla değişmeye başladı. Bugün şeffaf ve medeni bir ülkedeyiz. Kendi vatandaşlarımızın gerek ölümleriyle gerek sağlık durumlarıyla ilgili vatandaşımızdan bir şey gizleyerek bir kazanım elde etmemiz söz konusu değil. Biz sağlık Bakanlığı olarak ilk 15 dakikada bizim 18 ambulansımız oradaydı. Bütün bunları an ve an kayıtlarımızda var. 5 saat sonra oradaki ağır bir yaralımızı ambulans uçakla Kartal’daki Koşuyolu Hastanesi’ne götürdük. Birileri tabi daha iyisi olsun diye önerilerde bulunabilir. Ama burada ihmal var diyorsa asla iyi niyetli olarak kabul edemem” dedi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri