Radikal imam serbest bırakıldı
Abone olUlusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle altı yıldır cezaevinde tutulan radikal İslamcı imam Ebu Katada cezaevinden salıverildi. Ancak Katada sıkı kontrol altında tutulacak.
İngiltere'nin en tehlikeli radikal imamlarından biri olmakla suçlanan Ebu Katada ülkenin en yüksek güvenlikli hapishanelerinden biri olan Long Lartin'den serbest bırakıldı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Ebu Katada'nın Ürdün'e gönderilmesini yasaklayan kararının ardından İngiltere yargısı, Katada'nın serbest bırakılmasına hükmetti.
Ebu Katada'nın terör suçlarıyla itham edildiği Ürdün'e iadesi edilmesi talebi, Strazburg'taki mahkemeden geri döndü. AİHM, Ürdün'ün ''işkence sicilini'' gerekçe göstererek iade edilemeyeceğine karar vermişti.
Cezaevinden salıverilen Katada dışarıda da sıkı bir kontrol altında tutulacak. Radikal imamın, evden yalnızca birer saat için iki kez çıkabilmesine izin verilecek.
Elektronik kelepçe takılacak olan Katada'nın vaaz vermesi, internet ya da cep telefonu kullanması yasak olacak.
AİHM, Katada'nın ülkesi Ürdün'e gönderilmesi halinde, işkenceye maruz kalabileceğini ve bu yolla alınacak bilgilerin mahkemede aleyhine kullanılabileceğini açıklamıştı.
İngiltere hükümeti, Ebu Katada'nın İngiltere'nin ulusal güvenliğine bir tehdit oluşturduğunu ileri sürüyor.
Ancak altı yıl hapiste tutulan Katada'yı cezaevinde tutacak somut bir suçlama getirilmiş değil.
İngiltere bulvar basını Katada'yı El Kaide'nin eski lideri Usame bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu olarak niteliyor.
İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 2009'da Katada'nın Ürdün'e gönderilebileceğine karar vermişti. İngiltere ile Ürdün arasında suçluların iadesi anlaşması var ve İngiliz yetkilikler, Amman'la imzalanan özel protokolün işkenceyi önleyeceğini savunuyordu.
Ebu Katada 1998'de Ürdün'de iki otele bombalı saldırı planları yapmaktan gıyaben yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.
Beş çocuk babası olan 48 yaşındaki Katada'nın asıl adı Ömer Mahmud Muhammed Osman.
Filistin yönetimi içindeki Beytüllahim'de doğan Ebu Katada, 1993 yılında İngiltere'ye sahte bir pasaportla girererek kendisi ve ailesi için sığınma başvurusunda bulundu.
Ebu Katada ilk olarak 2002 yılında El Kaide ile ilişkilendirilen eylemlere destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.
Katada, "kafirlerin katlinin vacip olduğu" mesajı içeren çeşitli fetvalar yayınlamış, video bantları 11 Eylül saldırılarının elebaşı olarak gösterilen Muhammed Atta'nın Hamburg'daki evinde bulunmuştu.