Ramazan ne zaman başlıyor hava durumu ilk hafta raporu
Abone olRamazan ayında hava durumu nasıl olacak, Ramazan'ın ilk haftası sıcaklık değerleri artacak mı, yağmur yağacak mı? Ramazan'ın sıcak günlere denk gelmesi oruç tutacak olanları her ne kadar düşündürse de Ramazan'ın ilk haftası sıcakllık değerleri mevsim normallerinde seyredecek. Sıcaklıkların Ramazan'ın ilk günlerinde 22 derecelerde seyretmesi bekleniyor. İşte haritalı Ramazan'da hava durumu raporu
Ramazan ayı için artık geri sayım başladı, cehennem kapılarının kapanıp cennet kapılarının sonuna kadar açılacağı bu mübaret ay 15 Mayıs Çarşamba günü başlayacak. Peki Ramazan'ın ilk günlerinde hava durumu nasıl olacak, hava çok sıcak olacak mı, yağmur bekleniyor mu? Ramazan ayının ilk günlerinde yani 15 mayıs-21 Mayıs arasında hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek. Hava sıcaklık değerinin 22 derecelerde seyretmesi tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığının yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği beklenmektedir. Yağışın; Doğu Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mevsim normallerinin biraz üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Ramazan Bayramı, Arefe günü hariç 3 gün sürecek. Şevval ayının ilk gününe denk gelen Ramazan Bayramı, 15-16-17 Haziran günlerinde idrak edilecek. Bu günler cuma, cumartesi ve pazara denk gelecek.
14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi
15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün
16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün
17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün
RAMAZAN AYI NEDİR: Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:
“Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar”
Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği,her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır. Dolayısıyla Ramazanayının en önemli özelliği oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmesidir. Bundan dolayı Ramazanayına “Şehr-i Siyam” denilmiştir.
Ramazan orucu, hicretin ikinci yılı içinde Şaban ayında farz
kılınmıştır. Orucun farzolduğu Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir.
Kur’an-ı Kerimde,
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,
sizden öncekilerefarz kılındığı gibi size de farz kılındı”
buyurulmuştur (Bakara, 2/183).
Müminlere bir ikram olarak sunulan Ramazan ayı; ibadet, tövbe, dua, zikir, arınma,sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.
RAMAZAN'I KARŞILAMAK İÇİN ORUÇ TUTULUR MU: Hz. Peygamberin (s.a.s.) Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu (Buhârî, Savm, 52; Müslim, Sıyâm, 173-179) bilinmektedir. Ancak Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu uygulamasını, Ramazan’ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir. Ramazan’ı karşılamak amacıyla oruç tutmanın dinî bir dayanağı yoktur. Ramazan ayı girmediği hâlde, Ramazan’ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan’dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur. Dinî ıstılahta bu güne “şek günü” denilir. Ancak, Ramazan’ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ramazan’ı bir veya iki gün önce oruçla karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun.” (Buhârî, Savm, 14; Müslim, Sıyâm, 21) buyurmuştur.
ORUÇ NE ANLAMA GELMEKTEDİR: Oruç Arapça’da “savm” kelimesiyle ifade edilir. Savm sözlükte nefsi tutmak ve engellemek anlamındadır.
İslam dininde oruç, sabahın başlangıcı sayılan ikinci fecirden (tan yerinin ağarmasından) başlayarak güneşin batışına kadarki sürede başka bir deyişle imsaktan iftara kadar ibadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmaktır.
Oruçtan beklenen amacın gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kamil anlamda oruç bütün organların iştirakiyle gerçekleşir.
Şöyle ki: Oruç tutan kişi mideyi yemek içmekten koruduğu gibi, dili de yalandan, gıybetten, kötü ve boş sözden uzak tutmalı- dır. Göz harama bakmamalı, kusur aramamalıdır. Kulak gıybet, dedikodu ve boş sözler dinlememelidir. Gönül güzel şeyler düşünmelidir. Bilinmelidir ki, organları orucu iştirak etmeyi başaramayan kişi şeklen oruç tutmuşsa da, oruçtan beklenen gayeye bütünüyle ulaşamamış demektir