Reuters Fethullah Güleni araştırdı

Abone ol

ABD'li New York Times'ın ardından, İngiliz Haber Ajansı Reuters da Fethulah Gülen'i araştırdı. Gülen'in amacını bakın ne olarak açıkladı.

Reuters haber ajansı, Fethullah Gülen'in öğretilerinden etkilenen Türk gönüllülerin faaliyetlerine ve Gülen hareketine ilişkin 'Türk İslam Vaizi: Tehdit mi Hayırsever mi?' başlıklı bir haber yayınladı. Gülen'in amacını "laik ve dindar Türklerin hep birlikte eğitim vasıtasıyla yükseltilmesi" olarak tanımladı.
Amerikan New York Times gazetesinden sonra, İngiltere merkezli uluslar arası haber ajansı Reuters da Gülen hareketini ve hareketin eğitim faaliyetlerini abonelerine duyurdu.

Star Gazetesi'nin haberine göre; Avcılar'daki Fatih Koleji'nde öğrenci ve öğretmenlerle görüşen muhabir Alexandra Hudson, hareket hakkındaki farklı görüşlerin ülkedeki kimlik ve güç mücadelesini yansıttığı yorumunu yapıyor.

MUTEDİL İSLAMIN SAVUNUCUSU

Fethullah Gülen'in 'Modern hayata kök salmış mutedil İslam'ın savunucusu' olarak tanımlandığı haberde, Gülen'in öğretilerinin basın-yayın, hayır işleri ve özellikle de eğitimde aktif olan güçlü bir cemaate ilham kaynağı olduğu ifade ediliyor. Habere göre, yabancıların, giderek radikalleşen İslam dünyasında mutedil bir güç olarak gördüğü Gülen hareketi, bazı Türkler için laik devlet ve din merkezli güç arasındaki gerginliğin bir örneği olarak algılanıyor. Türkiye'deki laik düzen içerisindeki bazı kişilerin Gülen'i din devleti kurmaya ve bunu yapacak bir kadro oluşturmaya çalışmakla suçladığı belirtilen haberde, Türkiye'de derin bir biçimde ayrışan harekete bakış açısının ülkedeki kimlik ve güç mücadelesini yansıttığına dikkat çekiliyor.

OKULLARINDA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖĞRETİLİYOR

Haberinde, hareketin dünya genelinde 800 okulla faaliyet gösterdiği bilgisini veren Hudson, okulların bilim ve teknolojiye odaklandığını ve öğrencileri yüksekleri hedeflemeleri konusunda teşvik ettiğini kaydediyor. Okulların, Türkiye'de milli eğitim müfredatlarına uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Hudson, haberinde çeşitli röportajlara da yer veriyor.

VELİLER NEDEN TERCİH EDİYOR?

Fatih Koleji İngilizce öğretmenlerinden Ahmet Yalçın, velilerin okullarını tercih etmelerini farklı sebeplere bağlıyor. Yalçın, bazı dindar velilerin devlet okulunda içki ya da sigaraya başlamalarından korktukları çocuklarını Fatih Koleji'ne gönderdiğini, bazılarının ise okulun üniversite sınavlarındaki başarısı nedeniyle kendilerini tercih ettiklerini söylüyor.

GÜLEN'İN AMACI NE?

Reuters'in haberinde, Cambridge Üniversitesi'nden İslam araştırmaları uzmanı Timothy Winter'ın 'Gülen hareketinin ana amacı, laik ve dindar Türklerin hep birlikte eğitim vasıtasıyla yükseltilmesidir' sözlerine yer veriliyor.

Gülen'in, diğer dinlerle temas kurma konusundaki girişimlerinin neticesinde, 1998'de Roma'da Papa 2. Jean Paul ile buluştuğunu hatırlatan haber, Gülen'in Yahudi ve Ortodoks dini liderlerle de görüştüğüne satırlarında yer veriyor.

5 MİLYON GÜLEN SEMPATİZANI VAR

Türkiye Cumhuriyet'inin katı laik bir devlet olarak kurulduğunu, ordu, yargı ve üniversite yetkililerin bu rolün koruyucusu gibi davrandığını belirten Hudson, toplumdaki değişimin dindar profesyonelleri öne çıkarmasının ve Gülen hareketinin de bu yükselen kesimden destek görmesinin bu çevreleri endişeye sevk ettiğini belirtiyor.

Reuters'ın haberinde, Türkiye'de 5 milyon Gülen sempatizanı olduğunun tahmin edildiği ve hareketin ülkedeki etkisini artırdığı ileri sürülüyor. Gülen'in onursal başkanlığını yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Cemal Uşak, anketlere göre Türk halkının yüzde 83'ünün 'Gülen okulları'na olumlu baktığını ifade ediyor.

GÜLEN'İN SİYASİ AMAÇLARI VAR MI?

İstanbul Avcılar'daki Fatih Koleji'ndeki her sınıfta Mustafa Kemal Atatürk'ün resimlerinin olduğu bilgisini veren haber, eğitim programında Gülen'in öğretilerinin yer almadığını aksi takdirde okulun kapatılacağını anlatıyor.

Haberde Gülen'in siyasi amaçları olduğu yönündeki şüphelere de yer veriliyor. Utah Üniversitesi'nde çalışan Siyaset Bilimi Profesörü Hakan Yavuz, hareketin öteden beri siyasi olduğunu öne sürerek, 'Türkiye'yi dini dünyanın merkezi yapmak ve İslamlaştırmak için elit bir sınıf meydana getirmek istiyorlar' diyor. Hareketin basın, milli eğitim bakanlığı ve emniyette güçlü olduğunu öne süren Yavuz, 'Ülkedeki en güçlü hareket. Geldikleri nokta beni korkutuyor. Toplumda onları dengeleyebilecek başka bir hareket yok' diyor. Hareket içindeki insanlar ise bu tip görüşleri paranoya ve yaygara olarak nitelendiriyor. Cemal Uşak, köktenci laiklerin hareketi tanımadığını ve tanımak istemediğini ifade ederek, 'Çok büyük bir önyargıları var. Her şeyden şüphe duyuyorlar' şeklinde konuşuyor.

Günün Önemli Haberleri