Polis uyardı ÖSYM dinlemedi!

Abone ol

Kopya skandalında son perde! ÖSYM'yi çok sıkıntıya sokacak bu habere göre, kopya skandalı için polis uyarmış ama ÖSYM dinlememiş.

KPSS ile başlayıp, üniversiteye girişin ilk basamak sınavı olan YGS ve açıköğretim sınavlarıyla süren kopya skandalları yeni bir boyut kazandı. Polisin, üniversite sınavındaki kopyaya karışan 108 kişiyle ilgili ÖSYM'yi 4 ay önce uyardığı ancak yanıt alamadığı ortaya çıktı. Şimdi gözler ÖSYM Başkanı'nda...

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan ihbarda, YGS’ye giren öğrencilerin kopya çekeceği bilgisi üzerine başlatılan soruşturmanın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunduğu sırada Hanefi Avcı’nın 4 aydır bizzat takip ettiği YGS’deki kopya skandalının şüphelilerine ulaşılması için yapılan çalışmalar sonuç verdi. YGS’nin yapıldığı 11 Nisan’da Eskişehir’de Metin Gökçen, evine yapılan baskında el konulan cep telefonundaki mesajlarda, YGS’nin matematik sorularının cevap anahtarının bulunması üzerine gözaltına alındı. 

ÖSYM DÖRT AYDIR CEVAP VERMEDİ 

Metin Gökçen’in tutuksuz yargılanmak üzere bırakılmasından sonra polisin derinleştirdiği araştırmada önemli ipuçlarına ulaşıldı. Türkiye’de 16 ilde belirlenen 108 isim ÖSYM Başkanlığı’na bildirilerek, aralarında sınava girenlerin ortak cevaplarının belirlenmesi ve buna göre bir değerlendirilme yapılması istendi.

Ancak polisin 4 ay önce yazdığı yazıyı ÖSYM yanıtlamadı. Sorularının doğru yanıtlarının 16 ilde zincirleme olarak dağıtılmasının “organize” olduğunu düşünen polis, çalışmalarını bu yönde derinleştirdi. Yanıtların gönderildiği cep telefonları arasındaki HTS ve analiz raporlarından harekete geçen polis, şebekenin elebaşını da ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’ne kadar uzanan soruşturma kapsamında Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, Şırnak, Mersin, Afyonkarahisar, Çanakkale, Gaziantep, Adana, Manisa, Sinop, Batman, Bursa, Kocaeli, Amasya’da belirlenen 108 isim üzerindeki soruşturma sürüyor. 

AVCI: BAŞLANGICI BURSA - DİYARBAKIR 

Bu arada kendi isteğiyle merkeze alınan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde YGS’deki kopya skandalıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Bildiğim kadarıyla Diyarbakır-Bursa başlangıçlı. Eskişehir olarak bilgi verilmişti. Halen tahkikat sürüyor. İçeriği hakkında bir şey söylemek erken olur."

"KOPYA MAKİNASI KOL SAATLERİ..." AYRINTILAR DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

KPSS'de kopyanın yöntemi kol saati gibi görünen cep telefonlarıymış. ÖSYM üyesi Prof. Çavuşoğlu uyardı: "Bu yöntem bir çok sınavda kopya için kullanılıyor." Bluetooth kulaklıkla da uyumlu bu telefonlara, internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.

BİZZAT YAKALADIM

ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, temmuz ayında Kars’ta yapılan KPSS’de kol saati görünümlü cep telefonuyla kopya çeken bir adayı yakaladığını belirterek, “Bütün sınavlarda kopyaların yüzde 90’ı saat görünümlü cep telefonlarıyla çekiliyor” dedi.

Çavuşoğlu şunları söyledi: "Cep telefonuyla kopya çekmek için sınavdan 1-2 gün önce sınavın yapılacağı okullara gelip tuvaletlere telefonlarını saklayanlar var. Ama cep telefonu kopyalarının büyük bir çoğunluğu saatli cep telefonlarıyla yapılıyor. Yakaladığımız kopyalarda en çok buna rastlıyoruz. Burada soruların önceden sızdırılması gibi bir şey yok. Bir kişi sınavdaki bütün soruları yapıp saatindeki cep telefonu vasıtasıyla diğerlerine SMS atıyor. Bu saatler internette oldukça yaygın. Bunun için tüm sınav değil, kopyacıların sınavı iptal edilebilir."

400 TL'DEN SATILIYOR 

Gerçek kol saatinin model olarak bire bir aynısı olan saat görünümlü cep telefonlarında, kol saati ve telefon bir arada kullanılıyor. Hem kamera hem bluetooth kulaklıkla uyumlu cep telefonlarıyla, kulak içine yerleştirilen kulaklıkla da rahatça konuşulabiliyor. İnternette birçok sitede satışa sunulan kol saati görünümlü cep telefonlarının fiyatları 400 TL ile 2500 TL arasında değişiyor.

ÇOK GİZLİ SORULAR ORTAK AĞA BAĞLI... AYRINTILAR DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

ÖSYM’de incelemelerde bulunan polisler, çok gizli bilgi ve belgelerin bulunduğu bilgisayarlarda güvenlik açığı olduğunu tespit etti.

Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) yaklaşık bir haftadır yürütülen çalışmalar, Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) yaşanan soru hırsızlığı soruşturmasına yeni bir boyut kazandırdı. Bilişim uzmanı polisler ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyelerinin birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ÖSYM’deki bazı bilgisayarlarda güvenlik açığının olduğu tespit etti.

HACKER ŞÜPHESİ

Yönetmeliklere göre, devlete ait çok gizli bilgi ve belgelerin bulunduğu bilgisayarların internet ağına bağlı olmaması gerekirken, birçok yüksek güvenlikli bilgisayarın internete bağlı olduğu tespit edildi. Bilişim uzmanları, soruların hackerler tarafından bilgisayarlara uzaktan erişim kurularak çalınmış olabileceği ihtimalini de araştırmaya başladı. Soruların kayıtlı olduğu bilgisayarların şifrelerinin, yetkili kişiler dışında ÖSYM’de çalışan diğer personelin de ele geçirmiş olabileceği ihtimali de araştırılıyor.

KURYELERE TAKİP

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, soruları hazırlayan kurul üyesi 6 akademisyenin ardından, soruları matbaaya taşıyan kurye görevlileri ve matbaa çalışanlarının geçmişe yönelik telefon görüşmelerini incelemeye aldırdı. Personelin, soruları çalan kişi ya da kişilerle irtibatı olup olmadığı araştırılacak.

Günün Önemli Haberleri