Polis Marikana barakalarını bastı
Abone olGüney Afrika'da 34 kişinin polis tarafından öldürüldüğü 16 Ağustos'tan sonra gerilimin merkezi haline gelen Marikana platinyum madeni çevresindeki baskında 12 kişinin tutuklandığı açıklandı.
Güney Afrika'da polis, 16 Ağustos'ta grevci 34 işçinin polisin açtığı ateşte öldüğü Marikana'daki platinyum madeni çevresindeki barakalara baskın düzenlediğini açıkladı.
Polis sözcüsü Thulani Ngubane, baskında 500 polisin görev aldığını, kesici aletler ve diğer bazı silahlar ele geçirildiğini söyledi.
Marikana madenindeki ölümler ülke siyasetinde tartışma başlatıp iktidardaki Afgrika Ulusal Kongresi ANC bünyesinde de parti-içi çekişmelere neden oldu.
ANC, Güney Afrika'da beyazların üstünlüğüne dayanan ırk ayrımcı rejimin çökmesi ardından Mandela'nın liderliğinde 1994'de iktidara gelmişti.
Marikana ile ilgili tartışmalar aralık ayında liderlik seçiminin de yapılacağı parti kongresinin öncesinde yaşanıyor.
Hükümet karar almıştı
Maden çevresindeki baskınla ilgili bilgi veren yetkililer 12 kişinin gözaltına alındığını söyledi.
Hükümet, Marikana'nın da dahil olduğu madenlerde başgösteren direnişi ve olayları bastırmak için sert önlemler alacağını açıkladı.
Bakanlar kurulunun dünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada, izinsiz gösterilere göz yumulmayacağı, eylemcilerin silahsızlandırılacağı duyuruldu.
Polis sözcüsü, bugünkü baskının "maden işçilerini silahsızlandırmayı ve bu yolla Marikana çevresinde kol gezen unsurları etkisizleştirmeyi amaçladığını" söyledi.
Grevciler, eylemler boyunca ocaklara gitmek isteyenleri engellemek için ellerinde kesici aletler ve sopalarla görülmüştü.
Ücret önerisi reddedildi
Eylemler sırasındaki en büyük gerginlik 16 Ağustos günü yaşanmış, polis işçilerin üzerine ateş açmış, 34 kişi ölmüştü.
Madendeki eylem sırasında toplam 45 kişi öldü.
Madenciler ücretlerinin üç katına çakarılmasını istiyor.
Grevciler, Marikana madeninin sahibi olan Lonmin şirketinin yüzde 25 oranında artış öngeren ücret paketini reddettiklerini dün açıkladı.
16 Ağustos'taki ölümlerden sonra ülkenin diğer ve farklı mineral madenlerinde de eylemler başladı.
Başka bir madende gözaltılar
Aquarius Platinyum madeninde dün yedi eylemci gözaltına alındı; gözaltılar bakanlar kurulunun dünkü kararından sonra geldi.
Maliye Bakanı Pravin Gordhan eylemlerin ekonomik büyüme ile ülkenin en büyük sektörünün istihdam ve yatırım istikrarına zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Güney Afrikalı siyasi gözlemci Ralph Mathekga, olayın ANC içinde parti yönetimine karşı muhalif seslerin yüselmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.
Mathekga, ayrıca ANC yönetiminin seçkinleri ile sendika yönetimi ve madenin sahibi olan şirket arasında bağ olduğu izleniminin de tartışmanın bir diğer boyutunu oluşturduğuna dikkat çekiyor.
BBC için yazan Ralph Mathekga, hem ANC'nin yürütme kurulu, hem ilgili sendika ve hem de madenin sahibi şirketin yönetim kuruluna üye bir kişinin varlığının bu durumu gözler önüne serdiğini söylüyor.