Rapor onaylanmadı mı, komisyon yeniden mi kurulacak?

Abone ol

Soruşturma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Erdal Aksünger dün yapılan oylamanın sonucunu internethaber.com'a değerlendirdi.

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

TBMM'de yapılan dört eski Bakan için Yüce Divan oturumunda Erdoğan Bayraktar haricindeki diğer bakanlar için olması beklenen 276 salt çoğunluk sağlanamadı. 

TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet milletvekillerinin Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi için verdikleri önergenin gizli oylamasına 517 milletvekili katıldı. Oylamada, 242 kabul, 264 ret oyu çıkarken, 7 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy  boş çıktı, 3 oy da geçersiz sayıldı. 


Muhalefet milletvekillerinin Muammer Güler'in Yüce Divan'a sevk edilmesi için verdikleri önergenin gizli oylamasına 513 milletvekili katıldı. Oylamada, 241 kabul, 258 ret oyu çıkarken, 6 milletvekili çekimser kaldı, 4 oy  boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. 

Egemen Bağış'ın Genel Kurul'daki gizli oyamasına, 517 milletvekili katıldı. Oylamada, 245 kabul, 255 ret oy çıkarken, 7 milletvekili çekimser kaldı, 6 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. 

Erdoğan Bayraktar için yapılan Genel Kurul'daki gizli oylamaya, 515 milletvekili katıldı. Oylamada, 219 kabul, 288 ret oy çıkarken, 3 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.

Soruşturma Komisyonu üyesi CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger oylama sonucunu internethaber.com'dan Nesrin Yılmaz'a değerlendirdi.

Aksünger, komisyon raporunun 3 bakan için gereken salt çoğunluğu almadığını ve bunun hukuk çevreleri tarafından tekrar tartışılabileceğini söyledi.


-Siz soruşturma komisyonu üyesiydiniz, nasıl değerlendirdiniz sonucu?

SONUÇ BELLİYDİ 

Sonucun böyle olacağı 22 Aralık'tan sonra belliydi, çok büyük bir sürpriz olmadı. Bu sonuç, TBMM'de çok karanlık bir leke olarak kalacak. AKP iktidarı bunu sonraki süreçlere çok kötü bir örnek olarak tarihe yazmış oldu, bundan sonra yapılacak şey siyasi kavramlarla ilgili konuda milli iradenin yansıdığı TBMM'deki dokunulmazlığın sınırlandırılmasını getirmek olmalı. Siyasi dokunulmazlık ve diğer işlenebilecek suçlara karşı dokunulmazlığı ayırt etmek lazım, bu olayla bunu görmüş olduk.

-AK Parti'deki fireler gündem yarattı, nasıl değerlendirdiniz, bekliyor muydunuz?

AKP'YE SAPLANAN BİR OK 

AKP'de fire beklentileri vardı ama bu kadar çok olacağı beklenmiyordu. Görünen o ki çok büyük bir delik açıldı, vicdanların bir kısmı kendisini gösterdi. Ben bunu, AKP'nin bundan sonraki sürecine saplanan bir ok olarak görüyorum. Toplum da bu konuda gerçekten aklındaki tereddütlerin hiçbirini gidermiş olamadı. Ne bu komisyonun çalışması ne yapılan açıklamalar toplumu ikna etmedi. Buradan baktığım zaman AKP, seçim öncesinde bu bakanları Yüce Divan'a götürmeyerek çok ciddi bir kaosa imza atmış oldu. Bu milli iradeye vurulmuş bir lekedir.

-Salt çoğunluk olan 276'yı 3 bakan bulamadı. Bu komisyon raporunu meclisin kabul etmediği anlamına gelmez mi, yeniden komisyon kurulabilir mi?

HUKUK ÇEVRELERİ BUNU TARTIŞACAKTIR 

İç tüzükte bu çok açık değil. Ama şunu düşünmek lazım, komisyon bir rapor verdi, bir irade beyanı yaptı. Asıl olan yer meclis genel kuruludur, kararı orası verecek, komisyonun kararı bağlayıcı değildir" deniyordu. Eğer bu kararı meclis verecekse bu raporu meclisin kabul etmesi lazım. Ama baktığınızda bunun böyle olmadığını görüyoruz. Burada bazı açmazlar var bunların giderilmesi lazım. Bir bakan dışında diğer bakanlar için alınan oya bakıldığında meclis o bakanlar için yazılan rapora katılmadığını söylüyor. Bu değişik hukuk çevreleri tarafından değerlendirilecektir, çok farklı şekilde değerlendirilebilir. Ama şu an 3 bakanla ilgili rapor legalize edilememiştir. AKP'li üyelerin görüşlerine Meclis'in salt çoğunluğu katılmıyor gibi bir durum ortaya çıktı.

Günün Önemli Haberleri