Portekiz denizde tarla kuruyor

Abone ol

Enerji, dünya için önemi gittikçe artan konular listesinin en üst sırasında. Denizler de artık bilim adamlarının ilgi odağı.

İNTERNETHABER/Dış Haberler

Enerji kaynaklarının giderek tükenmesi, çevreci protestoların göbeğinde nükleer santraller varken Portekiz bir ilke imza atıyor ve denizlerde dalga tarlaları oluşturarak enerji üretme hedefine giderek yaklaşıyor.

Açık denizlere kıyısı olan yerlerde dalga çiftikleri kurmak mümkün. Rüzgar çoğunlukla batıdan esiyor ve ekvatordan uzaklaştıkça kuvvetleniyor. Batı Avrupa ve Kuzey Batı Pasifik kıyılarındaki her bir dalga 40-60 kilowatt’lık enerji üretebilirken, Asya, Afrika, Avustralya ve Amerika’nın doğu kıyılarında 10-20 kilowatt’lık enerji söz konusu.

 Portekiz Batı Avrupa kıyılarındaki konumunu değerlendirerek ilk dalga çiftliğini kurdu. Bu dalga çiftliğinde, 1.500 eve yetecek 2,25 watt’lık enerji üretebiliyor. Denizdeki dalgalar Pelamis adı verilen yüzen tüpü aşağı yukarı oynatarak hareket etmesini sağlıyor.

Bir yandaki yatay bağlantı noktası suyun yukarı aşağı hareketini yakalarken, diğer taraftaki dikey bağlantı noktası sağdan sola hareket eden dalgayı yakalıyor.

DALGA TARLASI NASIL ÇALIŞIYOR?

[PAGE]

  
Dalga Tarlası, yaklaşık 2.0 megawatt kapasiteli üç Pelamis P-750 makinesi kullanıyor. Ocean Power Delivery tarafından üretilen Pelamis makineleri aslında, menteşeli eklerle birbirlerine bağlanmış yarı-yer altı tüplerden oluşuyor.

 

Sistemin püf noktası aslında bu eklerin altında yatıyor. Bu menteşeli ekler, yağı bir dizi yüksek basınçlı hidrolik motora iterek bir pompalama sistemi olarak işlev görüyor, bu sayede elektrik jeneratörlerin elektrik enerjisi üretilmesi sağlanıyor. Bu makineler okyanus yatağına demirlenmiş vaziyette duruyor.



Bu hareket Pelamis’in parçalarını bağlayan pistonları hidrolik kanallarda ileri geri itiyor, toprakta çözünebilir sıvıyı akümülatörden geçiriyor ve hidrolik motoru döndürüyor, bu devir jeneratörleri çalıştırarak elektirk üretiyor.

DALGALARDAN ENERJİ ÜRETMENİN ZARARI NEDİR?

[PAGE]

  
Dalga enerjisi maliyetsiz üretiliyor, herhangi bir yakıta ihtiyaç yok ve kirlilik yaratmıyor. İşletme ve bakımı ise çok düşük maliyetlerle yapılabiliyor.

Bu avantajların yanı sıra bazı dezavantajlar da mevcut, dalgalara bağlı olarak bazen hiç enerji üretmeyebilir, bu nedenle sürekli çok dalgalı olan denizlerde kurulması gerekiyor. Bu mekanizmaların zor hava koşullarına dayanıklı olması gerekiyor.

PORTEKİZ'İN HEDEFİ GERÇEKLEŞİYOR...

[PAGE]

Bu makinelerden üçü, Portekiz yenilenebilir enerji şirketi Enersis tarafından hizmete konmuş dalga tarlasının ilk evresini oluşturuyor. Toplam 2.25 megavatlık enerji üretecekler. Eğer başarılı olursa dalga tarlası buna benzer 30 ek birimle daha donatılacak.   

DÜNYANIN İLK DALGA TARLASI...

[PAGE]

Şirket, karlılıkla ilgilenmediklerini söylüyor. Zaten 500 megavatlık enerji üretecek kadar birim eklenene kadar kara geçmesi zor görünüyor. Şirketin istediği ise bu tip bir teknolojinin de bir pazarının olduğunu göstermek.

 Enersis yetkilisi Antonio Sa da Costa: "Burada yaptığımız iş, dünyanın ilk dalga tarlasını kurmak" diyor. Dalga tarlasının yılın sonunda çalışmaya başlayacağı ön görülüyor.   


Günün Önemli Haberleri