RedHack soruşturması: Gözaltındakiler Ankara Adliyesi’nde

Abone ol

RedHack’e (Kızıl Hackerler) yönelik operasyonda gözaltına alınanlar “siber suç örgütü kurma, çıkar amaçlı örgüt kurma, üye olma, yardım etme” iddiasıyla sabah TSİ 9.10’da Ankara Adliyesi’ne getirildi.

RedHack’e (Kızıl Hackerler) yönelik operasyonda gözaltına alınan 14 kişi “siber suç örgütü kurma, çıkar amaçlı örgüt kurma, üye olma, yardım etme” iddiasıyla sabah TSİ 9.10’da Ankara Adliyesi’ne getirildi.

Şüpheliler hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Gözaltına alınanların kendileriyle ilgili olmadığını duyuran RedHack, sosyal medya üzerinden herkesi destek için Ankara Adliyesi çağırdı. “Dostları, arkadaşları, yoldaşları çağırıyoruz” diye başlayan çağrıda “Biz orada olacağız seni de bekliyoruz” denildi.

CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ve RedHack’in çağrısına uyan az sayıda vatandaş da destek için TSİ 09:00’dan itibaren Ankara Adliyesi’ne geldi.

Bilişim Savcısı Mehmet Ali Ethemoğlu’na ifadelerini verecek olan 14 şüpheli öğle saatlerine kadar Adliye Nezareti’nde bekletildi. 10 şüphelinin gözaltında ifade vermedikleri için savcılık işlemlerinin geç saatlere kadar süreceği öğrenildi.

Savcının ifade alması beklenirken BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Avukat Efkan Bolaç, dosyada gizlilik kararı olduğunu, bu nedenle de hiçbir bilgi verilmediğini söyledi.

Bolaç, “Aslında tutuklamayı gerektirecek hiçbir şey yok. Kaos yaratmak istiyorlar. Türkiye gibi bir ülkede nasıl bir adalet anlayışı var, nasıl bir sonuç çıkar biz de bilemiyoruz” dedi.

Operasyon nasıl başladı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyon kapsamında 22 Kasım Cuma günü, 8 ilde RedHack üyelerinin bulunduğu öne sürülen 30 ayrı adrese eşzamanlı baskın düzenlendi.

Operasyon kapsamında oyuncu Barış Atay, Anonymous’un Türkiye temsilcisi olduğu öne sürülen N.A., Redhack’in kurucularından olduğu iddia edilen “Manyak” kod adlı bir kişi ve daha önceki RedHack davasında tutuklanarak 9 ay cezaevinde kalan 4 kişinin de aralarında bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.

Şüphelilerin, Emniyet’te sorguları sürürken, evlerinin aranmasıyla ilgili de ilginç bir belge ortaya çıktı. Arama kararında, 22-24 Ağustos 2013 tarihlerinde arama yapılabileceği yazarken, Barış Atay ve diğer şüphelilerin evinde 22 Kasım tarihinde arama yapıldı.

Avukat Efkan Bolaç, 23 Kasım’da Twitter hesabından, “Barış Atay, Duygu Gürses ve Emrah Ayırtır hakkında verilen arama kararındaki arama zamanı hakim parafıyla düzeltilmiş deniliyor. Minare/kılıf” diye yazdı.

Bolaç, bu twitinden bir süre sonra ayrıca “Atay’ın evine geldikleri mahkeme kararı ile şu an dosyada olan mahkeme kararının farklı olması sebebiyle mühür açma işlemine katılmadık” diye duyurdu.

Günün Önemli Haberleri