Profesörleri internetten çarpıyorlar
Abone olEvlilik vaadiyle kandırılan profersörden daha beterlerin de olduğu ortaya çıktı...
İnternet tanışıklığını evliliğe dönüştürmek uğruna 135 bin lirasını kaptıran profesörün haline üzüldük tabii. Hem Kayseri"deki işinden oldu, hem de itibarı zedelendi.
Deşifre olmak pahasına sahtekarlığı açık etmesi çok cesur bir hareketti. Ancak daha beter duruma düşen profesörler de var. Mesela Amerikalı bir Prof., "Nigerian scam" denilen dolandırıcılık tuzağına düşüp 1.5 milyon dolarını kaybetti. Çünkü milyoner profesör daha fazla para peşindeydi. Bir İngiliz profesörün de benzer bir hile çarkında 15 bin 500 Euro"su gitti. Bizimki ise chat"te aşık olduğu kadını kanserin pençesinden kurtarmak gibi yüce bir amaç taşıyordu ve ayrıca manken Yüksel Ak"ın resmiyle kandırıldı ya, onun da daha beteri var. İngiltere"de daha geçenlerde, kadınları erkek top model resmiyle ağına düşüren bir sahtekar yakayı ele verdi. Hem de iki karısı olduğu halde üçüncüsüyle evlenmeye hazırlanırken.
İnternette chat yaptığınız adam size kendi resmi diye Marcus Schenkenberg"inkini gönderirse ne yaparsınız?
Marcus Schenkenberg"i tanıyorsanız sorun yok. Ancak eğer tanımıyorsanız önce şiddetli bir tutulma, ardından da düş kırıklığı kaçınılmaz.
İşte böyle bir olay geçen hafta İngiltere"de ortaya çıkarıldı. Kenneth Robertson adlı İskoç zat, bir çöpçatan sitesinde tanıştığı kadınlara seri şekilde Marcus resimleri göndererek ortalığı kavuruyordu. Calvin Klein külotlarının dayanılmaz erkeği Marcus"un görüntüsüne ilaveten, Uzakdoğu dövüş sanatları üstadı olduğunu da iddia ediyordu ki, bu da yalandı.
Gazete haberlerine göre, 39 yaşındaki üç çocuk babası Robertson, ağzında diş kalmamış, işsiz güçsüz bir internet bağımlısıydı. Evli olmasına karşın, Marcus resmiyle ağına düşürdüğü Amerikalı bir kadınla ta Seattle"a gidip evlenmişti ve diğer bir kurbanı olan Norveçli kadınla da net üzerinden nişanlanmıştı.
Amerikalı kadın, adamın tatlı diline tav olup Marcus sahtekarlığını affetmişti. Norveçli ise bir arkadaşına internetteki resmi gösterip "Vay canına bu Marcus Schenkenberg" çığlığıyla karşılaşınca sahtekarlık ortaya çıkmıştı.
Umudunu çöpçatan sitelerine bağlayan kadınlar hayli çaresiz olmalı ki, Norveçli de Kenneth Robertson"u affetmiş, üstelik yanına gelsin diye uçak bileti de göndermişti. Sonra da iki çocuğunu alıp İngiltere"ye gitmiş ve adamın diğer iki karısı ortaya çıkınca darmadağın olmuş, ülkesine geri dönmüştü.
EVRENSEL DOLANDIRICILIK
Kenneth Robinson, internette sahte resimle ava çıkan ne ilk, ne de son kişi. Mesela Singapur"da da geçen yılın Çinli güzellik kraliçesi Amanda Low"un resmini kullanıp, yürek paralayıcı hikayelerle erkeklerden para sızdıran "Kalene" kod adlı bir kadın aranıyor şu sıralar.
İnternet insanı tuhaf bir şekilde saflaştırıyor. Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Berçin"in, 22 yaşındaki Zühre Özdemirci"nin evlenme vaadine kanıp 135 bin lirasını kaptırması da internetin gündelik hüsranlarından biri. Chat avcısı Zühre"nin kendi yüzünü monte ettiği Yüksel Ak endamına aşık olan Berçin, geçici görevle atandığı üniversiteden geçenlerde istifa etti. Gazi Üniversitesi"ndeki işine geri döneceği söyleniyor.
