Rekortmen Kubilay'dan derin iddia

Abone ol

Parti transferleriyle seçmenin başını döndürdü. Kendisine lakap bile takıldı. Kubilay Uygun, altı istifanın birinde derin devletin parmağı olduğunu öne sürdü.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in açıklamalarıyla yeniden tartışılmaya başlanan ‘derin devlet’i, bu kez ilginç bir isim gündeme getirdi.

Sık parti değiştirdiği için adı ‘Fırıldak Kubi’ye çıkan eski milletvekili Kubilay Uygun, Zaman’a yaptığı açıklamada, istifalarının bir kısmını tecrübesizliğe, bir kısmını da ‘derin devlet’e bağladı. Uygun, 1997’de MHP’ye geçişini anlatırken şu iddiayı ortaya attı:

“Derin devlet telefon etti. ‘DYP’den ayrılıp ülkenin önüne ışık tutsan iyi olacak’ dediler. Ben de ayrıldım. Diğer vekillere de telefonlar geldi. Amaç Refah-Yol’u çökertmekti.” Abdullah Çatlı ve Hüseyin Kocadağ’la Susurluk kazasından üç gün önce tanıştığını, Çatlı ve Yeşil’in misyonuna paralel işler yaptığını anlatan Uygun, “Sizi arayan kimdi?” sorusunu ise cevapsız bıraktı: “Hayatım tehlikeye girer, söyleyemem.” ‘Fırıldak’ benzetmesinin kendisini üzüntüden yatağa düşürdüğünü de ifade eden Uygun, artık bu tabiri kullananlar hakkında tazminat davası açacak.

24 Aralık 1995’te parlamenter seçilen Kubilay Uygun, 6 ay sonra DSP’den istifa etti. Ertesi gün (4 Temmuz 1996) DYP’ye katıldı. İki gün sonra DSP’ye geri döndü. Aradan yirmi gün geçmeden DSP’den istifa ederek tekrar DYP’ye girdi. ‘Fırıldak Kubi’ ismiyle anılmaya başlayan Kubilay Uygun, bu başdöndürücü trafiğin bir bölümünü ‘acemilik ve gençlik’e bağlıyor. “Hata yaptım, kabul ediyorum. İki gün içinde oradan oraya geçersen halkın diline düşersin, gazetecilerin eline de koz vermiş olursun.” ifadelerini kullanıyor.

Uygun, 27 Haziran 1997’den sonraki transferlerini ise derin devlete mal ediyor: “28 Şubat sürecinde yaşanan milletvekili istifaları derin devletin işi. Milletvekilinin de korkusu vardır. Telefon ediyorlar, ‘Şunu yapacaksın’ diyorlar, sen de yapıyorsun. O dönemde derin devlet irticadan korktu ve düğmeye bastı. Siyasete yön verdi. O dönemde istifa eden bazı vekiller, ihaleler aldı, bankadan kredi çekti, borcunu ödemedi. İstihbarat kuruluşları bunları bilir.”

Uygun’un anlattıklarına göre derin devletle ilişkisi bunlarla da bitmiyor. Abdullah Çatlı ve Hüseyin Kocadağ’la Susurluk kazasından 3 gün önce, şu anda emekli olan bir korgeneral tarafından tanıştırıldığını söylüyor. Derin devletin, kendisini başka işlerde de kullandığını ileri süren Uygun, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve Çatlı’nın misyonuna paralel işler yaptığını belirtiyor.

Çatlı’yı daha önce de milletvekili lojmanlarında gördüğünü kaydeden Uygun, “Çatlı ve Yeşil vurucu timdi. Onlara saygı duyuyorum, vatansever insanlar. Ben de onların misyonuna paralel hareket ettim. 1997’de DYP’de olduğum dönemde bir devlet başkanına Türkiye’den para götürdüm. Ama partililerin bile bundan haberi yoktu.” diyor.

Siyasete girmekten büyük pişmanlık duyduğunu, yaşadıklarının ruhunu yaşlandırdığını dile getiren Uygun’un, DSP, DYP, MHP ve DTP’nin ardından uğradığı son durak da oldukça ilginç. Akın Birdal suikastı davasından hapis yatan Semih Tufan Gülaltay’ın liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) katılmış. UBP’ye eski ülkücülerden Gencehan Tunay’ın ısrarıyla katıldığını aktaran Uygun, başarılı olacaklarına inanıyor. Gülaltay’ın, Birdal olayı yüzünden hapis yatmış olmasını ise dert etmiyor.

İstifa rekortmeni Kubilay Uygun son zamanlarda partilerinden ayrılan milletvekileri hakkında da ilginç yorumlarda bulunuyor. Bazı vekillerin istifalarının doğru olabileceğini vurgularken ANAP’ın başına geçen Isparta Milletvekili Erkan Mumcu’ya sert eleştiriler yöneltiyor: “Erkan Mumcu ANAP’a ‘gecekondu’ diyordu, gitti genel başkan oldu. Başbakan hakkında birçok şey söyledi. Daha önce de Erdoğan’ın arkasında kuyruk gibiydi. Ben ayrıldığım hiçbir partinin lideri hakkında konuşmadım. Asıl fırıldaklık Erkan Mumcu’nun yaptığıdır.”

DSP, ülkücü olduğumu bile bile beni aday gösterdi

Kubilay Uygun, 1960 darbesinin ardından Yassıada’da yargılanarak 2,5 yıl hapis yatan eski Demokrat Parti milletvekili Orhan Uygun’un oğlu. 1980 öncesinde Genç Ülkücüler Teşkilatı’nda görev yaptığını ve ‘sıkı bir ülkücü olduğunu’ belirtiyor. Uygun, ‘neden sol bir partide siyasete başladığını’ ise şöyle açıklıyor: “DYP’li İsmet Atilla’ya milletvekili olmak istediğimi söyledim. ‘Çok gençsin seni almazlar’ dedi. Ben de sinirlendim. O sırada DSP’den milletvekilliği teklifi geldi. ‘Emin misiniz, ben ülkücüyüm.’ karşılığını verdim. Israr ettiler, ben de teklifi kabul ettim. DSP daha önce Afyon’dan 7 bin oy almıştı. Ben, 33 bin oy aldım ve milletvekili seçildim.”

Uygun, MHP’den istifa ederek Demokrat Türkiye Partisi’ne geçiş süreciyle ilgili ise şu bilgileri veriyor: “Ben ANAP-DSP hükümetine güvenoyu vermiştim. MHP de beni disiplin kuruluna verdi. Onlar atacağına ben çıkayım dedim. Zaten Devlet Bahçeli’nin karşısında Tuğrul Türkeş’i destekledim. DTP de derin devletin işiydi, toplama bir partiydi.”

Uygun’un siyasî serüveni

24 Aralık 1995 : DSP’den milletvekili.

3 Temmuz 1996 : DSP’den istifa etti.

4 Temmuz 1996 : DYP’ye katıldı.

6 Temmuz 1996 : DYP’den istifa etti.

8 Temmuz 1996 : DSP’ye katıldı.

30 Temmuz 1996 : DSP’den istifa etti.

30 Temmuz 1996 : DYP’ye katıldı.

27 Haziran 1997 : DYP’den istifa etti.

27 Haziran 1997 : MHP’ye katıldı.

18 Temmuz 1997 : MHP’den istifa etti.

28 Aralık 1997 : DTP’ye katıldı.

10 Haziran 1998 : DTP’den istifa etti.

Uygun halen Ulusal Birlik Partisi’nde siyaset yapıyor.

Haber: Emre Soncan
Kaynak:
www.zaman.com.tr 

Günün Önemli Haberleri