Prostat kanserinin en önemli belirtileri nedir tedavisi

Abone ol

Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor peki prostat kanseri belirtileri nelerdir? Prostat kanserinin tedavisi var mı kanser nasıl tespit ediliyor testleri neler?

TÜRKİYE'de erkeklerde en sık görülen 2. kanser türü olan prostat kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemi nedir? Prostat kanseri erken teşhiş edildiğinde ölümcül değil. Peki nasıl belirlenecek nelere dikkat etmek gerekiyor.

Ürolojik kanserler içinde yer alan ve sinsi ilerleyen prostat kanserinin Türkiye'de erkeklerde akciğer kanserinden sonra 2'nci sıklıkta görüldüğü; özellikle aile öyküsü olanların risk taşıdığı bildirildi.

TÜRKİYE'DE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sümer Baltacı, 26-30 Eylül "Dünya Üroloji Haftası" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürolojik kanserler içinde prostat kanserinin önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Prostat kanserinin sık görülen kanserler arasında yer aldığını vurgulayan Baltacı, "Prostat kanseri, Türkiye'de erkeklerde akciğer kanserinden sonra 2'nci sıklıkta görülen kanser türüdür." ifade etti.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ


Hastalık sinsi seyreden ve yavaş gelişen bir durum olduğundan genelde hastalığın erken döneminde belirti vermez. Hastanın da pek şikayeti olmaz. Ama hastalık ilerledikten sonra genelde idrar yolunun tıkanmasıyla ortaya çıkar ve şu belirtiler görülür:

-İdrar yaparken zorlanma,
-Sık sık idrara çıkma ve gece bunun için uyanma,
-İdrarda kan görülmesi.
- Ereksiyon zorluğu,
-Sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları

Hastalığın, başlangıç aşamasında kişide herhangi bir şikayete neden olmadığından sinsi ilerlediğine işaret eden Baltacı, düzenli kontrolün önem taşıdığına dikkati çekti.

Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Akdoğan da prostatın, testesteron ismi verilen erkeklik hormonuna bağlı olarak yaşın ilerlemesiyle birlikte büyüdüğünü belirtti.

AKŞAMLARI ÇAY VE KAHVE İÇMEYİN

Bazı erkeklerde bu büyümeyle birlikte, sık idrara çıkma, idrarı boşaltmada güçlük gibi şikayetler görülebildiğine değinen Akdoğan, şikayetlerin azalması için özellikle akşamları çay, kahve gibi sıvı gıdaların tüketiminin en aza indirilmesinin faydalı olduğunu dile getirdi.

PROSTAT KANSERİ NEDENLERİ IRSİ Mİ?

Akdoğan, prostat kanserinde en önemli nedenin ileri yaş ve genetik olduğunun altını çizerek, "Diyetle ilgili et ve süt ürünleri suçlandıkları halde, araştırmalar önemli bir diyetsel sebep ortaya koyamamıştır. Prostat kanserinde, ileri evre hastalarda kanlı idrar yapma, cinsel bozukluklar ve kemik ağrıları gelişebilir." diye konuştu.

ERKEN TEDAVİ EDİLİRSE ÖLDÜRMEZ

Akdoğan, "prostat kanseri" ile "prostatın iyi huylu büyümesinin" ayrımının iyi yapılmasına gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

-"Erkeklerde sık görülen kanser olmasına karşın, buna bağlı ölümler nadirdir. Prostat kanseri erken evrede yakalandığı zaman tedavi edilebilen bir kanserdir.

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ VE TANISI

Prostat kanseri tanısı koymada kanda bakılan özel bir testteki (PSA) yükseklik ve makattan yapılan prostat muayenesinde sertlik varlığında biyopsi yapılır. Erken tanı için en önemli görev, hastalara düşer. Özellikle baba, dede, amca gibi ailesinde prostat kanseri olan erkekler risk altında. Bu erkekler 40 yaşından sonra yılda bir kez doktora giderek PSA testi ve prostat muayenesi yaptırmalı. Ailesinde prostat kanseri olmayan erkekler ise 50 yaşından sonra yılda bir kez PSA ölçümü ve prostat muayenesi yaptırmalı."

Prostat kanseri tanısı alan hastalar için erken evrede radyoterapi, aktif izlem ve ameliyat seçenekleri bulunduğunu aktaran Akdoğan, prostat ameliyatlarında kullanılan açık, laparoskopik veya robotik cerrahi yöntemlerindeki sonuçların yüz güldürücü olduğunu bildirdi.

Akdoğan, ileri evrede tanı konulan hastalar için kullanıma giren yeni hormon ve kemoterapi ilaçlarıyla hastaların çok önemli bir yan etki yaşamadan tedavi edilebildiğini kaydetti.

Günün Önemli Haberleri