Reel sektörün 2009 beklentisi

Abone ol

2008'in ikinci yarısı krizle hatırlandı. Ekomoninin önemli ayağı reel sektör 2009'dan neler bekliyor?

İş adamları, 2009 yılının ''kayıp bir yıl'' olmaması için hükümetin uluslar arası finansal krizin reel sektöre etkilerini azaltacak cesur adımları atmasını bekliyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılının kazanımları kaybettiğimiz bir yıl olduğunu söyledi.

Koçer, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin son 3-4 yıllık büyüme ve ekonomik kazanımları, 2008 yılında kaybedildi. Bunun dünyadaki mali krizle ilgili tarafı da Türkiye'deki ekonomik programın iş hayatı üzerindeki etkileri de var. Yeni yıla böyle bir durumda girmek hoş değil. Şu anki duruma göre 2009'u bile tamamını karamsar olarak görmek mümkün. Çok ciddi olarak yeni bir ekonomik programın hayata girmesi, hiçbir siyasi kaygı duymadan cesur adımların atılması gerekiyor. Şu anda başlayan süreç iyi değil. Türkiye üretimiyle, istihdamıyla, ihracatıyla, büyümesiyle geriye gidiyor. 2009'un hemen başında gerekli adımlar atılmaz, gerekli tedbirler alınmazsa bu süreç korkarım ki biraz daha derinleşebilir.''

''Bu kriz reel sektör krizi değil, bankaların yarattığı bir finansal krizdir'' diyen Koçer, bankaların aşırı ve gereksiz tepkilerine devam ettiğini, Türkiye'de uygulanan faizlerin çok abartılı olduğunu ve yüksek faizlerin durumu daha sıkıntılı hale getirdiğini kaydetti.

''2009'UN ÇOK KÖTÜ GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM''

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Kurucu Başkanı Erhan Özmen de uluslar arası finansal kriz yaşanırken zaten reel sektörün tıkanma noktasına geldiğini, Merkez Bankasının özerk konumu ve krize hazırlıklı yakalanmasının ''Türkiye'yi bir tsunamiden koruduğunu'' belirtti.

Ancak krizin etkilerinin yaşanmaya devam edeceğini, bütün dünya tedbir paketi açıklarken Türkiye'nin ciddi bir paket ortaya koyamadığını belirten Özmen, şunları kaydetti:

''İş dünyasının feryadına rağmen IMF ile programı geciktiriliyor. Türkiye'de de finans kesimi ile reel sektör arasında güvensizlik var. IMF'den gelecek 20-25 milyar dolar, sıcak parayı da tekrar Türkiye'ye yönlendirecekti, üretimi canlandıracak önemli adımlar atılacaktı. Türk sanayicisine eziyet çektiriliyor. Bunu anlamıyorum. Türkiye'nin en büyük problemi işsizlik. Üretimden çıkmamak gerekiyor. Olay tamamen psikolojik. Önce hükümet bir adım atmalı. Üretimi rahatlatacak, para dolaşımını sağlayacak tedbirleri almalı. Hükümetin 2009'da önemli tedbirler alacağını düşünüyorum. Özellikle KOSGEB ve Eximbank kaynaklarının güçlendirilmesi, IMF ile sağlanacak bir iyi niyet programı bazı kaynakları harekete geçirecektir. 2009'un çok kötü geçeceğini düşünmüyorum.''

''3-4 AYDA TAŞLAR YERİNE OTURACAK''

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, 2009 yılının Türkiye için de bir yeniden yapılanma, kazanımları koruma yılı olacağını belirtti.

Erturhan, 2009 yılında ülkemizde tüm ekonomik birimlerin, KOBİ'lerin, bireysel ve kurumsal bazda finans yapılarını, tüketim, yatırım, üretim, tasarruf kararlarını doğru değerlendirmeleri gerektiği vurguladı. Erturhan, Türkiye ekonomisinin krizi aşacak güce sahip olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Karamsar olmanın hiç kimseye yararı yok. Ama, gerçekleri de göz ardı etmemeli. Bir finansal kriz var ve bu çok ciddi durgunluk getirdi. Ama, şu anda uluslararası piyasalar toparlanıyor. Önümüzdeki 3-4 ayda taşlar yerine oturacak. Altıncı ayda sonra piyasalarda bir açılma beklenebilir. Fakat yılın ilk 3 çeyreğinde bir durgunluk yaşanacağı bir gerçek. Dolayısıyla 2009 yılı işletmeler ve bireyler için zor geçecek. Daha dikkatli olmakta fayda var.''
Günün Önemli Haberleri