Prim borçlusuna taksit müjdesi
Abone olTBMM Genel Kurulu'nda prim borçlarını yeniden yapılandıran yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü
üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, yasanın
yürürlüğe girmesinden sonra bir çok aksaklık olduğunun görüldüğünü
ifade etti.
Yasada yapılması öngörülen değişiklikleri CHP grubu olarak olumlu bulduklarını belirten Çetin, daha fazla iyileştirici düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Komisyonda getirdikleri önerilerin AK Parti tarafından ciddiye alınmadığını ifade eden Çetin, ''Kaptı kaçtı mantığıyla yasa yaparsanız ve 15 gün sonra değişiklik teklifiyle gelirseniz bize de yanlışlarınızı ifşa etmek düşer'' dedi.
Emekli olduktan sonra iş yapanların emekli maaşlarından kesinti yapıldığını icra yoluyla öğrendiğini dile getiren Çetin, iktidarın hem sorunun yaratıcısı olduğunu hem de bundan vazgeçerek, emeklilerin gönlünü aldığını öne sürdü. Çetin, ''AKP'ye oluk oluk oy veren emekliler bunu çoktan hak etti ama bize düşen görev, emeklinin hakkını her yerde her zaman savunmaktır'' diye konuştu.
SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da eksik buldukları yanlar olmakla birlikte tasarıya olumlu baktıklarını belirtti.
Lise mezunu gençlerin 20 yaşını aşmamak kaydıyla mezuniyetlerinden itibaren 120 gün sağlık hizmetlerinden yararlandırılacağının öngörüldüğünü anlatan Kalaycı, herkesin 25 yaşını dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmasının daha hakkaniyetli olacağını söyledi.
Gaziler ve şehit ailelerine yönelik düzenlemeleri de desteklediklerini dile getiren Kalaycı, bu kesime verilen pozitif ayrımcılık sözünün yerine getirilmesini istedi.
Kalaycı, emekli aylığı alan esnaf ve sanatkarın sosyal güvenlik destek primi borçlarına yapılandırma getirildiğini de belirterek, emekli aylığı alırken iş yeri açan ya da iş yeri işleten emeklinin aylığı üzerinden yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesildiğini kaydetti. Partisinin bu uygulamanın kaldırılması gerektiği görüşünde olduğunu dile getiren Kalaycı, ''AKP Hükümeti esnafa 'sen emekli oldun, dükkanını niye kapatmadın?', 'sen emeklisin, nasıl olur da iş yeri açarsın. Öyleyse emekli aylığının yüzde 15'ini vereceksin' diyor. Emekliye 'ya kahvede oturacaksın ya da kayıt dışı çalışacaksın' deniliyor'' diye konuştu.
Kalaycı, memur, esnaf ve işçi emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin devam ettiğini de ifade etti.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da hükümetin istikrarlı bir sağlık ve çalışma hayatı politikası olmadığı için bu tür hataları düzeltmeye yönelik tasarılar getirdiğini söyledi.
Sağlık ve eğitimin bütçede en fazla pay alan iki alan olduğuna dikkati çeken Kaplan, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarındaki çalışmaların planlanmasının çok önem arzettiğini ifade etti.
İktidarın gazetecilerin yıpranma hakkı ile radyasyon riski altındaki sağlık çalışanlarına haksız yaklaşım içinde olduğunu savunan Kaplan, bazı mesleklerde olağanüstü koşullarda görev yapıldığını vurguladı. Meclis olarak bu konuda kötü sınav verdiklerini anlatan Kaplan, ''2 puan artışla ve 90 günle basın çalışanlarının yararlanması gerekiyor. Bunu yapmalıyız. Doğru olan bu'' dedi.
Kaplan, tasarının komisyonda görüşülmesi sırasında AK Parti'nin verdiği önergenin görüşülmesinde İçtüzükteki süre şartına uyulmadığını savundu.
Avrupa Birliği Bakanlığı'nın Türkiye'nin AB ilerleme raporunu hazırlayarak, kendisine not veren ilk ülke olduğunu ifade eden Kaplan, kitapçıktaki bilgilerin yanlış olduğunu da söyledi.
KİMSE MEMNUN DEĞİL
AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ise tasarının yasalaşması halinde birçok sorunun ortadan kalkacağını belirtti.
SGK'nın 18 milyon 500 bin çalışandan alınan primle, 10 milyon 400 bin emekliye maaş verdiğini anlatan Demiröz, Türkiye'deki emekliye karşılık 1.8 çalışan oranının Avrupa'da bire 4 olduğunun altını çizdi. Demiröz, emekli maaşının eksik, işverenin ödediği primlerin de fazla olduğunu belirterek, ''Hem emekliler, hem işverenler memnun değil'' diye konuştu. Demiröz, bu durumun sosyal güvenlik sisteminin geçmiş yıllarda oy uğruna çökertilmesinden kaynaklandığını vurguladı.
Tasarının 4 milyon 400 bin kişiyi ilgilendirdiğine işaret eden Demiröz, tasarı yasalaşırsa birçok sorunun çözüleceğini kaydetti.
Demiröz, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olup ticari faaliyet yürütmesi nedeniyle aylığının yüzde 15'i kesilen 234 bin kişinin prim yapılandırmasından yararlanacağını, yapılandırılacak miktarın 1.5 milyar lira olduğunu kaydetti.
Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine Mumcu, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.