Prof. Dr. Nesrin Özören'den yerli koronavirüs ilacı müjdesi: 4 ay içinde hazır
Abone olBoğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, yerli koronavirüs ilacı ile aşısının üretildiğini belirterek, "Tahminî olarak ilaç dört ay, aşı ise en az bir yıl sürer. " diye konuştu.
Koronavirüs salgınından sonra Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve
Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK Başkanlığı yeni bir aşı çalışması
için pek çok hocayı bir araya getirdi. Bunlar arasında Boğaziçi
Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Nesrin Özören de bulunuyor. Özören, yerli koronavirüs
ilacının 4 ay sonra aşısının ise 1 yıl sonra hazır olacağını
açıladı.
Aşı ve ilaç için tarih verdi
Detayları açıklayan Özeren şunları söyledi: On beş yıldır laboratuvarımız var. Mikrokürecik teknolojimizi koronavirüsün taç gibi görünen 'Spike' adındaki dış yüzey protein parçalarına ekleyeceğiz. Burun spreyi olarak da aşı geliştirmeyi düşünüyoruz. Konsorsiyumda virüs için ilaç yapan takımlar da var.
Tahmini olarak ilaç dört ay, aşı ise en az bir yıl sürer.
Deneylerde son durum
İnsanlar hemen sonuç istiyor ama daha virüs üç aylık. Aşının
önce hayvan deneyleri üzerinden yapılması lazım, direkt insanla
başlamak yanlış. Ama bunu yapanlar var. Hayvan kısmını atladılar.
Son noktaya gelirse yaparız ama biz önermiyoruz. Durumun
farkındayız ama o noktada değiliz. Yoksa kısa yolları var.
"Bize iki hafta kaybettirdi"
Bakanlık, Çin kitleri ile hızlı adım atmak istiyor ama topal eşek kullanmamalı. Testlerde yapılan oynama bize iki hafta kaybettirdi. Bilim Kuruluna moleküler biyologlar da davet edilmeli. Virüsü en iyi onlar bilir. En hazırlıklı ekip de onlar. Yerli kitlerimizi bu uzmanlar üretti.
"Günde 100 bin test yapacak kapasitemiz var"
Bu dönemde ülkeye fayda sağlamak için boş durmuyoruz. Beş dernek olarak biyologlar inisiyatifini kurduk. Test sayımızı artırmalıyız. Kit var, cihaz var. Biyologları da hallettik. Sosyal medyadan anket hazırladık, alanında uzman beş bin gönüllü bulduk. Adeta hepsi emir bekliyor. Bu listeyi yetkililere verdik. Nerede izin verilirse gidip oradaki çalışmaları hızlandırırız. Ufak ufak takımlar çağrıldı ama daha istediğimiz düzeyde değiliz.
Ülkemizde günde 100 bin test yapacak kapasite var. Biz diyoruz ki, şu an hazır olan ekiple günde test sayımızı 20 bine çıkarabiliriz.
"Projemizi sunduk"
ABD, İtalya ve Rusya virüsün genom dizilimini çözmeyi başardı ve yayımladılar. Ülkemizin genom dizilim analizi nerede? Oysa bunun tekniği Türkiye'de var. Büyük büyük 'Genom Merkezleri' inşa edildi. Bu konuda biz projemizi sunduk. Virüslerin genomunun taranması ve nasıl evrimleştiğinin gösterilmesi gerekir. Bunu ortaya çıkarırsak virüsü diğer ülkelerle kıyaslayacağız. Aşı ve ilaç geliştirmede yardımcı olacak. Bunu bilmek lazım.
Kan grubunun virüse etkisi var mı?
Kan grubu korona risk oranını etkiler demek için bütün kanlar için en az 500 denekle bakılmalı. Böyle bir çalışma yok. Bu kan daha iyi, bu ürün şifa getiriyor kısmını doğru bulmuyorum. Bir kötü haber: Koronavirüs mutasyon geçirerek daha da ölümcül hâle gelebilir. Bir iyi haber: Yaz aylarında bulaşıcı etkisi azalacak ama sıfırlama beklemeyin."