Pyongyang-Seul hattında diplomasi hareketleniyor
Abone olKuzey Kore, Güney Kore ile ilişkilerini normalleştirme girişimleri çerçevesinde iki ülke arasındaki bir Kızılhaç telefon hattını yeniden işler hale getireceklerini duyurdu.
Kuzey Kore, Güney Kore ile ilişkilerini normalleştirme girişimleri çerçevesinde iki ülke arasındaki bir Kızılhaç telefon hattını yeniden işler hale getireceklerini duyurdu.
Pyongyang yönetimi, dün de, sınırları içinde bulunan ve Güney Kore ile ortak işletilen Kaesong sanayi bölgesinin yeniden faaliyete geçmesi konusunda iki tarafın resmî görüşmelere başlayacağını açıklamıştı.
Pyongyang yönetimi Kuzey Kore, Keasong konusundaki görüşmeleri de Pazar günü başlatmak için Seul yönetimine bir davet gönderdi.
Güney Kore'nin birleşmeden sorumlu bakanlığı, görüşme teklifini olumlu karşıladıklarını açıkladı.
Kuzey Kore'nin önemli bir gelir kaynağı olan Kaesong sanayi bölgesi, Nisan ayında çalışanlarını geri çekmesinden bu yana kapalı bulunuyor.
10 yıl önce kurulan bölgede bulunan 120 Güney Kore şirketinde 53 bin Kuzey Koreli çalışıyordu.
Normalleşme çabaları
Pyongyang yönetimi, sanayi bölgesinin normal işleyişine geri dönmesi için işadamlarıyla görüşmeye hazır olduğunu duyurmuş, ancak Güney Kore, hükümetler arası görüşmeler yapılmasını istemişti.
Kuzey Kore'nin resmî haber ajansı KCNA'da yayımlanan açıklamada, "Kaesong sanayi bölgesinde ve Kumgang Dağı tesislerinde faaliyetlerin normale dönmesi için Kuzey ve Güneyli yetkililer arasında görüşmeler yapılmasını öneriyoruz" denildi.
Kumgang Dağı'ndaki ortak turistik tesis, Kuzey Koreli bir askerin 2008'de bir Güneyli turisti öldürmesi üzerine kapatılmış ve Kuzey Kore şirketin mal varlıklarına el koymuştu.
Açıklamada, "Ggörüşmelerin yer ve zamanını Seul yönetiminin belirleyebileceği" ifade edildi.
Ancak gözlemciler gündem belirlenmesi konusunda sorunlar çıkabileceği uyarısında bulunuyor.
Kuzey Kore son aylarda nükleer denemelerde bulunurken, Güney Kore'ye karşı tehditkâr bir söylem de kullanıyordu.
Üçüncü nükleer denemenin ardından getirilen Birleşmiş Milletler yaptırımları ve ABD'nin Güney Kore ile düznelediği askeri tatbikatlar Pyongyang'ın öfkelenmesine ve Seul ile ekonomik ilişkilerini ve irtibatını kesmesine neden olmuştu.
Ancak son haftalarda gerginliğin yumuşadığı gözlendi.
Geçen ay Kuzey Kore nükleer denemelerden sonra ilk kez Çin'e elçi göndermişti. Çin'in Kuzey Kore üzerinde etkili bir güç olduğu ifade ediliyor.