Poyrazköy sanıkları mahkemeden bunu istedi
Abone olPoyrazköy davasının sanıkları olan iki asker yeni yargı paketinin Anayasa Mahkemesine götürülmesini talep etti.
Poyrazköy davasının sanıkları Koramiral Kadir Sağdıç ile emekli
Binbaşı Levent Bektaş, yeni yargı paketi ile yasalaşan 6352 sayılı
yasanın ‘özel yetkili mahkemelerin ellerindeki davalara
bakmasını’ öngören maddesinin iptali için Anayasa
Mahkemesi’ne götürülmesini talep etti.
Sanıkların avukatları İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Dilekçede, 6352 sayılı kanunla CMK’nın 250 ve 251. maddelerinin kaldırıldığı, bu nedenle bu maddelere dayanarak kurulan mahkemelerin de ortadan kaldırıldığı ifade edildi. Yasadaki geçici bir düzenlemeyle özel yetkili mahkemelere hayat verilmeye çalışıldığı iddia edilen dilekçede, “Mahkemeniz geçiş dönemi mahkemesi işlevi görmektedir. Bu durum doğal hakim ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırılık taşımaktadır.” denildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bu madde haddinden fazla bir yetki alanı doğuruyor” ifadelerine de yer verilen dilekçede, “Bir başka ifadeyle devletin en yetkili ağzından söz konusu mahkemelerin hukuk dışına çıktığı tespiti yapılmıştır. Bu tespit yapılırken çıkış noktasının MİT müsteşarının özel yetkili savcılık tarafından ifadeye çağırılması olduğu kuşkusuzdur. Çünkü MİT krizi kamuoyunda bilinen adlarıyla Odatv, Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy, KCK ve diğer davalarda yaşanan hukuka aykırı uygulamaların bir birikiminin neticesidir. Ancak siyasi iktidar tarafından söz konusu yasa değişikliği yapılırken görülmekte olan davalarda yaşanan hukuka aykırılıklarla ilgili yapısal hiçbir düzenleme yapılmamış, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin korunması yolu seçilmiştir. Ancak bu düzenleme iki başlı bir yargı sistemini beraberinde getirmesi sebebiyle doğal hakim ilkesine aykırılık taşımaktadır.” denildi.
Özel yetkili mahkemeler ile TMK 10. maddeyle yetkilendirilen yeni mahkemelerin aynı yetkilerle donatıldığını ve aynı davalara bakmakla görevlendirildiğini belirten avukatlar, Türk ceza sisteminde aynı davalara bakmakla görevlendirilmiş iki farklı mahkeme tipi oluşturulduğunu ileri sürdü.
Poyrazköy davasına bakmakla görevli mahkemenin, özel yetkili
mahkemeler değil, terörle mücadele mahkemelerinin olduğunu öne
sürülen dilekçede, “Mahkemenizin kurucu yasası
yürürlükteyken kaldırılmış bulunmaktadır. Bu maddelerin
kaldırılması ile mahkemenizin yargılama yapma yetkisi de ortadan
kaldırılmış durumdadır. Kadir Sağdıç ve Levent Bektaş hakkındaki
isnatlar çerçevesinde yargılama yapma yetkisi İstanbul 22. ve 23.
Ağır Ceza Mahkemeleri'ndedir.” ifadeleri kullanıldı.
Dilekçede, Anayasa’nın 10 ve 37. maddelerine aykırı olan 6352 sayılı yasanın ‘özel yetkili mahkemelerin ellerindeki davalara bakmasını’ öngören geçici 2. maddesinin 4. fıkrasının iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi istendi.