Putinden 6 saatte 12 imza

Abone ol

Berlusconi ve Putin yarın Ankara'ya geliyor. Kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Peki zirvede neler konuşulacak?

Rusya Başbakanı Putin'den jet ziyaret. Sibirya'da dinlenen Vladimir Putin, bugün Ankara'ya geliyor. 6 saat sürecek ziyarette nükleer işbirliğini içeren protokol dahil 12 anlaşma imzalanacak

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde nükleer alanda işbirliği anlaşması imzalanacak. Nükleer santral ihalesindeki pürüzlerin giderilmesi için komisyon kurulacak. 12 tane protokol imzalanması beklenen 6 saatlik jet ziyarette, Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa ve heyetlerarası görüşme yapacak, yemek yiyecek, ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edecek. 'Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımına ilişkin işbirliği anlaşması', 'Nükleer kazaların erken bildirimi', 'Nükleer tesisler arasında bilgi değişimi anlaşması', 'Enerji konusunda işbirliği' ve 'Kültürel değişim programı' anlaşmaları imzalanacak.

30 DAKİKAYA 1 PROTOKOL DÜŞÜYOR

Zİyaret sırasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde 12 anlaşma da imzalanmış olacak. Putin'in temasları sırasında ayrıca Başbakan Erdoğan'ın Soçi'ye gerçekleştirdiği ziyarette mutabakata varılan Mavi Akım-2 boru hattının yapımı ve Nabucco'nun rakibi Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın Karadeniz'deki Türk karasularından geçmesi konusundaki imzaların atılması bekleniyor.

NÜKLEER PÜRÜZ GİDERİLECEK

Putin'in Türkiye ziyaretinde nükleer santralin yapılması konusundaki pürüzlerin de aşılaması öngörülüyor. Mersin-Akkuyu'da kurulacak nükleer santral ihalesini iki Rus kamu şirketinin yer aldığı, AtomStroyExport-JSC Inter Rao UES-Park Teknik Girişim Grubu kazanmış ancak bu konsorsiyumunun kilovat saat başına teklif ettiği fiyatın dünyada

nükleer santral için teklif edilen en yüksek fiyat olması ihalenin tam olarak neticelenmesini engellemişti. Türkiye, söz konusu konsorsiyumdan rakamı bir kez daha gözden geçirmesini talep etmişti. Ziyaret sırasında Putin'in fiyatı 21 centten 12 cente çekmesi öngörülüyor. Anlaşma sağlanması durumunda, santralın yapılması ve diğer unsurların belirlenmesi için bir de ortak komisyon kurulacak.

SAMSUN-CEYHAN TALEBİ

Önemli kısmını enerji konularının oluşturacağı ziyarette, Türkiye Putin'den Samsun-Ceyhan Boru Hattı'na petrol sağlama garantisi arayacak. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı boğazları by-pass ederek, Akdeniz'e petrol indirecek olması bakımından önem taşıyor. Rusya buraya petrol taşımanın gemicilik hizmetleri bakımından karlı olmayacağını belirtiyor.

SİBİRYA'DA ENERJİ DEPOLADI

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye ziyaretinden önce Sibirya'da enerji topladı. Ücra Tuva bölgesinde rafting yapan, balık tutan, süret teknesi kullanan, ata binen, yüzen Putin, gazetecilerin isteği üzerine ağaç üzerinde bile poz verdi. Putin, Moğolistan sınırındaki bu bölgenin kayalık ve engebeli arazisine otoriter bir bakış fırlattı. Putin, cumartesi günü küçük bir denizaltıyla Baykal Gölü'nde 1400 metre derinliğe dalmış, cuma günü ise bir beyaz balinanın sırtına verici takmak için alış giysisiyle denize girmiş, elinde çekiç, demir dövmüştü.

Günün Önemli Haberleri