Pussy Riot kararı gözden geçirilecek

Abone ol

Rusya'da Yüksek Mahkeme, Pussy Riot grubu üyelerinin Putin aleyhinde eylem yapmaktan suçlu bulunmaları kararını bozdu.

Rusya'da Yüksek Mahkeme, Pussy Riot grubu üyelerinin Moskova'nın büyük bir katedralinde devlet başkanı Putin aleyhinde eylem yapmaktan suçlu bulunmaları kararını bozdu.

Açıklama, grubun cezaevinde bulunan Maria Alyokhina ve Nadezhda Tolokonnikova adlı iki üyesinin salıverilmesine üç ay kala yapıldı.

Pussy Riot grubunun üç üyesi 2012'nin Ağustos ayında asayişi bozmaktan yargılanmışlar; biri tahliye edilirken, ikisi ikişer yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Tutuklanan üyelerden biri olan Yekaterina Samutseviç de aynı hapis cezasına çarptırıldığı halde geçen yıl Ekim ayında temyiz mahkemesinde serbest bırakılmıştı.

Samutseviç'in katedralde söylenen ve Putin'e hakaret ettiğine karar verilen protesto şarkısına eşlik etmediği belirtilmişti.

Yüksek Mahkeme, kararın, eylemin belirli bir sosyal gruba karşı nefretle düzenlendiğine dair bir delile dayanmadığını söyledi.

Açıklamada, mahkemenin, bu kişilerin küçük yaşta çocukları olan anneler olduğu gerçeğini göz ardı ettiğine de işaret edildi.

Rusya'da geniş bir kesim tarafından dine hakaret niteliğinde görülen katedral protestosuna verilen cezalar uluslararası kamuoyunda tepki yaratmıştı.

Hükümlü iki kişi cezalarını Moskova'nın doğusunda çalışma kampı şeklinde düzenlenmiş olan iki ayrı hapishanede çekiyor.

Devlet Başkanı Putin’in Pazartesi parlamentoya sunduğu af yasası, Rus medyası tarafından, Pussy Riot üyelerinin ve Greenpeace üyesi 30 çevreci aktivistin serbest bırakılmasına imkân verebileceği şeklinde yorumlanmıştı.

Günün Önemli Haberleri