Reflü tedavisinde bir ilk
Abone olTürk halkında en sık rastlanan rahatsızlık reflü... Şimdi bu hastalığın tedavisinde kesin çözüm sağlayan bir yöntem var.
Reflü asit ağırlıklı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasından kaynaklanan ve günümüzün önemli sağlık sorunlarından biri. Reflünün ameliyatsız tedavisi için dünya'da 5 yıl önce kullanılmaya başlanan Plicator teknolojisi sayesinde 15 dakika içinde Reflü'den kurtulmak mümkün olabilecek. Bu yeni tedavi Türkiye'de ilk kez Kadıköy Şifa Sağlık Grubu içinde Op. Dr. Levent Eminoğlu tarafından uygulanmaya başlandı.
Erişkin nüfusunun yaklaşık %20’sini etkileyen Reflü, eğer erken dönemde saptanırsa,ilaç tedavisi ve yemek alışkanlıklarının düzenlenmesiyle kontrol altına alınabiliyor. Ancak mide kapağında gevşeklik ya da mide fıtığı gibi kökende yapısal bir sorun var ise, reflü sürekli hale gelebiliyor ve bu durumda ilaçlar sadece geçici rahatlıklar sağlayabiliyor. Endoskopik bir tedavi yöntemi olan Plicator bu hastalarda önemli bir sağaltım seçeneği oluşturuyor.
Daha önce geliştirilen 4 endoskopik reflü sağaltımı yöntemi,yemek borusu mide bileşkesinin emilemeyen maddelerle güçlendirilmesi,(Gatekeeper,Enteryx) yüzeysel dikiş konulması(Endocinch) ya da mide kapak mekanizmasının etrafındaki kas mekanizmasının elektro frekans yöntemi ile yakılarak oluşan iyileşme dokusunun bu bölgeyi daraltması (Stretta) ilkesine dayananıyordu. Fakat bu yontemlerin hepsinde karşılaşılan yan etkiler ya da tedavinin etkisinin düşüklüğü gibi nedenlerle Reflü’de terk ediliyor. 5 yıllık izlem sonuçları yayınlanan Plicator yönteminin ise uzun dönemde etkinliğini koruduğu kanıtlandı.
Süreğen (kronik) reflü sağaltımında altın standart olan laparoskopik reflü cerrahisinde 900 e yaklaşan seri ile bu konuda Türkiye nin en deneyimli cerrahlarından Op. Dr. Levent Eminoğlu, Plicator teknolojisinin başarısını cerrahi onarım ilkelerinin endoskopik olarak uygulanmasına bağlıyor. Op. Dr. Eminoğlu, Plicator yöntemini Reflü'den uzun süredir yakınan, ilaçtan fayda görmeyen ya da fayda görse de ilaç kullanımı sonrası yakınmaları tekrarlayan hastalar için öneriyor. Bu teknolojinin uygulanması için hastaların mide fıtığının en fazla 3 cm olması, ileri dönem yemek borusu hasarı olmaması ve hastaların 18 yaşından büyük olması gibi koşullar bulunduğunun ise altını çiziyor.
Plicator, endoskopik olarak (ağızdan girilerek) ameliyatsız ve genel anesteziye gerek olmadan uygulanan bir yöntem. Mide içinden kapak mekanizmasının açılmış bölgesine tam kat dikiş konularak onarım yapılıyor. Uygulama yaklaşık 15 dakika sürüyor. Sonrasında 2 saat kadar dinlendirilen hasta evine gidebiliyor ve bir sonraki gün normal yaşamına dönebiliyor.
Reflü Nedir?
Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Reflü bir yandan yanma, ağıza acı ekşi sıvı gelmesi, gıcık öksürüğü, ses kısıklığı, ağız kokusu, göğüs ağrısı gibi yaşam kalitesini bozan belirtiler verirken bir yandan da uzun dönemde yemek borusu kanseri riskini belirgin derecede artırıyor.
Detaylı bilgi için: www.reflunedir.com