Referandum iptal olur mu CHP ikinci kozunu oynadı!
Abone olReferandum sonuçları iptal olur mu? YSK'nın başvuruları reddetmesi üzerine CHP, Danıştay'a gitme kararı almıştı. CHP bugün Danıştay'a resmi başvuruyu yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi-CHP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK)
mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin
kararının iptali talebiyle Danıştay'a gitti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yaptığı yazılı açıklamada "Mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle bugün Danıştay'da dava açıyoruz" demişti.
CHP’li Tezcan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Danıştay’a dava dilekçesinin bugün verileceği belirterek, şu açıklamaları yapmıştı.
"Mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle bugün Danıştay’da dava açıyoruz. Ayrıca dava sonuna kadar halkoylaması sonuçlarının kesinleştirilmesinin önlenmesi için yürütmeyi durdurma talep ediyoruz. Avukatımız Atilla Kart bugün Danıştay’a dava dilekçesini verdikten sonra saat 16.00’da YSK önünde gerekli açıklamaları yapacaktır. İster hayır ister evet demiş olsun oy kullanan 49 milyon vatandaşımızın hakkını korumak için hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz."
DİLEKÇE DANIŞTAY'A ULAŞTI
CHP'nin avukatı ve eski Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP'nin mühürsüz oyların geçersiz sayılması ve referandum sonuçlarının yürütmesinin durdurulması talebini içeren dilekçeyi bugün saat 16.00 sıralarında Danıştay'a verdi.
Atilla Kart, başvuru öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan'ın referandum sonuçlarının itiraza kapalı olduğu yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Kart, "Anayasa açık. İdari işlemler denetime tabi. Yargı demokrasiye sahip çıkmak zorunda" dedi.
Kart özetle şu ifadeleri kullandı:
"80 milyon vatandaşımızın hak ve hukukuna sahip çıkıyoruz. Yargı organları seçimlerin denetimiyle sorumludur. Burada tam kanunsuzluk hali söz konusu. Hukuka ve yasaya aykırılıktan söz etmiyorum. Yok hükmünde olan idari bir işlemden söz ediyorum. Anayasa kurumların büyük ölçüde işlevini kaybetmesine rağmen biz halen Türkiye'de temel ifade edecek yargı mercilerinin varlığına inanıyoruz. Bu mercilerin de buna sahip çıkma sorumluluğu olduğuna inanıyoruz.
Orada talebimiz kabul edildiği takdirde Danıştay'ın gerekçesi önemlidir. Yaptığımız başvurunun niteliğine göre gerekçe çok açıktır. Mühürsüz olduğu açık olan o oyların, bu nasıl anlaşılacak? Yeniden tasnifi gerekir. Geçersiz sayılan zarf ve pusulalara yönelik tutanak tutulmaması başlı başına sakatlıktır.
Bu karar netleşmeden YSK'nın seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir. YSK, bu kadar açık ihlale rağmen, kanunsuzluk olgularına rağmen seçim sonucunu kesinleştirme yoluna gittiği takdirde yeni bir anayasa ihlaline yol açmıştır. AYM ve AİHM'e şu anda da başvuru yapılabilir. Bizim yaptığımız başvurunun bireysel başvuru kapsamındaki başvurularla alakası yok.
Buradan bu kadar net olan olgulara rağmen olumsuz bir karar çıkması takdirde iç ve uluslararası kanun anlamında gerekli değerlendirme yapılacaktır. Hayır oyu verenler arasında da mühürsüz oy kullananlar var. Hem evet hem hayır oyu veren vatandaşlarımızın iradesine sahip çıkıyoruz."
YSK BAŞVURULARI REDDETMİŞTİ
YSK, 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumunun iptali için üç siyasi parti tarafından yapılan başvuruları reddetmişti. Kurul'un konuyla ilgili gerekçeli kararının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.