Referandum günü öyle bir tarihte ki
Abone olReferandum öyle bir tarihte yapılacak ki. YSK neden bu tarihi seçti? İlginç tesadüf aslında Gül'ün onayladığı tarihte gizli..
İNTERNETHABER.COM- Yüksek Seçim Kurulu (YSK) referandum tarihini 12 Eylül 2010 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı. Hükümetin düşümediğini Cumhurbaşkanı Gül düşündü.. Çünkü bu tarihin seçilmesi Gül'ün onayladığı günde gizli..
Kimileri bu manidar tarih için 'kaderin garip cilvesi' kimileri de 'hoş bir tesadüf' dedi. Belirlenen tarih neredeyse referandumun içeriğinin önüne geçti.
12 Eylül'ün yıldönümünde referandumun yapılması iktidar ve muhalefetin saçim sürecinde kullanacağı bir tarih olacak.
Büyük acıların yaşandığı binlerce insanın öncesinde ve sonrasında hayatını kaybettiği 12 Eylül'ün açtığı yaralar unutulacak gibi değil.
15. madde ne diyor? |
Bu tarihte yapılmasını daha da anlamlı kılan ise pakette yer alan geçici 15. madde.. İktidar 12 Eylül ile hesaplaşmanın önünü açtığını düşünüyor. Muhalefet ise göz boyama olarak görüyor ve AK Parti'nin darbe ürünü olduğunu savunuyor. Peki halkın önüne gelecek 15. maddede ne yazıyor? "12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. madde yürürlükten kaldırıldı." |
HÜKÜMETİN DEDİĞİ OLSAYDI
Oysa hükümetin dediği gibi 60 günlük süre içinde olsaydı, referandum 18 Temmmuz'da yapılacaktı. Ve bu çok konuşulan 12 Eylül tesadüfü gerçekleşmeyecekti. Ancak bu tarihin seçilmesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün büyük katkısı var.
YSK NEDEN İPTAL ETTTİ?
YSK "Yasanın bir yıl geçmeden uygulanamayacağı" gerekçesini sundu. Muhalefetin de beklentisi bu yöndeydi zaten. Peki YSK'nın bu tarihi seçmesindeki neden ne? Belirtilen tarih Ramazan bayram tatilinin son gününe denk geliyor.
İşte burada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ince taktiği devreye giriyor. Tesdafle açıklamak biraz zor gibi görünüyor. Neden mi?
12 Eylül'de Gül neredeydi? |
Cumhurbaşkanı Gül ile Hayrunnisa Gül 20 Ağustos 1980 yılında Kayseri'de evlenmişlerdi. 10 Eylül'de Erenköy'e yerleşmişlerdi. İki gün sonra askerler sabahın altısında gelip onu Metris Cezaevi'ne götüreceklerdi. |
5. GÜNÜ NEDEN SEÇTİ?
Gül'ün yasayı 15 gün elinde tutma hakkı var. Bu süre içinde onaylayabilme ya da hükümete iade etme hakkı bulunuyor. Gül 12 Mayıs Çarşamba günü onayladı. Yani 5. günde imzayı attı. İşte Gül'ün ince taktiği de burada gizli. Gül zaten yasayı elinde bekletmeyeceğini söylemişti.
Eğer 13 Mayıs'ta imzalanmış olsaydı 120 günlük yasal süre 13 Eylül'de son bulmuş olacak ve referandum tarihi de 19 Eylül'de yapılacaktı. Gül yasayı onaylarken 120 günlük süreyi de hesaplaması kuvvetle muhtemel. Çünkü kendisi de bir 12 Eylül mağduru aynı zamanda.