Rektöre ulaşmak ne mümkün

Abone ol

YÖK'ü eleştiren profesör bu kez kendi rektörüne ulaşmanın zorluğunu gösterdi.

Görev yaptığı üniversitenin yanı sıra Yükseköğretim Kurumu (YÖK)"nun hatalarını da eleştirmekten çekinmeyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzge Günal, bu defa rektöre ulaşmanın zorluğunu anlatmak için farklı bir uygulamaya imza attı.

Prof. Dr. Günal, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi"nde birlikte görev yaptığı Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı ile hasta randevusu alarak görüşebildi. Görüşme talebinin gerekçesi de ilginçti. Günal, işten çıkarılan 213 işçi, 12 yıllık öğretim üyesi Yavuz Daloğlu ve uzaklaştırma cezası alan 11 öğrencinin geri alınmasıyla ilgili topladığı imzaları Rektör Alıcı"ya ulaştırmak istiyordu. 90 YTL karşılığında randevu alan Günal, “Umarım bir daha hiçbir yerde bir öğretim üyesi, görüşmek için kendi rektöründen özel muayene fişi kestirmek zorunda kalmaz.” dedi.

Rektör Emin Alıcı ile Prof. Dr. İzge Günal aynı meslekten. İkisi de eğitim ve idarecilik dışında DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ortopedi bölümünde hekim olarak çalışıyor. Ancak araları çok iyi değil. Bu durum zaman zaman ikili arasında ufak tartışmalara yol açıyor. İkili arasındaki gerginlik en son Günal"ın randevu talebine de yansıdı. Geçtiğimiz haziran ayında, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi"nin temizlik işlerini yapan taşeron firma tarafından 213 işçi, işten çıkarılmıştı. Bunun dışında 12 yıllık öğretim üyesi Yavuz Daloğlu isminde bir yardımcı doçentin işten çıkarılması ve 11 öğrencinin uzaklaştırma cezası alması üzerine Prof. Dr. Günal, imza kampanyası düzenlemişti. Başta işçilerin yeniden işlerine dönmeleri için düzenlenen kampanyada dört bini aşkın imza toplamıştı. Prof. Günal, bu imzaları Rektör"e ulaştırmak için çeşitli yollar denedi. Taleplerine 17 gün boyunca cevap alamadı. Bunun üzerine Prof. Günal, hasta rolü yaparak 90 YTL"ye muayene randevusu aldı ve Rektör"le görüştü.

Prof. Dr. Günal, yaşadığı olayı şöyle anlatıyor: “İşten çıkarılma olaylarını protesto etmek ve şikayetimi iletmek amacıyla başkanı olduğum Üniversite Konseyleri Derneği adına Rektör"den randevu talep ettik. 17 gün boyunca talebimize yanıt verilmedi. Sekreterleri aradığımız zaman, "Sayın hocamıza gösteriyoruz; fakat henüz bir yanıt gelmedi" şeklinde bilgi veriliyor. Rektör"ün ücretle hasta baktığını bildiğimiz için gittik 90 YTL ödeyerek muayene fişi kestirdik.”

Rektör Alıcı ile görüşmeye gittiğinde yaşadığı sorunları anlatan Günal, randevu almak için ödediği 90 YTL"nin kendisine geri ödenmek istendiğini iddia etti. Günal, “Benim amacım muayene olmak değildi, ben de ortopedi profesörüyüm. Buradaki tek amacım Dünya Sağlık Örgütü"nün belirlediği kurallara göre Rektör"ün hasta muayene süresi olan 20 dakika boyunca üniversitedeki işten çıkarma olaylarını protesto etmekti. Bunu da gerçekleştirdik. Umarım bir daha hiçbir yerde bir öğretim üyesi görüşmek için kendi rektöründen özel muayene fişi kestirmek zorunda kalmaz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Günal, Rektör Alıcı"dan toplanan 4 bin imzayı ileterek işçilerin geri alınmasını talep ettiğini belirtti. Günal şunları söyledi: “Alıcı, işçileri taşeron şirketin çıkardığını ve kendisinin böyle bir karar almadığını söylemekle yetindi.”

Prof. Dr. Günal, daha önce de son yıllarda basılan çok sayıda bilimsel kitapta aşırma olayları yaşandığına dikkat çekerek YÖK"ün bu durumu örtbas ettiğini öne sürmüştü. Aykırı çıkışları ile bilinen Günal, çok sayıda öğretim üyesi ile birlikte bilimsel üretime saygı için internet üzerinde kampanya başlatmıştı.

Haber: Ömer Oruç
Kaynak: www.zaman.com.tr

Günün Önemli Haberleri