Referandum olacak mı gerekli sayı aşıldı gözler Erdoğan'da
Abone olReferandum için gerekli milletvekili sayısı dokunulmazlık oylamasının ilk turunda aşıldı. Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamada yine aynı sonuç çıkarsa referandum yapılabilir. Referandum için son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.
TBMM'de milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili Anayasa
değişikliği teklifinin ilk tur oylamasında, iki maddeden oluşan
değişiklik teklifi kabul edildi.
Referandum olacak mı?
Meclis'te fezlekesi bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi 350 oyla, 2. maddesi ise 357 oyla kabul edildi.
Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamada da benzer bir sonuç çıkarsa, dokunulmazlıklar için referanduma gidilebilir. Değişikliğin referanduma gidilmeden kabul edilmesi için 367 oy gerekli.
REFERANDUM İÇİN KAÇ MİLLETVEKİLİ OYU GEREKLİ?
Değişiklik önerisinin referanduma gitmesi için ise en az 330 oy
çıkması gerekiyor.
ERDOĞAN NE KARAR VERİR?
İkinci tur oylamada 330 sınırının aşılması durumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum kararı vermesi yüksek bir olasılık olarak görülüyor. İkinci tur oylamada 367'nin aşılması durumunda ise referanduma gerek kalmadan dokunulmazlıklar kaldırılacak.
TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AK Parti'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor. Bir milletvekili ise bağımsız.
Uzmanlar, bu ilk verilerin dokunulmazlıkların kaldırılması oylamasıyla ilgili de fikir verdiğini belirtiyor. MHP ve CHP Genel Başkanları teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı. Ancak CHP'deki birçok milletvekili hayır oyu vereceğini söylemişti.
Teklifin birinci maddesinin oylamasında 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.
İkinci maddede ise 357 evet, 149 ret, 17 boş ve 6 çekimser oy kullanıldı. Toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.
Uzmanlar, ilk sonuçların, CHP'deki birçok milletvekilinin hayır oyu verdiği, AK Parti ve MHP'nin de az sayıda fire verdiğini gösterdiği yorumunu yapıyor.
DOKUNULMAZ DOSYALARI KİMİN KAÇ DOSYASI VAR?
Meclis’e gelen dokunulmazlık dosyasının sayısı 667.
En fazla dosya ise 405 ile HDP’ye ait. Aralarında partinin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu pek çok HDP’li milletvekili için dosyalar Meclis’e gelmiş durumda.
HDP’yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AKP ve 20 dosya ile MHP takip ediyor. Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da 5 dosyası bulunuyor. Hakkında dosya düzenlenen toplam 138 milletvekili bulunuyor.