Polat Alemdar köşeyi döndü

Abone ol

Dizi sektörü, sadece televizyon kanallarını değil, reklam piyasasına da hayat veriyor.

Milyonları etkileme gücüne sahip bu yapımların maliyetleri, bölüm başına ortalama 160 bin YTL'yi buluyor. Bugün 120-130 bin kişinin de istihdam edildiği dizi sektöründe en iddialı yapımların başrol oyuncuları bölüm başına bütçenin yüzde 20'sini alıyor. Figüran ücretleri ise cast (oyuncu) ajanslarının stajyer tarifesine göre değişiyor. Sektörün en önemli sorununu ise Türkiye'deki teknik ekip ve senarist kadronun eksikliği oluşturuyor.

REKLAM PASTASININ CAZİBESİ
Yağmur Ajans'ın sahibi Osman Yağmurdereli, Türkiye'de bir hafta içerisinde 100'den fazla dizinin ekrana geldiğini belirtti. Yağmurdereli, basit bir hesapla haftada 16 milyon YTL'nin döndüğü bir yerli dizi sektörü oluştuğuna dikkat çekti. Bugün Türkiye'de reklam yatırımı olarak nitelendirilen "reklam pastası"nın 1 milyar 500 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında olduğuna dikkat çeken Yağmurdereli, Türkiye'deki dizi furyasının nedenini de "reklam pastasından pay alma yarışına" bağladı. Yağmurdereli, "Ben her dönem başı bu yıl diziler azalır izleyici sayısı düşer diyorum ancak her dönem sektördeki rakamsal veriler katlanarak büyüyor. Bunlar olumlu şeyler olabilir ancak sektörün biraz durulmaya ihtiyacı var" dedi.

130 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR
Yoğun bir şekilde dizi çekilmesinin yaklaşık 130 bin kişiye de istihdam ortamı sağladığına dikkat çeken Yağmurdereli, bu konuda şunları söyledi: "İnsanlar televizyonda gördükleri 30 kişilik ekibin yanı sıra 70 kişiye yakın teknik ekipte kamera arkasında çalışıyor. Bunun birde stüdyo kısmı bulunuyor yani bir dizide ortalama 120-130 kişilik ekipler çalışıyor. Servisi, çaycısı, malzemecisi, makyajcısı ve dolaylı yoldan bu sektörden ekmek yiyen çok kesim bulunuyor. Ve bu sektörde herkes iyi ücretler alıyor."

ÇAYCININ HAFTALIĞI 250 YTL
Yapım şirketlerinin kanallar ve dizi ekibi arasında bir aracılık görevi üstlendiğini söyleyen Yağmurdereli "Yani parayı alıp dağıtan bir merci gibiyiz. Bu işlerden yüzde 5 pay alarak çalışıyoruz" dedi. Dizi ekibinde dağıtılan ücretlerle ilgili bilgi de veren Yağmurdereli şunları söyledi: "Türk sinemasında ve dizi sektöründe Yeşilçam'dan kalma bir alışkanlık var. Teknik kadro ve elemanları çok yüksek paralara çalışıyor. Işık şefinin aldığı rakamla bir müsteşarın aldığı maaş arasında fark yok. Yönetmenler bölüm başına 8 ile 15 bin YTL arasında alıyorlar. Çaycının haftalığı bile 250 YTL'den başlıyor."

BU BÜTÇELERLE YURTDIŞINA AÇILMAMIZ ZOR
Artan ilgiye karşın dizi sektörünün bir çok sorunu da bulunduğuna dikkat çeken Osman Yağmurdereli, diziyi kanala kabul ettirmekten, yurtdışına açılmaya kadar bazı sıkıntılar bulunduğunu aktardı. Yağmurdereli, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı: "Yerli dizilerin devam edip etmemesine adil olmayan bir yöntemle karar veriliyor. Türkiye'de 4 bölüm sonra dizi kalkıyor. Oysa hiç zaman tanınmıyor. Bu yanlış bir sistem. Amerika'da ise diziler paket programlar halinde TV kanallarına satılıyor. Oysa dizinin nereye gittiğini görerek devam etmeli. Biz yapım hazırlıyoruz, proje hazırlıyoruz ardından oyuncu castını kuruyoruz. Sonra kanala yollayıp kabul edilince çekiyoruz. Bir de yurtdışındaki çekim bütçeleriyle yabancılara çok fazla rakip olmamız mümkün değil. Çünkü yabancılar diziyi 20 ülkeye daha satarak fazla kazanıyor. Bugün Ekvador dizisi bile Türkiye'de. Bizim dizilerimizin yurtdışına bu maliyetler ve bu anlaşmalar ile açılması çok zor görünüyor."

SEKTÖRDE OYUNCU, YÖNETMEN VE SENARİST AÇIĞI VAR
Türkiye'de oyuncu, senarist ve yönetmen eksiği bulunduğunu söyleyen Osman Yağmurdereli, "Türkiye'de bu kadar diziyi kaldırabilen yani 100 erkek, 100 kadın başrol oyuncusu yok. 100 görüntü yönetmeni ve senarist hiç yok" dedi. Yağmurdereli, bu konudu şöyle konuştu: "Sektör açığını memuriyet gibi kademe kademe yükselen elemanlarla kapatıyor. Yani reji asistanı kamera yönetmeni oluyor. Kameraman görüntü yönetmeni oluyor. Üniversitelerden gelen gençlerin açığı kapatması çok zor. Bizde en önemli şey pratiktir. Mezun olan birinin bizde gelip asistan olması bile imkansız."


EN ÇOK KAZANAN NECATİ ŞAŞMAZ
Televizyonda milyonları ekran başına toplayan ve izlenme rekorları kıran dizilerin başrol oyuncular bölüm başına dudak uçuklatan ücretler alıyor. Bugün Türkiye'de en çok kazanan dizi oyuncusu unvanını elinde bulunduran Necati Şaşmaz, Kurtlar Vadisi'nde bölüm başına 75 bin YTL alıyordu. Televizyon dünyasının en çok kazanan dizi oyuncusu ise Amerikalı Charlie Sheen olacak. CBS kanalıyla yeni bir projeye imza atmaya hazırlanan Sheen bölüm başına 350 bin dolar alacak.

Günün Önemli Haberleri