Rekabet koşullarını engelleyenler!

Abone ol

Sanayide rekabet koşullarını engelleyen faktörler arasında işçilik üzerindeki vergilerin birinci sırada olduğu açıklandı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, web sitelerinde düzenledikleri ankete göre, sanayide rekabet koşullarını engelleyen faktörler arasında işçilik üzerindeki vergilerin birinci sırada olduğunu söyledi.

Koçer, ankette sanayicilere, ''Sizce sanayide rekabet koşullarını en çok hangi faktör engelliyor?'' sorusunu yönelttiklerini belirtti. Ankette sorunun yanıtı olarak 5 seçenek sunduklarını ve bunların, işçilik üzerindeki vergiler, enerji fiyatlarının yüksekliği, aşırı değerli YTL, kapasite fazlalığı ve yüksek KDV olduğunu ifade eden Koçer, şöyle konuştu:

''Anketteki seçenekleri biz odamızın meclis toplantısında kendi meclis üyelerimize yaptığımız anket sonucunda belirledik. Daha sonra bu sonuçlara göre sitemizde bir anket başlattık. Halen devam eden anketimize şu ana kadar yaklaşık 530 kişi katıldı. Ankette, rekabet koşullarını engelleyen faktörleri yüzde 39 oranında işçilik üzerindeki vergilerin, yüzde 26 oranında enerji fiyatlarının yüksekliğinin, yüzde 23 oranında aşırı değerli YTL'nin ve
yüzde 5'er oranlarda ise kapasite fazlalığı ve yüksek KDV'nin oluşturduğunu görüyoruz. Anketimize göre sanayide rekabet koşullarını engelleyen faktörler arasında işçilik üzerindeki vergiler birinci sırada.''

Koçer, anket sonuçlarının yüzde olarak birbirlerine çok uzak olmadığını, sonucun rekabet koşullarını engelleyen faktörlerin her birinin temel olarak çok ağırlıklı olmadığını, özellikle ilk üçünün birden rekabet koşullarının engellenmesinde etkili olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Ankete göre, işçilik üzerindeki vergiler, enerji fiyatlarının yüksekliği ve aşırı değerli YTL'nin toplam ortalamasının yüzde 90'lara ulaştığını dile getiren Koçer, ''Demek ki işçilik üzerindeki vergiler, enerji fiyatları ve aşırı değerli YTL sanayinin rekabet gücünü şu anda en çok etkileyen faktörler'' dedi.

Koçer, doğru sonuçlar elde etmek, üyelerinin rekabet koşullarını engelleyen faktörler konusundaki görüş ve önerilerini almak üzere yaptıkları anketin kendilerinin ileriye doğru bakışına çok önemli katkısı olduğunu kaydetti.

KDV indiriminin önemine işaret ederken beraberinde işçilik üzerindeki vergilerin indirilmesi yönünde de teklifleri olduğunu ve bukonuda çalışma başlatıldığını bildiklerini ifade eden Koçer, şöyle devam etti:

''Bu konudaki çalışmanın sadece tekstil sektöründe değil Türkiye'deki bütün sektörlerdeki işçilik üzerindeki maliyetler üzerinde yapıldığını biliyoruz, bunun takibindeyiz. Önümüzdeki günlerde sanırım işçilik üzerindeki vergiler konusunda bir gelişme söz konusu olacak. Ben öyle olacağına inanıyorum.''

Günün Önemli Haberleri