Prof. Dr. Naci Görür Hatay'dan sonra deprem olacak şehri açıkladı! Adana'da ve KKTC...
Abone olHATAY'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşanırken çok sayıda bina yıkıldı. Prof. Dr. Naci Görür başta olmak üzere deprem uzmanlarından peş peşe açıklamalar geldi. Prof. Dr. Naci Görür, "Beklediğimiz depremdi" deyip deprem beklediği yeni şehri açıkladı. Prof. Dr. Okan Tüysüz de, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
Hatay'da akşam saatlerinde Defne ilçesinde 6.4, Samandağ
ilçesinde ise 5.8 büyüklüğünde deprem yaşandı. Kısa süre arayla
yaşanan depremler, vatandaşları sokağa döktü. Kahramanmaraş
merkezli depremlerde yıkılmayan çok sayıda bina yıkılırken,
enkazlardan çığlık sesleri yükseliyor. İşte panik yaratan depremler
sonrası uzmanların açıklamalarından satır başları:
Sırada Adana ve Kıbrıs depremi var
Prof. Dr. Naci Görür: Biz Adana ve Hatay'ı uyarmıştık zaten. Beklediğimiz depremdi. Zamanını bilmiyorduk tabii ki ama bu bölgeye dikkat edin dedik. Ben şu anda daha büyük deprem beklemiyorum. Bir Adana kaldı. Adana'da da bu deprem gerçekleşirse, Doğu Anadolu fayı büyük ölçüde enerjisini boşaltmış olacak. Bingöl'e kadar olan kısımda, Hatay ve Kahramanmaraş'ta daha büyük bir deprem beklemiyorum. Biz Kıbrıs'ta da bu depremlerden sonra hareketlilik olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle kuzey tarafta hareketlenme olmuş olabilir. Özellikle Adana ve Kıbrıs arasında bir deprem meydana gelirse, Doğu Anadolu fayı uykuya geçebilir.
Prof. Dr. Tüysüz: bu bölgelere dikkat
Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz: Bu tetiklenen bir deprem bu artçı bir deprem değil. Antakya'nın içerisinden Akdeniz'e bir fay var. Avrupa Sismoloji Ajansı bunu 6.6 olarak veriyor. Kırılan fayın stres biriktiren yeriydi. Göksun-Savrun Fayı yine deprem oluşturabilecek bir bölge. Orada birkaç bin yılda bir deprem oluyor ama dengeler büyük ölçüde değişti. 6 Şubat’ta olan depremin kuzeyi. Bingöl-Palu bölgesi de stres biriken ve tetikleme olacak olan bölgeler. Bu bölgelerde dikkatli olmak gerekiyor. 6.4 yüzeye çıkan ve yüzey kırığı yaratan bir faydır. Antakya-Samandağ'da arasında bu büyüklükte bir tane daha olabilir."
Şükrü Ersoy: Bu yeni bir deprem. Artçı bir deprem olması için önceki depremlerle aynı yerde olması gerekiyor. Kaç günden beri binalara girmeyin diye uyarılıyordu. Bundan sonra yaşanacak artçılar bunlara yakın olacak. Hatay baştan başa kırıldı. Ben normal şartlarda Hatay’da daha büyüğünü beklemiyorum.
6'dan büyük bir deprem daha olabilir
Doç. Dr. Bülent Özmen: 6 Şubat depreminin
tetiklediği bir deprem oldu. Fay izi takip edildiğinde bugün
meydana gelen depreme kadar kırık uzanmamıştı. Bu deprem 6 Şubat
depremlerinin tetiklemesi sonucu meydana geldi. Bu ve buna benzer
depremlerin bölgede olma olasılığı vardı. Antakya fayının Kıbrıs'ın
güneyinden ileriye doğru gittiğini biliyoruz. Bu depremle fayın
tamamın kırılıp kırılmadığını söylemek pek mümkün değil. Kırılmayan
fayın ne zaman kırılacağı da belli değil. Ancak bu fayda da 6
büyüklüğünde bir deprem olacağını söyleyebiliriz. Bu bölgenin bu
gecelerde tetikte olması lazım.