Polise Peker davası

Abone ol

Sedat Peker'i zor kullanarak gözaltına aldıkları öne sürülen 1'i amir 10 polis hakim karşısına çıktı

Gıyabi tutuklu olarak aranırken teslim olmak için Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Sedat Peker'i zor kullanarak gözaltına aldıkları öne sürülen 1 emniyet amiri, 1 başkomiser ile 8 polis memurunun yargılanmasına başlandı.

İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan 9'u katıldı.

Avukat Turgay Özdoğan da duruşmada müşteki sıfatıyla hazır bulundu. İfadeleri alınan sanıklar, kötü muamelede bulunmadıklarını ifade etti.

Sanık avukatlarından Ali Çelik, ''Gıyabi tutuklu olan bir kişiyi gördükleri yerde yakalayıp teslim etmek müvekkillerimin görevidir. Gıyabi tutuklu şüpheliyi ilgili emniyete götürüp teslim etmek de avukatlık görevidir. Turgay Özdoğan bunu yapmak yerine mukavemette bulunmuştur'' diye konuştu.

Avukat Çelik, ''Toplanan delillere göre Turgay Özdoğan hakkında 'görevli memura mukavemet' suçundan suç duyurusu yapılması ya da tarafımıza süre verilmesini istiyoruz'' dedi.

Müştekilerin avukatı Mehmet Doğurga, olay yerinde keşif yapılmasını istedi.

Avukat Fatih Aslan ise İstanbul Barosu adına müdahillik talebinde bulundu.

Mahkeme Hakimi, İstanbul Barosu avukatının müdahillik talebinin kabulüne ve sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

Keşif talebinin reddine karar veren Hakim, duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, gıyabi tutuklu olarak aranan şikayetçi Sedat Peker ile avukatı diğer şikayetçi Turgay Özdoğan'ın, ''11 Ekim 2004 tarihinde teslim olmak amacıyla Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gittiklerini'' söyledikleri belirtiliyor.

İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde görevli olan 1 amir, 1 başkomiser ve 8 polis memurundan oluşan ekibin beyanları ile yakalama tutanağında, ''adliye binasının karşısında araçtan inen Sedat Peker'in basın mensuplarına açıklama yapmaya çalışacağının anlaşılması üzerine bunun engellenmesi ve savcılığa teslim edilmesi amacıyla nezarete alınmak istendiği, şikayetçilerin direnmeleri nedeniyle Peker'in kelepçelenerek araca bindirildiğinin'' kaydedildiği anlatılan iddianamede, şikayetçilerin ise ''Sedat Peker'in savcılığa teslim olacağının söylenmesine rağmen zor kullanılarak ve kötü muamele edilerek resmi araca bindirildiği, daha sonra olayın iletildiği ilgili savcının talimatı üzerine şikayetçinin adliyeye getirildiğini'' öne sürdüklerine yer veriliyor.

Olaydan sonra şikayetçilerin aldıkları raporlarda, Sedat Peker'in yaşamını tehlikeye sokmayacak, basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek nitelikte yaralandığı, Turgay Özdoğan'ın ise basit bir tıbbi müdahaleyle giderilmeyecek, hayat fonksiyonlarına etkisi hafif kemik kırıklarının bulunduğunun bildirildiğine yer verilen iddianamede, şüphelilerin eylemleriyle ''görevlerini kötüye kullandıkları'' ve ''zor kullanma yetkisini aştıkları'' ifade ediliyor.

Şüphelilerin yeni TCK'nın 86. ve 87. maddeleri uyarınca 3 ile 11'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, yargılama sırasında suç tarihinde yürürlükte bulunan eski TCK'nın 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasını içeren ve ''görevi kötüye kullanmak'' suçunu düzenleyen 240. maddesi ile 3 ay ile 5 yıl arasında hapis cezası içeren ve ''kötü muamele'' suçunu düzenleyen 245. maddesinin de göz önünde bulundurulması isteniyor.

Günün Önemli Haberleri