Polis bu sorunun cevabını arıyor?

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü bugünlerde çaresiz. Emniyet binasının koridorlarında "Ne olacak bu tutanak?" soruları yankılanıyor.. Bu olayın hikayesi Fethiye'de başladı.

Hakim Yalçın Bodur, hız sınırını aştı. Trafik dokunulmazlığı olduğu için ceza kesilemedi. Tutanak tutuldu ve başsavcılığa gönderildi. Ancak iade edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü şimdi görüş bekliyor: Ne olacak bu tutanak?

İçişleri Bakanlığı ‘trafikte yargı mensuplarıyla polis arasındaki sürtüşmeleri önlemek’ gerekçesiyle bir genelge yayımlamış, trafik dokunulmazlığı listesine hakim ve savcıları da almıştı.

Genelgenin ilk uygulaması bürokrasiyi kilitledi. Her şey Fethiye Hakimi Yalçın Bodur’un 24 Nisan 2005’te Isparta-Afyon karayolunda radara yakalanmasıyla başladı. Arabasıyla hız sınırını aşan Bodur, trafik polisi tarafından durduruldu. Sürücüye ceza kesmek isteyen polis, Bodur’un hakim olduğunu beyan etmesi üzerine İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini uygulamaya koydu.

Ceza yerine tespit tutanağı düzenledi. Belge Isparta Emniyet Müdürlüğü’nce hakimin görev yaptığı Fethiye Başsavcılığı’na gönderildi. Başsavcı Akif Celalettin Şimşek de Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 93. maddesine göre gereğinin yapılması için trafik tespit tutanağını Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti.

Başsavcı Mehmet Yurtseven olayın para cezası gerektirdiğine, kendilerinin ceza kesme ve tahsil imkanı bulunmadığına karar verdi. Tutanağı Isparta Emniyeti’ne iade eden Yurtseven, 13 Mayıs tarihli yazısında söz konusu gerekçeleri aktarıp, “Evrak ilişiktedir.” dedi. 188 milyon lira para cezası ile 15 ceza puanı uygulaması orta-da kalınca Isparta Emniyet Müdürlü- ğü, tutanağı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Genel müdürlük “Şimdi ne olacak?” diyerek Adalet Bakanlığı’ndan görüş bekliyor.

Hakim Yalçın Bodur’un işlediği hız sınırlarını yüzde 30 oranında aşma ihlalini düzenleyen Karayolu Trafik Kanunu’nun 51/2-b maddesine göre 188 milyon lira ceza kesilmesi gerekiyor. Bu kuralın ihlali aynı zamanda 15 ceza puanını da beraberinde getiriyor.

Bu ceza puanı uygulamasında geriye doğru bir yıl içinde 5 defa işlenmesi halinde sürücünün ehliyetine bir yıl süreyle el konuluyor. Cezanın nasıl tahsil edileceği ve ceza puanının ne olacağı konusunda son sözü Adalet Bakanlığı söyleyecek.

İçişleri Bakanlığı, hakim ve savcılara trafik ceza tutanağı düzenleme aşamasında bazı sürtüşmelerin yaşandığı gerekçesiyle yeni uygulamaya gitmişti.

Nisan ayında bütün emniyet müdürlüklerine gönderilen genelgede, trafik dokunulmazlığı listesine yer verilmiş, milletvekili, asker ve sivil tüm hakim ve savcılar ile diplomatların trafik kurallarını ihlal etmesi halinde kendile-rine trafik cezası kesilemeyeceği bildirilmişti.

Polise, ceza kesmek yerine tespit tutanağı düzenleme emri verilmişti. Düzenlenen tutanakların daha sonra kişinin bağlı bulunduğu kuruma gönderilip işleme alınacağı belirtilmişti. Zaman’ın 18 Mayıs’ta ‘trafik dokunulmazlığı listesinin kabardığını belirten’ haberi üzerine genelge kamuoyunun tepkisini çekmişti. Eleştiriler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, konuya müdahale etmiş, İçişleri Bakanlığı’ndan ayrıntılı bir rapor istemişti.

Bakanlık raporunda, sorunun çözümü için 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Yasası’nın 88 ve 93. maddelerinin değişmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Bu düzenlemelerin yargı mensuplarına ayrıcalık getirdiğinin altı çizilirken, hakim ve savcılara ceza kesen trafik polisleri hakkında davalar açıldığı hatırlatılmıştı. Başbakan Erdoğan da Adalet Bakanlığı’na ilgili maddelerde değişiklik için çalışma başlatması talimatı vermişti.

Haber: Sedat Günenç
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri