PYD Eş Başkanı Abdullah: Rojava'da kurulan PYD yönetimi değil
Abone olBBC Türkçe'ye konuşan PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eş Başkanı Asya Abdullah, Suriye'nin kuzeyinde Rojava olarak adlandırılan bölgede kurulan demokratik özerkliklerin PYD yönetimi olmadığını söyledi. Abdullah, Barzani yönetimine de eleştiriler getirdi.
Suriye Kürtleri, ülke kuzeyinde Rojava'da olarak adlandırılan bölgede bulunan Cizire ve Kobani'den sonra 29 Ocak'ta Afrin kentinde de demokratik özerklik ilan etti.
Kantonlar, dört ay içinde seçimlere giderek parlamentolarını yenileyecek.
Son kantonun özerklik ilanından iki gün sonra 1 Şubat'ta
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah, Halkların
Demokratik Partisi'nin (HDP) düzenlediği 'Uluslararası Yeni Siyaset
Arayışları' başlıklı konferansa katılmak için Ankara'ya geldi.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Abdullah'la Rojava'daki gelişmelerle Türkiye'nin ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin tavrını konuştuk.
Abdullah, Suriye'nin kuzeyinde Rojava olarak adlandırıla bölgede kurulan demokratik özerkliklerin PYD yönetimi olmadığını, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) örgütüyle her an yeni çatışmaların başlayabileceğini, Esad yönetimiyle görüşmediklerini söyledi.
Abdullah ayrıca Rojava'daki özerklikle ilgili açıklamaları nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi eleştirdi.
'Kantonlarda kurulan PYD yönetimi değil'
Asya Abdullah, özerkliklerin ardından 'öncelikli olarak iki' hedeflerinin olduğunu söyledi.
Abdullah, "Birinci öncelikli hedefimiz bakanlıkların ve bunların alt sisteminin yeniden örgütlenmesi. İkinci aşamada da bu bakanlıklar üzerinden toplumsal sorunları gidermeye çalışacağız" dedi.
Demokratik özerklik modelinin bunu gerektirdiğini söyleyen Abdullah, kantonların ilanıyla birlikte "Son derece yanlış beyanatlarda bulunulduğunu, yanlış değerlendirmeler yapıldığını" ileri sürdü.
Bu "yanlış değerlendirmeleri" ise "Örneğin bunun PYD hükümeti olduğu öne sürüldü. Oysa böyle bir şey söz konusu değil" diye açıkladı.
Cizire kantonunun "son derece enteresan" olduğunu belirten Abdullah, "Cizire kantonunun üç sorumlusundan biri Kürt, biri Arap, öbürü de Süryani. Cizire Kantonu Başbakanı Ekrem Heso, Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) mensubu. Yani PYD'li değil. Dolayısıyla buranın bir PYD organizasyonu olduğu değerlendirmesi yanlış" dedi.
'Yanlış kanaate karşı kendimizi anlatacağız'
Cizire Kantonu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Salih Gedo, geçen hafta basına yaptığı açıklamada, kantonun, bölge ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kuracağını açıkladı.
Asya Abdullah, Gedo'nun, kantonun hem durumunu hem de taleplerini ve nasıl bir yapı olduğunu komşu ülkelere anlatmakla mükellef olduğunu söyledi.
'Kendilerini anlatmaya neden ihtiyaç duydukları' yönündeki soruyu ise "Bazı Kürt örgütleri var ki bizim aleyhimizdeki en insafsız raporları, değerlendirmeleri yapıp bunları da uluslararası güçlere naklediyorlar. Bu yanlış kanaati değiştirmek üzere kendimizi anlatmak istiyoruz" diye yanıtladı.
Abdullah, bu örgütün ise ENKS içinde "İttihat Siyasi" (Siyasi Birlik) olduğunu açıkladı ve "Bölge ülkeleri tarafından bize yönelik bu tür değerlendirmeler yapılmazken bu ve benzeri partiler, 'kanton organizasyonunu PYD gerçekleştirdi' diye propaganda yapıyorlar. Fakat şu anda yalnızlaşmış durumdalar" iddiasında bulundu.
'IŞİD Rojava açısından tehdit'
Son dönemde Suriye'de, Nusra Cephesi'nden sonra Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) adı oldukça öne çıkıyor. 'Rojava'ya büyük bir saldırı bekliyorlar mı?'
PYD Eş Başkanı, "Her an çatışma yaşanabilir ve Rojava açısından tehdit oluşturuyorlar" dedi.
Kendilerinin askeri değil, siyasi çözümden yana olduklarını söyleyen Abdullah, bir saldırı durumunda ise "Kürtlerin yapabileceği kendi haklarını ve kendi bölgesini savunmaktır" diye konuştu.
Abdullah, Esad hükümetinin, kendilerine "zımnen destek verdiği" yönündeki iddiaları ise kabul etmedi.
Abdullah, "Biz, görüşme gerçekleştirdiğimiz herhangi bir gücü saklamayız. Rejim, mevcut yapının devam etmesini istiyor ve bunun için mücadele yürütüyor. Biz, demokratik olmayan güçler tarafından desteklenecek bir yapıya sahip değiliz" dedi.
'Barzani yönetimine eleştiri'
PYD Eş Başkanı Salih Müslim, üçüncü kantonun özerkliğinin ilanı öncesinde yaptığı açıklamalarda "Türkiye'den iyi sinyaller almıyoruz" demişti.
Abdullah, 'Gelinen bu noktada Rojava ve Türkiye arasındaki ilişkiler hangi boyutta ilerliyor?' sorusunu ise "Biz, Türkiye'nin var olanı, gün yüzünde olanı desteklemesini istiyoruz. Türkiye'nin birtakım hesapları var ama Rojava'daki sistem, Türkiye karşıtı bir sistem değil" diye yanıtladı.
Bir süre önce PYD lideri Müslim'in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) girişi, yönetim tarafından engellenmiş, IKBY ve PYD arasındaki ilişkiler gerilmişti.
IKBY lideri Mesut Barzani, ilişkileri düzeltmek adına Aralık ayı ortasında PYD yetkilileri ile bir araya gelmişti.
PYD Eş Başkanı Abdullah, 'Üçüncü kantonun özerkliğinin ilanı sonrası Barzani nasıl tepki veriyor?' sorusuna da "Buna öncelikle Barzani'nin cevap vermesi gerekiyor aslında" diye yanıt verdi.
Abdullah, Barzani'nin "Rojava'da bir devrim gerçekleşmedi" şeklindeki sözünü anımsattı ve "Rojava halkının bu sözü kabul etmesi beklenmemelidir" dedi.
Barzani'nin, Rojava konusunda Türkiye ile "tutum bezerliği sergilediği" yönündeki iddiaları için de "Bize göre hiçbir güç, başka bir güç adına siyaset yapmamalıdır. Yani birilerinin kabul ettiğini başkalarının reddetmesi kabul edilebilir bir zihniyet değil" değerlendirmesinde bulundu.