Polis görünmeyeni görecek
Abone olEmniyet Genel Müdürlüğü TÜBİTAK ve ODTÜ ile ortaklaşa özel bir proje geliştiriyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), suçu olmadan önlemek ve suçluları yakalayabilmek için dinleme ve izleme yöntemlerini geliştirebilmek amacıyla TÜBİTAK ve ODTÜ ile ortaklaşa proje üretiyor. EGM, uydu telefonlarının dinlenmesini sağlayan cihazı da üretecek.
Uzaktan dinleme ve izleme
Emniyetin, istihbarat amaçlı projelerin gerçekleşmesi durumunda bir binanın içindeki kişilerin sesleri, lazer veya radyo dalgası kullanılarak uzaktaki titreşim ve yer değişim ölçüm prensibine dayalı ses algılanması ve tanımlanması yöntemiyle dinlenecek.
Lazer ve radyo dalgalarının kullanımı ile temassız ve kablosuz olarak uzak mesafelerden şüphelilerin, suçluların faaliyetlerinin takibi için gerekli olan ses algılama sistemi geliştirilecek. Böylelikle güvenlik güçleri, suç örgütlerine yaklaşmadan konuşmaları dinleyebilecek. Delillerin imha edilmesini önleyebilecek. Lazer ışın demeti veya radyo dalgaları ile hareketli veya titreyen yüzeye görünürde bir temas olmaksızın algılayacak. Lazer ve radyo dalgalarının kullanımı ile ses dalgalarını algılayan ve taşınabilen sistem oluşturulacak.
Uydu telekulağı
Uydu telefonu kullanan suç örgütlerinin yerinin tespiti ve görüşmelerinin dinlenmesi amacıyla da, dinleme cihazı üretilecek. Son zamanlarda özellikle uyuşturucu kaçakçılarının ve terör örgütü elebaşlarının tercih ettiği uydu telefonları daha sıkı takip edilecek. Polis operasyonlarda binaların içine gizlenen kişileri de, mikrodalga adımlı frekans radarı ile binanın içine girmeden görebilecek. Taşınabilir bir bilgisayar vasıtasıyla hedefler ekran üzerinden izlenebilecek. Mikrodalga duvar arkası hedef takip sistemi prototipi geliştirilecek.
Enkazlarda da kullanılacak
Sistem, enkaz altında mahsur kalmış insanların kurtarılması için de kullanılabilecek. Kapalı ve bina içerisi gibi dışarıdan görünemeyen yapılar içerisindeki kişilerin konumları, hareketleri, geliştirilecek prototiple dışarıdan gözlenebilecek. Sistem bina dışında konuşlandırıldığında bina içerisindeki hareketli hedeflerin konumunu iki boyutlu (2D) olarak görüntülenebilecek. Sistem, bina enkazı, toprak altı, tünel ve mağara gibi kapalı mekanlar içerisindeki insanların kalp atışı, soluk alıp verme gibi hayati fonksiyonlarını dikkate alarak canlı olup olmadıklarını belirleyebilecek. Bu yönüyle kurtarma operasyonlarında faydalı olacak.
Sabah