Rasmussen: Libyalı isyancılara silah yardımına karşıyım

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in sözleri, yakın zaman içinde ABD ve İngiltere hükümetlerinden gelen açıklamalarla çelişiyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya'daki isyancılara silah sağlanmasına güçlü biçimde karşı çıktığını söyledi.

Rasmussen, Nato'nun görevinin Libya halkını silahlandırmak değil, korumak olduğunu belirtti.

Genel Sekreter'in bu sözleri, isyancıların silahlandırılması seçeneğini gündeme getiren ABD ve İngiltere hükümetlerinin yakın zaman içindeki açıklamalarıyla çelişiyor.

Genel Sekreter Rasmussen, Nato'nun Libya'daki tüm hava operasyonlarının komutasını ABD'den resmen devralması ardından konuşuyordu.

Rasmussen, NATO'nun Libya operasyonunun uçuşa yasak bölge, silah ambargosunun denetlenmesi ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin sivillere saldırılarının önlenmesi konularını kapsadığını söyledi.

Libya'da Kaddafi'ye bağlı güçlerin, isyancılar karşısında bugün de yeni kazanımlar elde ettiği haberleri geliyor.

Bir BBC muhabiri, kilit önemde iki kent olan Ecdebiye ve Bureyke arasındaki yolda isyancıların oluşturduğu konvoyun öncü aracının uğradığı saldırıda havaya uçuruluşuna tanık oldu.

Muhabirimiz, isyancıları taşıyan yüzlerce aracın saldırı ardından yolda dönüp ters yönde kaçtıklarını bildiriyor.

Karargah Napoli'de

NATO'nun Libya operasyonunu Napoli'deki harekat merkezinden Kanadalı Korgeneral Charles Bouchard komuta edecek. Operasyonda kaç uçak ve ne kadar personelin yer alacağı konusunda açıklama yapılmadı.

Ancak uzmanlar, onlarca bombardıman, yakıt ikmal, erken uyarı ve keşif uçağının yanı sıra arama ve kurtarma helikopterlerinin gerekeceğini vurguluyor.

Bu uçak ve helikopterler, İtalya, Türkiye, Fransa ve Yunanistan dahil NATO'nun Akdeniz'deki üslerinde konuşlanacak.

Türkiye, komutayı NATO'nun devralmasına bazı koşullarla destek verdiğini açıklamıştı. Türkiye, bu şartlarını şöyle sıralamıştı:

“NATO, Libya’nın Libyalılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Libya’nın kaynakları birilerine dağıtılmamalıdır. Operasyon mümkün olduğunca hızlı bitmeli, operasyon işgale dönüşmemeli. Libyalıların geleceğini belirlemesine fırsat verilmeli.”

Günün Önemli Haberleri