Reformlar devam etmeli

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bakanlar Kurulu'na verdiği birfingte çarpıcı sözler kullandı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bakanlar Kurulu üyelerine verdiği brifingte, reform sürecinin kesintisiz devam etmesi gerektiğini kaydetti. Yılmaz, kredi maliyetlerindeki iyileşmenin yatırım eğilimini desteklediğini söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde yurtiçi talebin canlı düzeyini koruduğuna dikkati çeken Yılmaz, hızlı kredi genişlemesinin, yalnızca fiyat istikrarı açısından değil, finansal istikrar açısından da dikkatle izlendiğini belirtti.

Yurtiçi talebin canlı düzeyinin, çıktı açığını daraltmakta ve talep koşullarının enflasyon üzerindeki baskısını geçmişe göre artırmakta olduğunu anlatan Yılmaz, "Ancak mevcut talebin bir kısmı kredilerle karşılandığından, gelecek dönemin talebinden vazgeçilmesi anlamını taşımakta, yatırım harcamalarının toplam talebe katkısı tüketim harcamalarından daha yüksek seyretmektedir. Bu etkenler de talep tarafından enflasyonist etkiyi sınırlamaktadır" diye konuştu.

Özel imalat sanayinde verimlilik artışlarının sürdüğünü, reel ücretlerin de yatay seyrini koruduğunu vurgulayan Yılmaz, verimlilik artışlarının reel ücretlerin üzerinde olmasının enflasyonist baskıyı sınırladığını bildirdi.

Hammadde ithalat fiyatlarının yüksek ve dalgalı seyir izlediğini belirten Yılmaz, bu dalgalı seyrin sürmesini beklediklerini söyledi.

Merkez Bankası kısa vadeli faizlerinin bugünden itibaren 1 yıl boyunca sabit kalmasını beklediklerini vurgulayan Yılmaz, enflasyona ilişkin risk unsurlarını da şöyle sıraladı:

"Petrol ve emtia fiyatları, küresel likidite koşulları, hizmet enflasyonundaki katılık, tarımsal ürünlerin fiyatları, gelirler politikası ve dolaylı vergilerdeki ayarlamalar, toplam talep artışı (iç talepteki artış kontrollü olmalıdır), IMF ve AB ile ilişkiler (iki önemli çapa) ve reform süreci kesintisiz şekilde devam etmelidir. Kazanımları kalıcı kılmak ve daha ileriye götürmek ancak reform sürecinin devamıyla mümkündür. Sosyal Güvenlik Reformu olumlu bir adımdır."

Türkiye gibi dışa açık ve hızlı büyüyen bir ekonominin yüksek düzeylerde bir cari açıkla karşılaşmasının bir sürpriz olmadığını ifade eden Yılmaz, cari açığın hem tasarruflar hem de yatırımlar artarken, yatırımların tasarruflardan daha hızlı artması nedeniyle yükseldiğini anlattı.

Yılmaz, faizlerin genel düzeyinin gerek reel gerekse nominal olarak daha da gerilemesinin yapısal reformlarda mesafe alınması sonucunda ekonominin şoklara karşı dayanıklılığının artması, makroekonomik temellerin daha fazla güçlenmesi, beklentilerin bozulmayarak güvenin kalıcı kılınmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Günün Önemli Haberleri