Prof. Dr. Serhat Ünal'dan rahatlatan açıklama! Vefat sayıları önemli ölçüde azaltacak!
Abone olBilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yerli solunum cihazının Kovid-19 ile mücadelede çok kritik bir rolü olacağını belirterek, “Vefat sayılarını önemli ölçüde azaltır. Diğer pek çok kritik alanda olduğu gibi bu konuda da dışabağımlılığı engelleyerek kendi solunum cihazlarımızın üretilmesi çok önemli” dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal,
yerli solunum cihazından aşı çalışmalarına kadar birçok konuda
bilgi verdi. Prof Ünal şunları söyledi: “Ülkemizde giderek artan
oranlarda test yapılabiliyor olması çok önemli. Böylece daha çok
sayıda pozitif kişi daha erken zamanda yakalanabiliyor. Test sayısı
artıp daha çok pozitif vaka çıkmasına rağmen vefat oranlarında
belirgin bir artışımız yok nitekim daha erken tanı konan hastalar
sağlık kuruluşlarımızda uygun şekilde takip ve tedavi
edilebilmektedirler.”
Normalleşme takvimi
“Salgının her ülkede o ülkenin dinamikleri içerisinde değerlendirilmesi gerekir. Ancak buna rağmen salgını etkileyen pek çok da ortak faktör vardır. Salgının bizden önce başlayıp bizden daha kötü şartlarda devam ettiği İran, İtalya, İspanya gibi ülkelere bakacak olursak, salgının tepe noktası ve platoya ulaşması bu ülkelerde 1-2 hafta içerisinde olacak gibi bir izlenim var. Ülkemizdeki dinamikler ve son rakamlar değerlendirildiğinde de mayıs sonu- haziran başı günlerinde bizim ülkemizde de belli bir rahatlamanın olacağını umut ediyorum. Ancak bunun ön şartının daha önce defalarca söylenen kurallara topyekûn uymamız olduğunu hatırlatmak isterim.” “Kurallara uygun olarak yapılan kısa süreli sokağa çıkma yasaklarının bile yayılım üzerinde son derece önemli etkisinin olacağını düşünüyorum. Yani 48 saatlik yasaklarda etkilidir. Bu hafta içerisinde uygulanacak 4 günlük sokağa çıkma yasağının daha da etkili olacağı kesindir.”
Milli solunum cihazının etkisi
“Virüs bilindiği üzere akciğerlerde önemli hasar meydana
getiriyor. Bu dönemde akciğer solunum fonksiyonlarını tam anlamıyla
yerine getiremiyor. Yani solunum destek cihazlarının çok kritik bir
rolü var. Vefat sayılarını önemli ölçüde azaltırlar. Tabii ki diğer
pek çok kritik alanda olduğu gibi bu konuda da dışa bağımlılığı
engelleyerek kendi solunum cihazlarımızın üretilmesi çok
önemli.”
Aşı başladı
“Aşının geliştirilebilmesi için öncelikle virüsün genetik yapı sıralamasının bilinmesi lazım. Pek çok ülke gibi ülkemizde de bu genetik dizin sıralaması yapıldı. Amerika, Çin, İngiltere, İsrail gibi ülkeler daha önce koronavirüslerin başka tipleri için aşılarla uğraştıklarından dolayı hızlı bir şekilde bu yeni koronavirüse karşı aşıyı da çalışmaya başladılar. Bizim ülkemizde de aşı çalışmaları hızla başladı. İlgili bakanlıklarımız, TÜBİTAK, TÜSEB ve üniversitelerimiz başta olmak üzere bazı diğer bilim kuruluşları da değişik platformlarda bir araya gelerek SARS-CoV-2 aşı çalışmalarına başladı.”
Kaldığım yerden devam
Koronovirüse yakalanan Prof. Dr. Serhat Ünal, hastalıkla verdiği mücadeleyi de şöyle anlattı: “Bütün bu mücadele içerisinde salgınla mücadele eden bir hekim olarak ben de tüm tedbirlerimi almama rağmen hastalığa yakalandım. Çok şükür salimen atlattım. Yeniden mücadeleye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Hem bu salgınla mücadele eden bir hekim hem de hastalığı geçirmiş bir birey olarak salgınla mücadele tedbirlerimizi “Evde kal Türkiyem, mecbur olur çıkarsan maskeni tak, sosyal mesafeni koru, ellerini sık sık yıka, sağlıklı dengeli beslenme, düzenli uyku, düzenli spor” yani genel sağlıklı yaşamı elden bırakmayalım. Kovid-19 salgınına karşı mücadele ancak topyekun savaşarak kazanılacaktır.”