Ramazan ayında bozulan uyku düzeni için önemli tavsiyeler
Abone olRamazan ayında biyolojik saat dalgalanmaları olabileceğini belirten Uzman Psikolog Müge Olgun, “Stres yönetimimizi etkileyebilecek bu durumla saat 22.00-23.00 arasında yatağa girerek ve sahurdan sonra uyuyarak başa çıkabiliriz” dedi.
Belirli ipuçlarına dikkat ederek rahatlıkla oruç tutabileceğini
söyleyen Müge Olgun, “İlk olarak, uykuya geçiş ve uyanış
saatlerimizi yeniden düzenlemeliyiz." diyerek uyarılarda
bulundu.
Bir yetişkinin ortalama günde 6-8 saat gece uykusu uyuması gerektiğini vurgulayan Olgun, "Gece, karanlık ortamda salgılanan melatonin hormonu uyku düzenimizi sağlamaktadır. Gözlerimiz ışık kaynağı ile karşılaşınca da bu hormon düşüşe geçmektedir. Tüm gün yorulan bedenimizin iyi bir şekilde dinlenebilmesi için de bu hormona ihtiyacımız vardır. Bu sebeple gece uykusu ihmal edilmemelidir. Başka bir deyişle, sahura kadar ya da sahurdan sonra uyanık kalmak hatalı bir uygulamadır” diye konuştu.
Uzman Psikolog Müge Olgun konuşmasının devamında şu tavsiyelerde bulundu:
“Normal zamanda bir kişinin gece 23.00-01.00 aralığında uyuması
ve sabah 06.00-08.00 aralığında uyanması önerilmektedir.
Ramazan ayında sahura uyanıldığı için uyku
saatini biraz erkene çekerek 22.00-23.00 aralığında yatağa gitmek
daha doğru olacaktır."
"Sahur yapıldıktan sonra ise 20 dakika kadar oturarak dinlenmenin ardından yeniden yatışa geçmek ve uykuyu tamamlamak önerilmektedir."
"Sabah ise her zamanki rutin saatte ya da en geç 08.00 civarında uyanmak doğru olacaktır. Gün içinde ise uyumak son derece hatalı bir davranıştır."
"Birçok kişi eğer iş durumları müsaitse tüm günü uyuyarak geçirme ve iftara doğru uyanma eğilimine girmektedir. Oruç süresini uyuyarak geçirmek yorgunluk ve depresif süreçlere davetiye çıkarmaktadır."
"Eğer gün içinde ciddi bir yorgunluk olursa en fazla 15-20 dakika kadar kısa bir uyku süresinin dışına çıkılmamalıdır.”