Portre: Boris Berezovski
Abone ol1990'larda hızla zenginleşen Rus oligarkların önde gelen ismi Boris Berezovski'nin esrarengiz ölümü, Rusya'da bir devrin kapanışı olarak görülüyor.
Rus medyasına göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ters
düşerek Londra'ya sığınan işadamı Boris Berezovski'nin esrarengiz
ölümü, 'bir devrin sonuna' işaret ediyor.
Kremlin Sarayı'na yakın gazetelerden Komsomolskaya Pravda, "akıllı, açıkgöz, becerikli bir kaos ustası" olarak tarif ettiği ünlü matematikçinin "büyük bir düzenbaza" dönüştüğü görüşünde.
Bulvar gazetesi Moskovsky Komsomolets ise Berezovski'yi, 1990'larda "çok sayıda üst düzey yetkiliyi ağına düşüren dev bir örümceğe" benzetiyor.
Kremlin'e muhalif çizgideki Novaya Gazeta'nın onun hakkındaki benzetmesi de pek iç açıcı değil: "Rusya'yı bir satranç tahtası olarak görüyordu; ama üzerinde sadece kendisinin oynayacağı bir tahta."
Rus kamuoyunda, eski bir istihbarat şefi olan Putin'e iktidar
yolunu açan kişi olarak bilinen Berezovski, eski Rusya Başbakan
Yardımcısı Boris Nemtsov tarafından "oligarşik kapitalizmin
ideoloğu ve mimarı" olarak tanımlanıyor.
Nemtsov, Berezovski "Rus hükümetini kontrol etmek" isteyince, yollarının ayrıldığını iddia ediyor.
'En iyi yatırım aracı politika'
Matematik doktorası sahibi Berezovski, aynı zamanda bir araba pazarlamacısı ve siyasi arabulucuydu.
Öğretim üyeliğini bırakıp ticarete atılırken "Asla saldırmayı bırakma" şiarını kullanıyordu. Ona göre, iş dünyasında "sadece en azimli olanlar başarılı olabilirdi''. "En iyi yatırım aracı" ise politikaydı.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya Federasyonu'nun ilk Devlet Başkanı olan Boris Yeltsin'in yönetimi sırasında, Çarlık Rusyası'nda Kremlin'i perde arkasından yöneten şahsa benzetilerek "Rasputin" diye anılmaya başlandı.
1990'lar boyunca, Rusya'ya Mercedes marka arabalar ithal ederek ve Rus yapımı Avtovaz araçlarının satışından komisyonlar alarak zenginleşti.
Bu sırada, özelleştirme furyasından nasibini alarak, Sibneft petrol şirketinin ve ORT televizyon kanalının sahibi oldu.
Yeltsin ve ailesine yakınlığı sayesinde, 1998'de Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Vekili ve Bağımsız Devletler Topluluğu Yürütme Sekreteri unvanlarını aldı.
Putin'in siyasete atılmasını ve Yeltsin ailesine yakınlaşmasını teşvik eden de oydu.
Fakat Putin'in icraat listesinin başında, ORT televizyonunu kontrol altına almak ve özelleştirme zengini oligarşiyi dizginlemek vardı.
Bunu hazmedemeyen Berezovski, 2000 yılının sonunda Rusya'yı terk ederek İngiltere'ye yerleşti.
Londra'da serveti eridi
Putin'e karşı Liberal Rusya partisini destekledi, ancak bu partinin liderlerinden ikisi suikast kurbanı oldu.
Londra'da yaşayan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko'nun Putin'i bazı komplolarla ilişkilendiren iddialarını seslendirmesi için destekledi.
Litvinenko 2006'da radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürüldüğünde Putin ve Berezovski, birbirlerini suçladı.
Berezovski, sıranın kendisine geleceği korkusuyla, 10 milyon sterlin ödeyerek satın aldığı malikaneyi kurşun geçirme camlarla, lazer gözetleme sistemiyle, kameralarla ve çelik kapılarla donattı.
Fakat 67 yaşında ölen Londra yakınlarındaki Berkshire'da köşeye sıkıştıran, aleyhinde açılan iş ve tazminat davaları oldu.
Son olarak, Roman Abramoviç'i Sibneft'teki hisselerini satmaya zorlamakla suçladığı 3,7 milyar sterlinlik davayı kaybedince, Londra merkezindeki bürolarını kapatmak zorunda kaldı.
Bu arada, eski işleriyle ilgili olarak Rusya'da gıyabında yargılandığı davalarda da arka arkaya hapis cezaları alıyordu.
Eski sevgilisi Yelena Gorbunova'nın da Surrey'de bir emlak satışından elde edilen 25 milyon sterlin üzerinde hak iddia etmesi onu iyice zor duruma soktu.
Times gazetesinin duyurduğu rivayete göre, son günlerinde, Andy Warhol imzalı bir Vladimir Lenin resmini satmaya çalışıyordu.
Bu tablo şimdi, Berezovski'nin gözlerini yumduğu, Londra yakınlarındaki Berkshire'daki konakta olabilir.