Putin: Batı'ya boyun eğmeyeceğiz
Abone olUkrayna ve Kırım krizi sonrası Batı dünyası ile karşı karşıya gelen Putin'den mesajlar.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılında Rusya için tarihi olaylar yaşandığını belirterek, "Batı'nın Ukrayna konusundaki baskılarına boyun eğmeyeceğiz" dedi.
Kremlin Sarayı'nda parlametonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde 2014'ü değerlendiren Putin, dış ve iç politika, ekonomi, sağlık, ulusal güvenlik ve eğitim gibi konulara değindi.
KIRIM KUTSAL BİR DEĞER TAŞIYOR
Putin, yaklaşık bir saat süren konuşmasına Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlanan Kırım'la başladı. 2014 yılında Rusya için tarihi olaylar yaşandığını ifade eden Putin, "Kırım ve Sivastopol, düzenlenen referandumla Rusya'ya bağlandı. Kırım bizim için stratejik önem taşıyor. Kırım ve Sivastopol bizin için, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nin Müslümanlar ve Yahudiler için taşıdığına benzer kutsal bir değer taşıyor" dedi.
Putin, Ukrayna'da "darbe" yaşandığını savunarak bunu desteklemelerinin mümkün olmadığını söyledi. Ukrayna'nın doğusunda yaşanan olayların, Moskova'nın bu konudaki tutumunun doğruluğunu kanıtladığını öne süren Putin, Batı'nın Ukraya konusundaki baskısına boyun eğmeyeceklerini ifade etti.
DİZAYN KABUL EDİLEMEZ
Putin, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar dolayısıyla Batı'yı eleştirerek uluslararası hukukun birilerinin çıkarları için dizayn edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Yaptırımların Kırım'la bağlantılı olmadığını savunan Putin, yaptırımların sadece ABD'nin bir tepkisi ve sadece "Kırım baharıyla" bağlantısı olmadığını ifade ederek, "Rusya'nın etkisini kontrol altına almak için başka bahaneler de bulabilirdi. Bazı Avrupa ülkeleri için egemenlik ve ulusal gurur unutulmuş bir değer ya da lüks olsa da Rusya için kesinlikle gerekli şartlardan biri olduğunu söylemek isterim" ifadelerini kullandı.
Putin, Rusya'ya bir zamanlar Yugoslavya senaryosunun uygulanmak istediğini belirterek, ABD'nin hava savunma sistemi projesini genişletmesinin sadece Rusya için değil, ABD için de tehlike oluşturduğunu kaydetti.
Rusya'nın silahlanma yarışında yer alma niyetinde olmadığını belirten Putin, bazı ülkeler Rusya'nın etrafında demir perde örmeye çalıştığını ancak ülkesinin kendini savunma gücüne sahip olduğunu kaydetti.
Putin, Rusya'nın Batı ile ilişkileri sonlandırmak niyetinde olmadığını ifade ederek, dış politikasındaki önceliğin Doğu ve Batı'nın güçlü ülkeleriyle eşit ilişkiler geliştirmek olduğunu kaydetti.
YATIRIMCIYA GENEL SERMAYE İNDİRİMİ
Putin, konuşmasının ekonomiyle ilgili bölümünde, Rusya'nın dünyaya ve yabancı yatırımcılara açık olacağını söyledi.
İş hayatıyla, devlet arasındaki ilişkilerin karşılıklı diyalog anlayışı çerçevesinde yürümesi gerektiğini kaydeden Putin, "Kurumlar tümden kontrol ilkesinden vazgeçmeli ve bu kurumlar kamuoyuna açık olmalı" dedi.
Putin, sermayesini Rusya'ya taşıyan şirketlere bir kereye mahsus genel sermaye affı ve küçük çaplı işletmeler için denetim tatili getirilmesini teklif etti. Putin ayrıca, sıfırdan üretime başlayacak yatırımcılara vergi indirimi müjdesi verdi. Konuşmasında, döviz kurunda spekülasyonların önüne geçilmesinin önemi üzerinde duran Putin, ilaç ve gıda fiyatlarının kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti. Putin, önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 4 seviyelerinde tutulmasını istedi.
Rusya'nın önceliklerini sıralayan Putin, ilk iki sıraya "sağlıklı aile ve ülke güvenliğini" koydu.
Kremlin Sarayı'ndaki Georgiyevski Salonu'nda, Başbakan Dmitriy Medvedev, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko başta olmak üzere bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve dini kanaat önderleri de hazır bulundu.