Rafsanci genç oyların peşinde

Abone ol

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin favori ismi Haşimi Rafsancani, seçime sayılı günler kala, ılımlı açıklamalarıyla özellikle genç nüfusun oylarını toplamaya çalışıyor.

İran'da 17 haziranda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde 5'i muhafazakar, üçü reformcu toplam sekiz aday mücadele edecek.

67 milyon nüfusa sahip İran'da, nüfusun yarısı 25 yaşın altındaki gençlerden oluşuyor. Ülkede oy verme yaşı ise 15. Durum böyle olunca İran'daki cumhurbaşkanı adaylarının büyük bölümü gençlerine oylarına oynuyor.

Seçimin favorisi muhafazakar lider Ekber Haşimi Rafsancani bile, sert köşeli açıklamalar yapmıyor. Öyle ki cumartesi gecesi ekranlar aracılığıyla gençlerle söyleşiye katılan Rafsancani, moda, cinsellik ve İslam hakkında pek çok soruyu yanıtladı.

"Zevkler ve renkler tartışılmaz" diyen Rafsancani, özellikle kadınların kıyafetlerinin renklerine karışmayacaklarını sinyalini verdi. "İstediğinizi giyin, yeter ki açık saçık olmasın" diyen Rafsancani'nin sözleri kahkahalarla karşılandı.

Rafsancani, "kadın-erkek ilişkileri hakkında ne düşünüyorsunuz" sorusunu da, "din engel oluşturmamalı" diye cevapladı.

Diğer adayların gündemi işsizlik ve dış politika

Hatemi'den önce iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Rafsancani dışındaki yedi aday seçim kampanyalarını daha çok işsizlik ve dış politika üzerine kurarken, Rafsancani'nin muhafazakar kimliğine karşın ılımlı söylemlerde bulunması dikkat çekiyor.

Rafsancani, ekonomide de nispeten liberal. Reformcu kanadın önde gelen iki adayı ise Eğitim eski bakanı Mustafa Muin ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mehrlizade.

Bu iki ismin adaylıkları Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından önce reddedildi, daha sonra dini lider Ali Hameney'in aracılığıyla kabul edildi.

İslami Katılım Cephesi'nin adayı Mustafa Muin'in adaylığı reformcular için son derece önemli. Zira Muin, Hatemi'den sonra reform cephesinin başına geçebilecek isim olarak görülüyor.

İran'da büyük umutlarla iş başına getirilen Muhammed Hatemi, ülkedeki siyasi sistem yüzünden kendisinden beklenen değişiklikleri yapamadı.

Bu düş kırıklığının ise seçime ilgiyi azaltmasından korkuluyor. Bu yüzden de İran'daki dini kadrolar, seçime ilgiyi arttırmak için yoğun çaba gösteriyor.

Bombaların gölgesinde seçim

İran'da 17 hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlıklar sürerken, reform yanlısı Hatemi'nin koltuğuna oturacak kişiyi belirleyecek seçim öncesi gerilim yükseliyor.

Nisan ayında şiddet olaylarının yaşandığı Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Kuzistan eyaletinin Ahvaz kenti, bu kritik seçim öncesi patlamalarla yeniden gündeme geldi.

12 haziran pazar günü, ülkenin petrol zengini Kuzistan eyaletinin başkenti Ahvaz ve başkent Tahran'da meydana gelen bombalı saldırılarda toplam 10 kişi öldü, 90 kişi de yaralandı.

20 dakika arayla patlayan dört bomba, Ahvaz'da sekiz kişinin ölümüne çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açarken, saldırıda hükümet binaları da hasar gördü.

Ahvaz'daki patlamaların ardından başkent Tahran'da düzenlenen bombalı saldırıda da iki kişi öldü. İran polisi başka bombaların imha edildiğini açıkladı. Saldırıları üstlenen olmadı.

İranlı yetkililer, saldırının arkasında Saddam Hüseyin yanlısı Arap güçlerin olduğunu ileri sürüyor.

17 hazirandaki seçimde reformcularla muhafazakarlar Hatemi'nin koltuğuna oturabilmek için yarışacak. Kamuoyu yoklamaları, eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşemi Rafsancani'nin önde gittiğini gösteriyor.

Hamaney'den gençlere çağrı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 27 mayısta yaptığı açıklamada gençlerden haziranda yapılacak seçimlerde batı karşıtı bir cumhurbaşkanı seçmelerini istemişti.

Hamaney, bir grup öğrenciye hitaben yaptığı konuşmada, Washington'u seçimleri etkilemeye çalışmakla suçlayarak, ''düşmanın memnun olmayacağı bir aday seçin. Kriterlerden biri de budur. Amerikalılar, seçime kimin katılacağını ve kimin katılmayacağını söyleyerek saçmalıklarına başladılar'' demişti.

Kaynak:    

Günün Önemli Haberleri