Erciyes Üniversitesi"ni arayan veliler "Bu dekana mı çocuklarımızı emanet edeceğiz?" diye şikayetçi olmuşlardı.
Kibarca söylemek gerekirse, "Bir profesör bu kadar da saf olur mu?" diye geçti herkesin içinden. Ancak internet dolandırıcılığına kurban gitmek çok evrensel bir durum ve profesörler de bundan muaf değil.
Mesela Amerika"da adı sanı gayet iyi bilinen bir psikiyatr çok daha büyük bir tuzağa düştü. Gerçi onun yaşı kritik eşikte. Prof. Berçin 53 yaşında. Amerikalı Prof. Louis Gottschalk ise 89"unda. Ancak dolandırıcılığın başlangıç tarihi 1994 yılına kadar dayanıyor.
Louis Gottschalk, o tarihte bir e-mail alıyor. Hani şu klasik "Ben Nijeryalı bir hükümet üyesiydim, generaller darbe yaptı, milyonlarca dolarım da ülkede kaldı" mail"lerinden. Malum, Nijeryalı"nın parasını yurt dışındaki bir bankaya transfer etmek için bazı harcamalar yapmak gerekiyor ve tuzağa düşen kurban yüklü miktarda komisyon alacağım diye, dolandırıcının hesabına para akıtıp duruyor.
ETME BULMA DÜNYASI
İşte Louis Gottschalk da aynen bunu yapıyor ve 1.3 milyon doları gidiyor. Bu profesör, California Üniversitesi Tıp Fakültesi"nin psikiyatri ve davranış bilimi kürsüsünün kurucu başkanı ve çok değerli çalışmaları var. 1988 yılında, eski ABD Başkanı Ronald Reagan"ın zihinsel kapasitesinin, başkanlığının ilk yıllarına göre gerilediğine ilişkin bir makale yayınlıyor. Nitekim 1994 yılında Reagan"a Alzheimer teşhisi konuluyor.
Ancak kendi zihinsel kapasitesi de profesöre ihanet ediyor ve para transferi operasyonundan payına düşen komisyonu almak üzere 1996 yılında Afrika"ya gidiyor. Ancak elleri boş dönüyor. Nihayet 1999 yılında FBI"ya başvuruyor.
Aradan yıllar geçiyor ve geçen mart ayında profesörün oğlu Guy Gottschalk, aileye ait olan 8 milyon dolarlık fonun yönetimini babasının elinden almak üzere dava açıyor. Oğul Gottschalk"ın avukatına göre profesör, FBI ile temasa geçtikten sonra bile dolandırıcılara para transfer etmeye devam edecek kadar "saf" biri olduğundan parayı idare ehliyetinin elinden alınması gerekiyor. Hatta kaptırılan paranın 3 milyon doları bulduğunu iddia ediyor. Amerikan Gizli Servisi"ne göre ABD vatandaşları, bu Nijerya e-mailleri vasıtasıyla yüz milyonlarca dolar dolandırıldı. Kaptırdıkları paralar ise bireysel bazda 500-1000 dolar arasında. Tek başına 1.3 milyon dolar kaybeden ikinci bir kişi yok.
İngiltere"deki bir profesör ise sözde Bank of Ireland"dan gelen e-mail"e kanıp 15 bin 500 Euro"sunu kaptırdı. Bu mailler"in her gün binlercesi dolaşıyor ortalıkta ve çoğu doğruca çöpe atılıyor. Ama İngiliz profesör öyle yapmıyor. Bilgi güncelleme ve artı hesap masalına inanıyor, mail"e karşılık verip hesap numarasıyla şifresini bildiriyor. Bildirmesiyle birlikte hesabı boşalıyor.
Bank of Ireland ise kişisel bilgileri kendi eliyle verdiği için profesörün zararını tazmin etmeyi kesinlikle reddediyor. Aslında bu volinin tek kurbanı profesör değil, altı kişi daha var. Hep birlikte grup oluşturmuş, haklarını arıyorlar.
Sadece profesörler kandırılıyor sanılmasın. Diğer kurbanların mesleki dağılımı şöyle: Profesyonel golfçü, çevre danışmanı, işkadını, satış müdürü, çiftçi ve resepsiyonist.