Prof. Dr. Uğur Şahin'in Almanya'da geliştirdiği koronavirüs aşısı Kocaeli'de uygulandı
Abone olALMANYA'da Prof. Dr. Uğur Şahin'in BioNTech şirketinde geliştirdiği koronavirüs aşısı Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde uygulanmaya başladı. İlk olarak 1’i sağlık görevlisi olmak üzere 3 gönüllü üzerinde aşı denemesi gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, Almanya’da üretilen ve dünya genelinde 44 bin gönüllü üzerinde test edilecek olan aşının, deneme çalışmalarına başlandı. 1'i sağlık çalışanı olmak üzere 3 gönüllü üzerinde başlanan testlerde, 70 kişiye aşı yapılması planlanıyor. Türkiye’de 9 farklı merkezde yapılacak testlerde, 18 ve 89 yaş arasındaki kişiler arasından seçilen gönüllülerin, yapılan ilk aşının ardından düzenli olarak sağlık kontrolü yapılacak ve olumsuz bir durumla karşılanmaması halinde 21 gün sonra ikinci doz yapılacak.
Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Sıla Akan, ''Bu çalışma aşının faz 3 çalışması. Bizim ülkemizde de 9 merkezde aynı anda deneniyor ve her merkez 70 kadar gönüllü olacak. Gönüllüler 18-89 yaş arasındaki kişilerden seçiliyor. Herhangi bir kronik hastalığı olması da önemli değil. Gönüllülere 21 gün sonra ikinci bir doz daha aşı yapılacak ve düzenli olarak taramalarını yaparak yan etkisi ve enfektevitesini göreceğiz. Genel olarak bütün dünyada 44 bin kişi üzerinde denenecek'' dedi.
"Bunda da bir yan etki olacağını sanmıyorum"
Kocaeli Üniversitesi’nde daha önce Çin’den gelen bir aşının testlerinin devam ettiğini ve orada bir yan etki görülmediğini ifade eden Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, ''Ülkemizdeki aşı çalışmaları şu anda devam ediyor. Bir önceki aşımız Çin’den gelen aşıydı, sağlık çalışanları üzerinde yapılıyor. Şu anda Almanya’da, başında da Türk bir hocamızın olduğu aşı grubunun aşısını yapacağız. Ülkemizdeki aşı çalışmalarının da iki hafta içerisinde yürürlüğe gireceğini biliyoruz. Tabi bu çalışmaların faz dönemleri var, şu anda faz 3 çalışmasını yapıyoruz. Bu denemelerin ardından da önümüzü biraz daha görmeye başlayacağız. Yapılan aşıya karşı oluşan vücuttaki koruyucu antikorların ne düzeyde olduğu, ne kadar düzeyde koruyucu olacağını bilmiyoruz. Bir sonraki aşamada toplumsal bağışıklık açısından da önemli. Daha önceki Çin aşısında şu ana kadar herhangi bir yan etki görülmedi. Bunda da bir yan etki olacağını sanmıyorum'' diye konuştu.
"Yakınlarımın hepsi 'gönüllü olma' dedi"
Çalışmalara katkı vermek istediği ve bu tarihi ana tanıklık etmek için gönüllü olduğunu ifade eden kamu çalışanı Hakan Kutlu, ''Marttan beri, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın gördüğü en büyük felaketi yaşıyoruz. Eskisi gibi annemizin elini öpmenin, maskesiz dolaşmanın anahtarı o küçük tüplerin birisinin içinde saklı. Ben buna inanıyorum. Gönüllü olarak bu işe katkı sağlamak istedim. Umarım güzel sonuçlanır. Bu çalışmanın Türkiye’de yapıldığını duyar duymaz 'ben bu işin içerisinde olmalıyım' diye düşünerek, bu ana tanıklık etmek istedim. Yakınlarımın hepsi 'gönüllü olma' dedi. Onların da fikri sonradan değişti. Gelişmeleri görünce onlar da destek verdi. İçimde hiçbir korku yok'' dedi.
Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alana yöneldi. Prof. Şahin, 1996'da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştıktan sonra 2008'de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech'de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmaları yaparken şirket koronavirüs çalışmalarıyla Almanya ve dünyada adından söz ettirdi.