Resmi söz hakkı geliyor
Abone olİçtüzük değişikliği gerçekleşirse şimdi gayri resmi uygulanan STK'lardan görüş alma yöntemi resmileşecek....
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- Uyum Komisyonu kurulması halinde yeni dönemde en önemli yasama faaliyeti olacak İç Tüzük değişikliği ile girmesi beklnen TBMM'de Sivil Toplum Kuruluşlaranı 'resmi' söz hakkı imkanı getirilecek.
İç Tüzük değişikliği için hazırlık yapan Meclis, komisyonlarda görüşülecek yasa teklif ve tasarıları hakkında ilgili sivil toplum kuruluşları, dernekler, sektör temsilcilerinin katkı yapmasını genişletmek ve resmileştirmek istiyor.
CHP BEKLENİYOR
TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çok önemsediği uyum ve uzlaşı komisyonunun oluşması halinde, anayasa değişikliğinin yanı sıra iç tüzük değişikliği de gündeme gelecek. AK Parti ve MHP'nin temsilcilerini bildirdiği uzlaşı komisyonu için henüz DTP'den ve CHP'den üye bildirimi yapılmadı. Ancak DTP'nin kapatma davası ile yoğunlaştığı ve meclis açılınca üye bildirimi yapabilceği belirtildi. CHP ise bu komisyona üye vermek için komisyonun ilk gündem maddesinin dokunulmazlıkların kaldırılması olduğu biliniyor. Bu durumda bu partiden üye bildirimi yapılması mümkün görülmüyor. Ancak TBMM Başkanı Toptan Baykal'ı ikna etmek için çaba harcadığı ve komisyonun tüm partileri kapsayacak şekilde oluşacağı yönünde iyimser olduğu da biliniyor.
İÇ TÜZÜK
CHP üye vermese bile 3 parti ile çalışmalarını yapması beklenen uyum komisyonunun iç tüzük ile ilgili yapacağı çalışmada öncelikle vekillerin söz hakkı, konuşma süreleri, gündem dışı konuşma, bakanların yanıt süresi gibi zaman alıcı işler ile ilgili hükümlerde değişiklik yapılması bekleniyor.
NELER YAPILACAK?
En radikal önerilerden biri Meclis'in ayda 3 hafta çalışıp, 1 hafta tatil yapması yönünde. Bir diğer öneri de her bakanlığın bütçesinin ilgili ihtisas komisyonlarında ele alınıp, netleştirilmesi ile ilgili. Bu düzenleme gerçekleşirse, bakanlıkların bütçelerinin belirlenmesi ve ödenek kalemlerine ayrılacak paylar da Meclis tarafından ve ilgili komisyon tarafından yapılacak ve denetlenecek.
İSTEYEN GELİP ANLATACAK
Sivil Toplum kuruluşlarının söz hakkının genişletilmesi ise şu şekilde gerçekleşecek:
Komisyon Başkanlıkları çalışma takvimlerini belirleyip, görüşülecek kanun tasarı ve teklifleri ile ilgili STK'lara çağrı yapacak. Görüşülecek teklif ya da tasarının içeriği ile ilgili sivil toplum kuruluşlarından isteyen yazılı isteyen bizzat temsilcileri aracılığıyla komisyonda görüşlerini ve önerilerini milletvekillerine aktaracak. Bu yöndemle yasaların toplumun beklentilerine uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.